Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Η ακρίβεια πλήττει τους παιδότοπους – Μπαράζ λουκέτων

Επηρεασμένα από το κύμα της ακρίβειας φαίνεται ότι είναι τα παιδικά πάρτι στους παιδότοπους της Θεσσαλονίκης με τους γονείς να μειώνουν όλο και περισσότερο τις έξτρα παροχές που περιλαμβάνει το πακέτο των εκδηλώσεων. Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων από την άλλη, δίνουν «μάχη» για την οικονομική επιβίωσή τους με το μπαράζ λουκέτων στα καταστήματα, ωστόσο, να έχει ήδη ξεκινήσει.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Αν και η επισκεψιμότητα στους παιδότοπους κινείται καθημερινά σε καλά επίπεδα, οι επαγγελματίες του κλάδου παρατηρούν αλλαγές στην καταναλωτική συμπεριφορά των πελατών τους. Αδυνατούν, όπως ισχυρίζονται, να ανταπεξέλθουν στα λειτουργικά τους έξοδα, τα οποία έχουν αυξηθεί έως και 80% με τα λουκέτα να έχουν αγγίξει σχεδόν τα 40 καταστήματα. 

Σε δηλώσεις της στο ThessToday.gr η πρόεδρος της Ένωσης Παιδότοπων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Θεσσαλονίκης, Ιρένε Βήττα Βαβούσκου επισήμανε ότι «Κερδοφορία στον κλάδο μας δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή. Η κινητικότητα στους χώρους μας δεν μας καλύπτει οικονομικά. Τα έξοδά μας είναι υπέρογκα (λογαριασμοί, προμήθειες πρώτων υλών, μισθολόγιο) και οδηγηθήκαμε σε ανατιμήσεις των υπηρεσιών μας για να επιβιώσουμε, όσο και αν προσπαθούμε να απορροφήσουμε ένα μεγάλο ποσοστό των αυξήσεων» και πρόσθεσε ότι «Η τιμολογιακή σταθερότητα που υπήρχε τα τελευταία χρόνια, αποτελεί παρελθόν για τις επιχειρήσεις μας».

Περικοπές στις παροχές των παιδικών πάρτι

Σημαντικό μέρος του τζίρου των παιδότοπων είναι η διοργάνωση των παιδικών πάρτι τα οποία, σύμφωνα με την κα Βαβούσκου, χαρακτηρίζονται πλέον λιτά και έχουν συρρικνωθεί σε ανησυχητικό σημείο, καθώς οι γονείς κόβουν τις έξτρα παροχές. Συγκριτικά με τις εποχές προ πανδημίας, ο αριθμός των προσκεκλημένων στα παιδικά πάρτι έχει πέσει στο μισό (από 70 άτομα για παράδειγμα που συνήθιζαν να προσκαλούν, πλέον έχουν φτάσει στα 30), επιλέγουν πιο φθηνά μενού χωρίς μπουφέ, εδέσματα ή ακόμη και τούρτα ενώ τα ψυχαγωγικά προγράμματα με ανιματέρ (κόστος 100-150 ευρώ) τείνουν να εξαφανιστούν.

«Τα παιδικά πάρτι με πλήρες μενού (φαγητό, ψυχαγωγικά προγράμματα και τούρτες) που γίνονταν στους χώρους μας προ πανδημίας εξαφανίστηκαν. Εκτός από το υψηλό ΦΠΑ που έχουν (24%), παρατηρούμε αλλαγές και στον τρόπο διοργάνωσης. Οι γονείς κόβουν πολλά πράγματα από το πακέτο των παροχών με αποτέλεσμα να επιλέγουν μόνο τα βασικά και να προτιμούν το ελεύθερο παιχνίδι στους παιδότοπους αντί για ανιματέρ. Αυτές οι περικοπές δεν έχουν την ίδια οικονομική απόδοση στον ιδιοκτήτη όπως πριν την πανδημία», δήλωσε με δυσαρέσκεια η κα Βαβούσκου.

Μπαράζ λουκέτων σε παιδότοπους

Από τα 80 καταστήματα παιδότοπων που υπάρχουν στη Θεσσαλονίκη, τα 30-40 έχουν οδηγηθεί σε λουκέτο. «Δυστυχώς έκλεισαν πολλοί παιδότοποι στην πόλη μας με τους υπόλοιπους να φυτοζωούν. Χρειάζεται να αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης των επιχειρήσεων μας διότι βρισκόμαστε σε μια νέα πραγματικότητα που πρέπει να επιβιώσουμε και δεν αφήνει περιθώρια για τον επαγγελματία», είπε καταλήγοντας η κα Βαβούσκου.

thesstoday.gr

Back to top button