Κόσμος

Σε κλοιό κορονοϊού η Κίνα – Νέα μέτρα στην ΕΕ – Άκρως μεταδοτική η νέα μετάλλαξη

Εφιαλτική είναι η κατάσταση στην Κίνα με την έξαρση του κορονοϊού. Το σύστημα Υγείας αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αμφισβήτησε ευθέως τα στοιχεία που δίνει το Πεκίνο για τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, με τις κινεζικές αρχές να περνούν στην αντεπίθεση καλώντας τον να τηρήσει μια δίκαιη στάση απέναντι στο πρόβλημα.

«Πιστεύουμε ότι τα μέτρα όλων των χωρών για την αντιμετώπιση της covid-19 πρέπει να βασίζονται στην επιστήμη και στα γεγονότα και να είναι αναλογικά» λέει ο εκπρόσωπος του κινεζικου Υπουργείου Εξωτερικών, Μάον Νινγκ.

Ενδεικτικά, στα ανατολικά της χώρας οι αρχές της επαρχίας Τζιανγκσού στέλνουν χιλιάδες οξύμετρα στις τοπικές κλινικές για να βοηθήσουν τους ασθενείς με «πυρετό» όπως συνεχίζουν ν’ αποκαλούν συχνά την covid-19.

«Για να τα βγάλουμε πέρα με το μεγάλο αριθμό ασθενών που έρχονται με πυρετό, έχουμε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο άφιξης 1.000 ασθενών την ημέρα» λέει η νοσηλεύτρια Γιανγκ Τζουνσέγκ.

Περιοριστικά μέτρα από την Ευρώπη

Ο Μηχανισμός Αντιμετώπισης Κρίσεων της Κομισιόν απηύθυνε ισχυρή σύσταση στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ζητούν από τους ταξιδιώτες που φθάνουν από την Κίνα, να κάνουν τεστ κορονοϊού 48 ωρών και να φορούν στα αεροπλάνα μάσκα υψηλής προστασίας.

Ειδικότερα, τα μέτρα αφορούν σε:

  • Σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους επιβάτες στις πτήσεις από και προς την Κίνα
  • Απαίτηση αρνητικού τεστ για όλους τους επιβάτες από την Κίνα όχι αργότερα από 48 ώρες πριν την αναχώρησή τους
  • Τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος επιβατών (test) από την Κίνα κατά την άφιξή τους στα κράτη μέλη
  • Γονιδιωματική ανάλυση των δειγμάτων των θετικών τεστ για την ενίσχυση της επιτήρησης της επιδημιολογικής κατάστασης
  • Έλεγχος λυμάτων από διεθνή αεροδρόμια με πτήσεις από την Κίνα

Η υιοθέτηση των μέτρων είναι στη δικαιοδοσία των κρατών μελών, με το Βέλγιο και τη Γερμανία να προστίθενται στις χώρες που θα ζητούν προσεχώς αρνητικό τεστ.

Νέα έκκληση συνεργασίας απηύθυνε προς το Πεκίνο η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, σημειώνοντας: «Η Κίνα πρέπει να μοιράζεται δεδομένα για την τρέχουσα κατάστασή της με διαφάνεια. Μπορούμε ν` αντιμετωπίσουμε την πανδημία μόνο εάν συνεργαστούμε σε στενά σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο».

Επικριτικός για τους χειρισμούς της Κίνας εμφανίστηκε και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

«Νομίζω ότι πρέπει να εφαρμόσουμε το πρωτόκολλο που δημιουργήσαμε, δηλαδή αν κάποιος έρχεται από την Κίνα θα πρέπει να κάνει τεστ, κ.λ.π. Η Κίνα δεν υπήρξε…γνωρίζω ότι στο Πεκίνο είναι πολύ ευαίσθητοι όταν λέμε ότι δεν υπήρξαν πολύ ανοιχτοί», ανέφερε.

Πάντως η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών από το Πεκίνο δεν έχει θορυβήσει μόνο τη Δύση αλλά και τους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ που σπεύδουν να εμβολιαστούν εν όψει του ανοίγματος των συνόρων με την ηπειρωτική Κίνα και των τουριστών της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς.

Η Ευρώπη «θωρακίζεται» – Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, έξι ώρες διήρκησε το θρίλερ μέχρι να υπάρξει η ανακοίνωση από τη σουηδική προεδρία για κοινή γραμμή.

Υπήρχαν λεπτομέρειες, λεκτικές κυρίως, εξαιτίας των οποίων υπήρχε κατάληξη σε μία συνεδρίαση που διήρκησε σχεδόν έξι ώρες.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι υπήρξε ισχυρό ρεύμα υπέρ των τεστ πριν από την αναχώρηση των ταξιδιωτών από την Κίνα, ωστόσο κανένα κράτος μέλος δεν ήθελε να επωμιστεί το βάρος του να εγκαταστήσει και πάλι κέντρα για τεστ, με δεδομένο ότι δεν υπάρχει κιόλας συνεργασία από την Κίνα. Ή, για παράδειγμα, το εάν θα πρέπει να υπάρξει αναφορά στις μάσκες.

Επίσης, υπήρξε μεγάλη συζήτηση για το εάν θα έπρεπε να αναφερθεί στην ανακοίνωση η φράση “αναμένεται” από τα κράτη-μέλη να ζητούν τεστ ή αναφορά περί “ισχυρής σύστασης”. Στην ουσία, κατέληξαν στις προτάσεις της Κομισιόν.

Επίσης, κοινοτική πηγή αναφέρει ότι τα μέτρα είναι υπό συνεχή αξιολόγηση και δεν αποκλείουν περαιτέρω κλιμάκωση, ενώ η επόμενη συνεδρίαση του μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεως πιθανότατα θα λάβει χώρα στις 19 Ιανουαρίου.

Tέλος, τονίζεται ότι υπάρχει πάντα το “φρένο” έκτακτης ανάγκης που σημαίνει ότι εάν κριθεί αναγκαίο, οι Βρυξέλλες θα μπορούσαν να επιβάλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις πτήσεις από την Κίνα προς την ΕΕ.

Η συνεχεια στο ertnews.gr

Back to top button