Ελλάδα

Νοσοκομεία-Θεσσαλονίκη: Έως και 100 περιστατικά με ιώσεις στα επείγοντα – Γεμάτες οι παιδιατρικές κλινικές

Έως και τους εκατό ασθενείς -ανάμεσά τους και πολλά παιδιά- μπορεί να φτάσει ο αριθμός προσέλευσης στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης όταν εφημερεύουν, λόγω της έξαρσης των ιώσεων με την αναμονή να υπολογίζεται μέχρι και τρεις ώρες, ενώ μια μικρή άνοδο σημειώνεται και στον αριθμό των εισαγωγών με λοιμώξεις κυρίως του αναπνευστικού.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Τα κρούσματα της γρίπης κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, όπως τονίζουν υγειονομικοί στο ThessToday.gr οι οποίοι χαρακτηρίζουν κρίσιμο το επόμενο δεκαήμερο, ειδικά και μετά το άνοιγμα των σχολείων. Η πληρότητα στις παιδιατρικές κλινικές της Θεσσαλονίκης έχει χτυπήσει «κόκκινο» με την κατάσταση στα νοσοκομεία, ωστόσο, να είναι προς το παρόν ελεγχόμενη και το ιατρικό-νοσηλευτικό προσωπικό να βρίσκεται σε αυξημένη επιφυλακή και ετοιμότητα.

Στο 70% η πληρότητα της παιδιατρικής στο «Παπαγεωργίου»

Η πληρότητα στην Δ’ Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» αγγίζει αυτήν τη στιγμή το 70% και οι περισσότερες εισαγωγές των ασθενών αφορούν λοιμώξεις του αναπνευστικού παρά κορωνοϊού. Όπως ανέφερε στο ThessToday.gr ο Παναγιώτης Τουχτίδης μέλος του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», η τελευταία εφημερία ολοκληρώθηκε με αυξημένη προσέλευση ασθενών στα επείγοντα αλλά οι περισσότεροι δεν χρειάστηκαν άμεσα εισαγωγή. «Καλύτερα να προσέξουμε λίγο παραπάνω την γρίπη φέτος παρά την μετάλλαξη του κορωνοϊού η οποία είναι σε πιο ελαφριά μορφή, έχοντας βέβαια και τα δύο εμβόλια που βοηθούν την κατάσταση. Παιδικές λοιμώξεις του αναπνευστικού μέχρι και γαστρεντερίτιδες φτάνουν συνεχώς στα επείγοντα. Μας προβληματίζει τι θα προκύψει το επόμενο δεκαήμερο μετά το άνοιγμα των σχολείων και τον συνωστισμό μέσα στις σχολικές αίθουσες με συνέπεια τη διασπορά των ιώσεων. Ακόμη η κατάσταση φαίνεται να είναι ελεγχόμενη και γι’ αυτό συνιστούμε τη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους», τόνισε ο κ. Τουχτίδης.

Μεγάλη πίεση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων στο «Ιπποκράτειο»

Στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» οι αναμονές στα επείγοντα περιστατικά για εξέταση των παιδιών και διάγνωση φτάνει έως και τις 3 ώρες ενώ μεγάλη πίεση δέχεται και η μοναδική Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων που καλύπτει τη βόρεια Ελλάδα. Λειτουργεί με 8 κρεβάτια και όλα είναι γεμάτα αυτήν τη στιγμή με λοιμώξεις του αναπνευστικού.

«Ασφυκτιά» η Πνευμονολογική Κλινική του «Παπανικολάου»

Από 90 έως 100 είναι ο αριθμός των περιστατικών στα επείγοντα του νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» με τις εισαγωγές αναπνευστικών λοιμώξεων να αγγίζουν περίπου τις 30 σε κάθε εφημερία, ανά τέσσερις ημέρες και η πληρότητα στην Πνευμονολογική Κλινική να φθάνει στο 120%-130%. «30 είναι περίπου τα κρεβάτια στην μοναδική πνευμονολογική κλινική του νοσοκομείου η οποία «ασφυκτιά» με αποτέλεσμα να γίνονται νοσηλείες σε όμορες κλινικές της πόλης», εξήγησε στο ThessToday.gr o πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και εργαζόμενος στο νοσοκομείο Γ. Παπανικολάου Χρήστος Καραχρήστος. Σημείωσε ακόμη, ότι οι κρίσιμοι μήνες έξαρσης και διασποράς της γρίπης είναι από Ιανουάριο μέχρι και Μάρτιο ενώ, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, η κατάσταση θα χειροτερέψει τους επόμενους μήνες σε σημείο να κατακλύζονται τα νοσοκομεία από ασθενείς αλλά και να καταγράφονται θάνατοι.

Παρόμοια εικόνα και στο «ΑΧΕΠΑ»

Αύξηση στα επείγοντα περιστατικά με παιδιατρικές λοιμώξεις και εισαγωγές παρατηρούνται διαρκώς και στην Β’ Παιδιατρική Κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. «Γεμάτα είναι και τα κρεβάτια της παιδιατρικής κλινικής του ΑΧΕΠΑ», σημείωσε στο ThessToday.gr o διοικητής του νοσοκομείου Παντελής Παντελιάδης ο οποίος χαρακτήρισε την κατάσταση διαχειρίσιμη.

Την ελεγχόμενη κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σχετικά με την προσέλευση των περιστατικών με ιώσεις επισήμανε από την πλευρά του και ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας (ΥΠΕ) Παναγιώτης Μπογιατζίδης τονίζοντας στο ThessToday.gr ότι όλο το προσωπικό είναι σε διαρκή ετοιμότητα για να αντιμετωπίσει την έξαρση των ιώσεων.

Το ΕΣΥ δεν αντέχει περαιτέρω πίεση

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του διευθυντή της Β’ Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Παπανικολάου» Νίκου Καπραβέλου είναι καλό να αποφύγουμε την έκρηξη των ιώσεων διότι το σύστημα υγείας δεν αντέχει. «Τα παιδιατρικά τμήματα είναι λίγα και λυπάμαι που το λέω αλλά είναι πληγή για όλη τη βόρεια Ελλάδα. Η Θεσσαλονίκη δεν έχει παιδιατρικό νοσοκομείο που να καλύπτει όλη τη βόρεια Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι αυτός ο χειμώνας είναι διαφορετικός, καθώς εκτός από τον κορωνοϊό, έχουμε και έκρηξη άλλων λοιμώξεων.

thesstoday.gr

Back to top button