ΕκδηλώσειςΚαστοριάφωτορεπορτάζ

Παρουσίαση των εορταστικών εκδηλώσεων του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δισπηλιού (σειρά βίντεο και φωτογραφιών)

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι εορταστικές εκδηλώσεις του 12ημερου του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δισπηλιού
Παρασκευή 16/12/22 – Φωταγώγηση Χριστουγεννιάτικου Δέντρου
Πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού, παρουσία του Δημάρχου Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, της κας Μαρίας Αντωνίου (του Γραφείου Πρωθ/ργού στη Θεσ/νίκη), των Αντ/ρχων κ. Στ. Φουλιρά και κ.Ν. Αλεξανδρίδη, του Δημοτικού Συμβούλου και μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου κ. Δημ. Στυλιάδη, του Προέδρου της ΤΚ Δισπηλιού κ. Ν. Ιασωσίδη, μελών του Δ.Σ. και του Συλλόγου, καθώς και πλήθος κόσμου. Την αντίστροφη μέτρηση για το «άναμμα» έδωσαν ο Δήμαρχος μαζί με τα πολλά μικρά παιδιά που χάρηκαν τόσο για τη φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου, της Φάτνης και του νέου μας ξύλινου στεγάστρου (κιόσκι) όσο και για τα βεγγαλικά, που ήχησαν και φώτισαν τον ουρανό. Κατόπιν, μικροί και μεγάλοι, απόλαυσαν τις χριστουγεννιάτικες μελωδίες της θαυμάσιας Δημοτικής Ορχήστρας του Δήμου μας, με τον μαέστρο της, κ. Πασχάλη Καρβουνάρη.
Η πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου κα Δήμητρα Βασιλείου, ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους, τοπικές αρχές και παρευρισκόμενους, μετέφερε τους χαιρετισμούς της εκδήλωσης από τους δύο βουλευτές του νομού μας, ευχαρίστησε – ειδικά – τον Δήμαρχό μας για την κατασκευή του ξύλινου στεγάστρου (επιθυμία πολλών ετών), την τοποθέτηση και φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου και τη διάθεση της Δημοτικής Ορχήστρας. Μίλησε για τη προσπάθεια του Συλλόγου να συνδράμει στις εορταστικές εκδηλώσεις των ημερών, ώστε να γεμίσουν οι καρδιές μας με τη «μαγεία» των Χριστουγέννων, που μας στέλνουν μηνύματα αγάπης, ελπίδας, «ζεστασιάς» και συνεργασίας. Τέλος, αναφέρθηκε την 20σέλιδη επετειακή έκδοση του Συλλόγου, για τα 40 έτη από την ίδρυσή του (1983-2023) και για τα 7.600 έτη ιστορίας του Δισπηλιού, με τον Προϊστορικό (Νεολιθικό) Λιμναίο Οικισμό του, η οποία πρέπει να προωθηθεί τόσο από τον Δήμο όσο και από όλους τους παράγοντες του νομού μας και της Περιφέρειάς μας, αφού ελάχιστα μέρη στον κόσμο μπορούν να παρουσιάσουν παρόμοια ιστορία και πολιτισμό. Το Δ.Σ. του Συλλόγου ευχαριστεί τους χορηγούς και όλους όσοι συνέβαλαν στην έκδοσή του και ειδικά τον καθηγητή κ. Κων/νο Κωτσάκη για τα κείμενα και τις φωτογραφίες του Λιμναίου Οικισμού, τον κ. Αθανάσιο Μπίτη για τη σύνταξη του «Δισπηλιώτικου Γλωσσαρίου», τη δασκάλα κα Ελένη Τσιόλα για τη επεξεργασία των κειμένων και τον κ. Χαράλαμπο Στούμπο, ο οποίος είχε και την γενική επιμέλεια της έκδοσης.
Κατόπιν, ο Πρόεδρος ΤΚ κ. Ν. Ιασωνίδης καλωσόρισε τους τοπικούς άρχοντες και ευχήθηκε σε όλους. Μετά, έλαβε τον λόγο ο Δήμαρχος κ. Ι. Κορεντσίδης, ο οποίος ευχαρίστησε τον δραστήριο Σύλλογό μας, χάρηκε για την ωραία ατμόσφαιρα και έδωσε τις καθιερωμένες Ευχές των Χριστουγέννων. Επίσης, έδωσε τις δικές της ευχές και η κα Μ. Αντωνίου.
Το ΔΣ ευχαριστεί για τις παρακάτω εθελοντικές εργασίες τα εξής μέλη του Συλλόγου :
1η) τοποθέτηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου: τον κ.Θεόδωρο Πατσιόπουλο, (χρήση γερανού του),
2η) κατασκευή του ξύλινου στεγάστρου: τους κυρίους Δημήτριο Στυλιάδη (Δημοτικός Σύμβουλος) και Νικόλαο Ιασωνίδη (Πρόεδρος Κοινότητας),
3η) βαφή του ξύλινου στεγάστρου: τους κυρίους Αλέξανδρο Ηλιόπουλο και Νικόλαο Καλαϊτζίδη,
4η) κατασκευή της Φάτνης: τους κυρίους Αλέξανδρο Ηλιόπουλο, Κω/νο Πετρόπουλο και Στούμπο Χαράλαμπο (ο οποίος την κατασκευάζει τα τελευταία χρόνια) και
5η) καθαριότητα και ευπρεπισμό της Πλατείας: τις κυρίες Δήμητρα Βασιλείου, Χρύσα & Αργυρώ Τσιόλα, Αλεξάνδρα Κυρκοπούλου, Ελένη Καρανά, και Δωροθέα Πατσιοπούλου.

 

Κυριακή 18/12/2022 – Γιορτή «παραδοσιακής νηστίσιμης Πίτας»
Πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του χωριού, στο νέο ξύλινο στέγαστρο, μετά την Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, παρουσία πολλών κατοίκων του χωριού. Οι κυρίες του χωριού και του Δ.Σ. του Συλλόγου πρόσφεραν καφέ, τσάι, αναψυκτικά, πολλών ειδών νηστίσιμες πίτες και εξαιρετικά γλυκίσματα. Το Δ.Σ. ευχαριστεί όλες τις κυρίες/φίλες του Συλλόγου για την ευγενική και ανιδιοτελή προσφορά τους, καθώς και την κα Αργυρώ Τσιόλα για τη μουσική επένδυση της εκδήλωσης.

Στις 23 Δεκεμβρίου 2022 ψάλαμε τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα σε όλο το χωριό, με τη συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας. 


Παραμονή Πρωτοχρονιάς 2023
Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δισπηλιού αποχαιρέτισε το 2022 και υποδέχθηκε το 2023 με μια επιτυχημένη γιορτή
Ο Ε.Σ. Δισπηλιού, το βράδυ του Σαββάτου 31η Δεκεμβρίου, πραγματοποίησε μια εκπληκτική εκδήλωση στην Πλατεία του Δισπηλιού, όπου αποχαιρέτισε το 2022 και υποδέχθηκε το 2023 με ελπίδα, πίστη και αισιοδοξία.
Την εκδήλωση «αγκάλιασε» πλήθος κόσμου που διασκέδασε για πολλές ώρες. Τα είχε όλα, αλλά κυρίως είχε πολύ κέφι, ατελείωτο χορό, εκπληκτική μουσική (από τον dj Γιάννη Σταύρου), πολλά βεγγαλικά και φυσικά δωρεάν νοστιμότατες τσιγαρίδες, ζεστό πατσά, σουβλάκια, λουκάνικα και άφθονο κρασί και αναψυκτικά, σε όλους τους παρευρισκόμενους.
Επίσης, ήρθε και ο Άϊ-Βασίλης, που μοίρασε τα δώρα του σε όλα τα παιδιά.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου εύχεται σε όλον τον κόσμο, για το 2023 : Υγεία, Ευλογία, Αγάπη, Ειρήνη, Προκοπή, Αισιοδοξία, Συνεργασία, Αλληλοβοήθεια και πολλά – πολλά χαμόγελα !!!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back to top button