Ελλάδα

Τέλη κυκλοφορίας: Μόλις το 42% των ιδιοκτητών τα έxει πληρώσει – Στις 120.000 οι αιτήσεις ψηφιακής ακινησίας οχημάτων

Με το κλείσιμο του οικονομικού έτους στο τέλος Φεβρουαρίου, φαίνεται ότι θα μπουν στον κρατικό «κορβανά» οι εγγεγραμμένες στον περυσινό προϋπολογισμό εισπράξεις από τα τέλη κυκλοφορίας του 2023, καθώς μέχρι τώρα μόνο το 42% των ιδιοκτητών οχημάτων έσπευσε να πληρώσει το αντίτιμο. Η παράταση της προθεσμίας καταβολής των τελών έως τις 28 Φεβρουαρίου επέτεινε την …παραδοσιακή απροθυμία των υπόχρεων, η οποία ενισχύεται όμως και από την αδυναμία να σηκώσουν το δυσβάσταχτο βάρος των τελών, ιδίως οι ιδιοκτήτες οχημάτων μεγάλης ηλικίας με πολλά κυβικά για τα οποία τα τέλη παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Τα στοιχεία πληρωμών που έχει στη διάθεσή της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δείχνουν- σύμφωνα με πληροφορίες- πληρωμές τελών κυκλοφορίας 500 εκατ. ευρώ (42% των εγγεγραμμένων εσόδων) από 2.830.000 ιδιοκτήτες Ι.Χ.

Περιορισμένη είναι και η …ροή κατάθεσης πινακίδων. Την 1η Νοεμβρίου οι αιτήσεις ψηφιακής ακινησίας έφταναν τις 120.000 (την 1η Νοεμβρίου 2021 σε ψηφιακή ακινησία είχαν τεθεί 130.000 οχήματα) και από τότε έως σήμερα έχουν μεσολαβήσει 7.000 άρσεις ψηφιακής ακινησίας, οι οποίες αποδίδονται στις γιορτές και την πληρωμή τελών με το μήνα.

Πολλοί ιδιοκτήτες παλαιών οχημάτων με ακριβά τέλη, επιλέγουν την πληρωμή με το μήνα, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν για κάποιους μήνες του χρόνου τα αυτοκίνητά τους.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν υπόψη τους πως η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει ότι αν γίνει άρση ακινησίας για παράδειγμα για ένα μήνα, το αργότερο, την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα λήξης του διαστήματος προσωρινής κίνησης ή την πρώτη εργάσιμη του επόμενου μήνα, εφόσον η τελευταία μέρα του μήνα λήξης της προθεσμίας είναι αργία, θα πρέπει να συνδεθούν στην πλατφόρμα MyCar με τους κωδικούς taxisnet και να υποβάλουν εκ νέου το αίτημα της ψηφιακής ακινησίας. Αν αυτό δεν συμβεί, όπως έγινε με πολλούς ιδιοκτήτες στη διάρκεια του 2022, η ΑΑΔΕ αυτόματα χρεώνει διπλά τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας ( μαζί με το πρόστιμο).

Ιδιαίτερα τσουχτερά είναι και τα πρόστιμα για όσους δηλώσουν ψηφιακή ακινησία του οχήματός τους αλλά συνεχίζουν να το κυκλοφορούν στα κρυφά. Θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο 10.000 ευρώ το οποίο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ σε περίπτωση υποτροπής ενώ ταυτόχρονα αφαιρείται για τρία χρόνια η άδεια οδήγησης του ιδιοκτήτη ή κατόχου του οχήματος.

Η παράταση της προθεσμίας καταβολής των ετήσιων τελών κυκλοφορίας για το 2023, καθώς και για ψηφιακή κατάθεση πινακίδων, εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος | ertnews.gr

Back to top button