Κόσμος

Ουκρανία: Οι μάχες σε Σολεντάρ και Μπακμούτ είναι οι πιο αιματηρές από την έναρξη του πολέμου

Οι μάχες για τον έλεγχο των πόλεων Σολεντάρ και Μπακμούτ στην ανατολική Ουκρανία είναι οι πιο «αιματηρές» για τις ρωσικές και ουκρανικές δυνάμεις από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, δήλωσε σήμερα ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

«Ό,τι συμβαίνει σήμερα προς την κατεύθυνση της Μπακμούτ ή της Σολεντάρ είναι το πιο αιματηρό σενάριο αυτού του πολέμου», είπε ο Ουκρανός αξιωματούχος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις, ιδιαίτερα η ρωσική μισθοφορική οργάνωση Wagner, προσπαθούν να κατακτήσουν αυτήν την περιοχή του Ντονμπάς από το καλοκαίρι του 2022.

«Πολύ αίμα»

«Πολύ αίμα, πολλές μάχες πυροβολικού, πολλές μάχες σώμα με σώμα, ειδικά στο Σολεντάρ σήμερα», είπε λακωνικά ο Ποντόλιακ, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή η περιοχή είναι «το πιο καυτό σημείο του πολέμου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ρωσικές στρατιωτικές απώλειες είναι «τεράστιες» και «ο ουκρανικός στρατός χάνει και αυτός άνδρες». «Σίγουρα, είναι περισσότερες από ό,τι στο παρελθόν», είπε.

Ο Ποντόλιακ δήλωσε ότι οι απώλειες στην περιοχή Μπακμούτ – Σολεντάρ είναι ουσιαστικά στρατιώτες, με ελάχιστους πολίτες να ζουν ακόμη σε αυτήν την περιοχή, σε αντίθεση με τις μάχες στην Μαριούπολη στις αρχές του πολέμου που στοίχισε τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς αμάχους, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Κιέβου.

«Μέχρι σήμερα (είναι το πιο αιματηρό), εξαιρουμένου του διαρκούς βομβαρδισμού της Μαριούπολης», τόνισε ο Ποντόλιακ, αλλά «αν στη Μαριούπολη το 90% των θανάτων ήταν αμάχων, στο Σολεντάρ και στην Μπακμούτ είναι στρατιώτες».

«Βλέπουμε την απολύτως ανεύθυνη στάση, για να το θέσω ήπια, της ρωσικής ελίτ απέναντι στους στρατιώτες της, οι οποίοι πεθαίνουν εκεί κατά χιλιάδες».

Δεν υπολόγισε ποσοτικά τις απώλειες των ουκρανικών δυνάμεων, αλλά υποστήριξε ότι οι Ρώσοι έχουν χάσει «10.000 με 15.000 άνδρες, ίσως και περισσότερους» σε αυτήν την περιοχή από το καλοκαίρι.

«Για εμάς υπάρχουν απώλειες, σημαντικές απώλειες, γι’ αυτούς αυτές οι απώλειες είναι απλώς τεράστιες», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά της σήμερα το μεσημέρι η υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Άννα Μαλιάρ δήλωσε πως «σκληρές μάχες» μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα στο Σολεντάρ.

Η Wagner υποστήριξε ότι ελέγχει αυτή την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την Μπακμούτ.

«Σκληρές μάχες συνεχίζονται στο Σολεντάρ», δήλωσε στο Telegram η Μαλιάρ, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι «προσπάθησαν να σπάσουν την ουκρανική άμυνα» και «να καταλάβουν πλήρως την πόλη, αλλά χωρίς επιτυχία». Ο ρωσικός στρατός είχε επίσης επιβεβαιώσει μαίνονται μάχες σήμερα σε αυτή τη μικρή πόλη στην περιοχή του Ντονέτσκ.

Ουκρανία: Επιμένει η Wagner – «Απελευθερώθηκε το Σολεντάρ, 500 νεκροί Ουκρανοί» – Διαψεύδει ο Ζελένσκι

Ο επικεφαλής της ρωσικής οργάνωσης μισθοφόρων Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν επιμένει σήμερα ότι οι δυνάμεις του «έχουν απελευθερώσει πλήρως» την πόλη Σολεντάρ, στην ανατολική Ουκρανία, αφού σκότωσαν περίπου 500 ουκρανούς στρατιώτες στις μάχες που προηγήθηκαν.

«Θέλω να επιβεβαιώσω την πλήρη απελευθέρωση και εκκαθάριση της περιοχής του Σολεντάρ από δυνάμεις του ουκρανικού στρατού… Οι ουκρανικές δυνάμεις που αρνήθηκαν να παραδοθούν, εξολοθρεύτηκαν» υποστήριξε ο Πριγκόζιν.

Οι μαχητές της Wagner «σκότωσαν περίπου 500 στρατιώτες. Ολόκληρη η πόλη είναι γεμάτη με πτώματα Oυκρανών στρατιωτών», αναφέρει στην ίδια ανακοίνωση.

Διάψευση από τον Ζελένσκι

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι διαψεύδει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Wagner και υπογραμμίζει ότι οι μάχες στην ευρύτερη περιοχή του Σολεντάρ συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

«Το κράτος-τρομοκράτης και οι προπαγανδιστές του επιχειρούν να παραπλανήσουν, υποστηρίζοντας ότι τμήμα της πόλης μας, του Σολεντάρ, βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο. Ωστόσο, οι μάχες συνεχίζονται. Το μέτωπο του Ντονέτσκ κρατάει γερά», διεμήνυσε ο ουκρανός πρόεδρος σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του.

Το γενικό επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Ουκρανίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν μεγάλες απώλειες κατά την προσπάθειά τους να καταλάβουν την πόλη Σολεντάρ και να αποκόψουν τις οδούς ανεφοδιασμού των ουκρανικών στρατευμάτων.

ΑΠΕ

Back to top button