ΑγροτικάΕλλάδα

1.500 ευρώ de minimis ζητούν για τα μήλα Βερμίου – Προβλήματα στην αναμενόμενη παραγωγή

Ο Αγροτικός Σύλλογος Βερμίου σε επιστολή που έστειλε στο ΥπΑΑΤ ζητά ενισχύσεις de minimis για τα μήλα και τα πυρηνόκαρπα

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, παραγωγός και μέλος του Συλλόγου, «σε συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό κ. Γεωργαντά μας ανέφερε ότι η ενίσχυση de minimis για τα μήλα θα είναι διαφορετική για κάθε περιοχή αναλογα με τα στοιχεία που θα κατατεθούν στο ΥπΑΑΤ. Έχει δεσμευτεί μέχρι σήμερα μόνο στην καταβολή de minimis 300 ευρώ ανά στρέμμα για την καλλιέργειας μήλου της Αγιάς.

Εμείς στείλαμε στο ΥπΑΑΤ τεκμηριωμένα ότι τα έξοδα στην καλλιέργεια μήλων είναι 35 λεπτά στο κιλό. Πολλά μήλα της περιοχής έμειναν απούλητα. Όσα κατάφεραν να πουληθούν είχαν τιμή παραγωγού από 5 έως 20 λεπτά το κιλό. Η ζημιά κατά μέσο όρο είναι πάνω από 1.000 ευρώ το στρέμμα. Οι παραγωγοί μήλων του Βερμίου ζητούν ενίσχυση de minimis για τα μήλα 1.500 ευρώ ανά στρέμμα.

Επίσης ζητάμε de minimis και για τα πυρηνόκαρπα γιατί είχαμε μια απώλεια παραγωγής (μη εμπορεύσιμη) της τάξης των 30 – 40% λόγω των βροχοπτώσεων.

Ακόμη ζητάμε τα de minimis να πάρουν χρήματα όλοι οι καλλιεργητές όχι όπως έγινε στο προανθικό, που πέταξαν έξω τους συνταξιούχους αγρότες, καθώς και να μην ύπαρξει πλαφόν όπως επίσης ήταν στο προανθικό τα 70.000 ευρώ. Αύτό είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν χρήματα όσοι είχαν μεγαλύτερο από το πλαφόν ποσό ζημιάς».

Όσον αφορά την αναμενόμενη παραγωγή, ο κ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ο ήπιος χειμώνας με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα δημιουργήσουν πολλά προβλήματα σε όλες τις δενδρώδεις καλλιέργειες. Αν έχουμε όψιμο παγετό θα υπάρξει ζημιά στα δέντρα. Αν δεν έχουμε η παραγωγή θα έχει ποσοτικά και ποιοτικά προβλήματα».
Παϊσιάδης Σταύρος

agrotypos.gr
 

 

 

Back to top button