Ελλάδα

Λαϊκές αγορές: «Τα μήλα πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές» – Νέες αυξήσεις φέρνει η μικρή ζήτηση και το κόστος παραγωγής

Νέες αυξήσεις τιμών βλέπουν στον ορίζοντα οι παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στις λαϊκές αγορές, καθώς η μειωμένη αγοραστική κίνηση σε συνδυασμό με τα υπέρογκα κόστη παραγωγής δεν αφήνουν περιθώριο για κερδοφορία.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΙΔΟΥ

Μετά από μια απογοητευτική για τις λαϊκές αγορές εορταστική περίοδο, όπου παρά την υπερεπάρκεια προϊόντων και τις ανταγωνιστικές τιμές, το κοινό δεν ανταποκρίθηκε, οι παραγωγοί περιμένουν από την άνοιξη του 2023 οι τιμές να πάρουν την άνω «βόλτα».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παραγωγών Μακεδονίας, Θεσσαλίας και ΘράκηςΒασίλης Μακρίδης, εξηγεί στο ThessToday.gr πώς από την πληθώρα προϊόντων θα οδηγηθούμε σε έλλειψη και ως εκ τούτου σε νέες αυξήσεις των τιμών κατά την εαρινή περίοδο.

Όπως επισημαίνει: «Τα έξοδα είναι πάρα πολύ μεγάλα. Οι παραγωγοί έχουν καλλιεργήσει με πολλά χρήματα και δυστυχώς δε μπορούν να πάρουν ούτε αυτά που έχουν καλλιεργήσει. Αργότερα θα φανεί ότι υπάρχει έλλειψη σε νέες καλλιέργειες γιατί ο παραγωγός δε θα μπορεί να ανταπεξέλθει για να καλλιεργήσει. Δηλαδή τα κόκκινα μήλα φέτος πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές. Τα μήλα όμως καλλιεργήθηκαν με πολύ μεγάλα έξοδα, με 200 και 300% αυξημένο κόστος παραγωγής.

Έχει επιβαρυνθεί και το κόστος συντήρησης στα ψυγεία, τα οποία πέρυσι έπαιρναν για μια κλούβα 1,70€ και τώρα παίρνουν 3,50€ γιατί το ρεύμα είναι στα ύψη. Το πετρέλαιο πέρυσι ήταν στο 1,50€ και τώρα έχει φτάσει στο 2,20€. Τα μήλα πρέπει να πωλούνται με 1,50€ το κιλό στη λαϊκή και πωλούνται από 1€ και κάτω. Πώς θα καλλιεργήσει ο άλλος την επόμενη χρονιά; Οι χαμηλές τιμές διατηρούνται γιατί δεν υπάρχει ζήτηση».

Και προσθέτει πως αν μέσα στο επόμενο διάστημα δεν δοθεί πραγματικά μεγάλη ενίσχυση στις ομάδες των παραγωγών, εκείνο που θα γίνει είναι να υπάρξει σοβαρή μείωση των καλλιεργειών. «Δηλαδή από 50 στρέμματα μήλα που καλλιεργούσε κάποιος, φέτος θα καλλιεργήσει 30Αν κάποιος έβαζε επίσης 10 στρέμματα κουνουπίδια, φέτος θα βάλει πέντε. Αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση των τιμών γιατί δε θα υπάρχει επάρκεια», σημειώνει.

Χαρακτηρίζοντας παράλληλα τις λαϊκές αγορές «όαση» για όσους έχουν μικρά εισοδήματα, ο κ. Μακρίδης υπογράμμισε πως «έπρεπε να έχουμε διπλάσια και τριπλάσια κίνηση γιατί αν μη τι άλλο πουλάμε με διπλάσια και τριπλάσια πιο χαμηλές τιμές τα προϊόντα μας σε σχέση με τα εμπορικά καταστήματα. Άνθρωποι με μικρομεσαία και χαμηλά εισοδήματα μπορούν να τροφοδοτηθούν από τη λαϊκή φθηνότερα συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο σημείο πώλησης προϊόντων».

Αυτό το διάστημα υπήρχε πληθώρα προϊόντων λόγω του ευνοϊκού καιρού, σύμφωνα με τον παραγωγό και πρώην πρόεδρο του Σωματείου Παραγωγών του Νομού Θεσσαλονίκης «Η πρόοδος»Γιώργο Λαβιδά, ενώ οι τιμές κυμάνθηκαν σε πολύ ομαλά επίπεδα. Εντούτοις η κίνηση δεν ήταν αυτή που θα ήθελαν οι παραγωγοί.

Όπως αναλυτικά αναφέρει ο ίδιος στο ThessToday.gr: «Υπάρχει υπερεπάρκεια προϊόντων σε φρούτα και λαχανικά. Σε αυτό συνετέλεσαν οι καλές καιρικές συνθήκεςΓι’ αυτό οι τιμές ήταν πάρα πολύ καλές αναλογικά με το κόστος παραγωγής. Και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα που είναι τόπος παραγωγής προϊόντων. Όμως είμαι 38 χρόνια στις λαϊκές αγορές και είδα ότι η κίνηση φέτος ήταν πολύ χαμηλή. Ήταν 30-40% χαμηλότερη συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια κατά την εορταστική περίοδο. Δουλέψαμε Πέμπτη και Παρασκευή τις δύο εβδομάδες και τις υπόλοιπες μέρες δεν είχε καθόλου δουλειά. Ούτε τα Σάββατα. Ο κόσμος ψώνιζε ελάχιστα και σε μικρές ποσότητες».

 ThessToday.gr

Back to top button