Ελλάδα

Απαρχαιωμένο το 60% του στόλου στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης – «Αργούμε μέχρι και 30 λεπτά σε ένα περιστατικό»

«Το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης είχε φτάσει στο σημείο να εξυπηρετεί το κάθε περιστατικό μέσα σε 7 λεπτά. Πλέον η αναμονή μπορεί να ξεπεράσει τα 30 λεπτά, και φυσικά την πληρώνει ο πολίτης». Με αυτά τα λόγια εξηγεί στο ThessToday.gr, ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων, Μάκης Δεβελόγλου, την τραγική κατάσταση που επικρατεί, με τον ίδιο να προσθέτει πως το 60% του στόλου είναι απαρχαιωμένο και χρειάζεται άμεση αντικατάσταση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΧΑΪΝΑ

Περισσότερα από 15-20 χρόνια συνεχούς κίνησης στους δρόμους μετρούν τα ασθενοφόρα που διαθέτει το ΕΚΑΒ 2, με τα περισσότερα να έχουν γράψει στο «κοντέρ» τους περίπου μισό με ένα εκατομμύριο χιλιόμετρα πορείας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τις τραγικές συνέπειες, με συχνές μηχανικές βλάβες ακόμη και κατά την διάρκεια των διακομιδών, αλλά και με το προσωπικό να κάθεται με “σταυρωμένα τα χέρια” λόγω έλλειψης οχημάτων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, ο στόλος του ΕΚΑΒ 2 διαθέτει 40 οχήματα, με τα 30 από αυτά να είναι πολύ παλιά και τρία ακινητοποιημένα.

«Απαντάμε στις κλήσεις πως δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε»

«Μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό πως η κατάσταση είναι απάνθρωπη. Δεν σωζόμαστε από τις δωρεές που γίνονται ανά διαστήματα και οι διαγωνισμοί έχουν σταματήσει. Με τον τελευταίο που έγινε, πήραμε 15 οχήματα, εκ των οποίων τα τρία ήδη χάλασαν και αργούν να έρθουν τα ανταλλακτικά από τις αντιπροσωπείες, μένουν εκεί περίπου 2-3 μήνες. Το πρόβλημα είναι σύνθετο και μεγάλο» αναφέρει ο κ. Δεβελόγλου.

Ο ίδιος εργάζεται στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης εδώ και 36 χρόνια, και επισημαίνει πως δεν ήταν ποτέ πραγματικά επαρκής ο αριθμός των οχημάτων και του προσωπικού, πάντα υπήρχαν σοβαρές ελλείψεις. «Δεν ήμασταν όμως σε αυτή την τραγική κατάσταση. Το 60% του στόλου είναι απαρχαιωμένο και χρειάζεται άμεση αντικατάσταση. Δυστυχώς έχουμε φτάσει στο σημείο να μην μπορούμε να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες», προσθέτοντας πως απαντούν στις κλήσεις πως δεν υπάρχουν διαθέσιμα ασθενοφόρα. «Αυτό καταλαβαίνετε πως είναι επικίνδυνο. Ένα συνεργείο, μαζί με τη Θεσσαλονίκη έχει να εξυπηρετήσει άλλους πέντε νομούς, και φυσικά τους πολίτες που ανήκουν στο ΕΚΑΒ 2. Για να καλύψουμε τις ανάγκες όλων, πρέπει να έχουμε 70 οχήματα. Το προσωπικό κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια περιμένοντας τα ασθενοφόρα».

«Υπεράνθρωπες προσπάθειες με ελάχιστο προσωπικό»

Εκτός από τον γηρασμένο στόλο, το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα έλλειψης δυναμικού προσωπικού και κυρίως διασωστών. Σύμφωνα με τον κ. Δεβελόγλου, απασχολούνται συνολικά 189 άτομα, ενώ ο ίδιος εκτιμά πως χρειάζονται και απαιτούνται περίπου 320 για την πλήρη κάλυψη 24ωρης λειτουργίας ασθενοφόρων με αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

«Εμείς το κάθε περιστατικό το εξυπηρετούσαμε μέσα σε 7 λεπτά και η αναμονή πλέον μπορεί να ξεπεράσει την μισή ώρα. Το ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης ήταν το πιο γρήγορο από όλα. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται και η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα και πάντα μένει μόνο στα λόγια». Ειδικότερα, υπάρχουν ελλείψεις στο ΕΚΑΒ 2 και ειδικά στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να ολοκληρωθούν πλήρως οι βάρδιες και να ακυρώνονται ρεπό ώστε να καλυφθούν τα κενά.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου των εργαζομένων, η δύναμη του προσωπικού έχει μειωθεί ακόμη περισσότερο, καθώς έχουν συνταξιοδοτηθεί πολλά άτομα. Τον Δεκέμβριο, 6 διασώστες σταμάτησαν να εργάζονται λόγω προβλημάτων υγείας, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει την κατάσταση. «Υπεράνθρωπες προσπάθειες με ελάχιστο προσωπικό, το οποίο βέβαια καταλήγει να μην μπορεί να ανταπεξέλθει. Κάποιοι έχουν κορωνοϊό, άλλοι βαριές αρρώστιες, άλλοι νοσούν, κι άλλοι μεγαλώνουν. Προσλήψεις όμως δεν γίνονται».

Όσον αφορά τους μισθούς των εργαζομένων, ο κ. Δεβελόγλου τονίζει πως η κυβέρνηση «δεν μας αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και δεν υπάρχουν αυξήσεις. Εργαζόμαστε κατά την διάρκεια όλων των ακραίων συνθηκών, μέσα στο κρύο, στη ζέστη, στο χιόνι, με άγχος και στρες. Όλα είναι εις βάρος μας, και δεν μας έχουν δώσει τίποτα παραπάνω. Δυστυχώς, αν μας πάρει και εμάς από κάτω, δεν θα υπάρχει ζωή. Επειδή το γνωρίζουμε αυτό, προσπαθούμε στο μέγιστο βαθμό να βοηθήσουμε τους πολίτες, όσο φυσικά μπορούμε. Όσο καλή πρόθεση και να έχουμε, δεν μπορούμε να προσφέρουμε με τόσα λίγα ασθενοφόρα και προσωπικό».

ThessToday.gr

Back to top button