Ελλάδα

Κόστος ζωής: Στα ύψη βασικά τρόφιμα και είδη νοικοκυριού – Η ακρίβεια δυναμιτίζει τους οικογενειακους προϋπολογισμούς

Και στην Ελλάδα το κόστος διαβίωσης έχει απογειωθεί με «μοχλό» την ενεργειακή κρίση. Βασικά τρόφιμα έχουν ακριβύνει πολύ και ο πληθωρισμός στον κλάδο είναι διπλάσιος από τον μέσο πληθωρισμό.

Σύμφωνα με την Eurostat το Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στον τομέα της ενέργειας υποχώρησε στο 25,7% από σχεδόν 35% το Νοέμβριο.

Την ίδια στιγμή, τα νοικοκυριά βλέπουν όμως ότι στα είδη διατροφής ο πληθωρισμός ανέβηκε το Δεκέμβριο στο 15,5% από 14,9% το Νοέμβριο.

Γαλακτοκομικά & αυγά με ετήσια αύξηση 25,6%, έλαια και λίπη 21,7%, ψωμί και δημητριακά πάνω από 18%, κρέατα 17,8% και λαχανικά πάνω από 13%.

Η ακρίβεια στην αγορά επισπεύδει την υλοποίηση του market pass. H έναρξη των αιτήσεων τοποθετείται στις αρχές Φεβρουαρίου και τον ίδιο μήνα θα αρχίσει η πρώτη καταβολή της ενίσχυσης των νοικοκυριών.

Τα ποσά κυμαίνονται από 22 ευρώ έως και 100 ευρώ το μήνα ανάλογα με τα μέλη του νοικοκυριού, εφόσον το εισόδημα δεν ξεπερνά τις 16.000 ευρώ για μονομελές νοικοκυριό και τις 24.000 ευρώ για ζευγάρι συν 5.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος.

Στο μεταξύ, πολύ κοντά σε συμφωνία για την προσθήκη τουλάχιστον ενός επώνυμου προϊόντος από ορισμένα είδη στο καλάθι του νοικοκυριού βρίσκονται το υπουργείο Ανάπτυξης, οι βιομηχανίες και τα σούπερ μάρκετ.

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται και η γνωμοδότηση της επιτροπής Ανταγωνισμού.

ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Back to top button