ΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Περί λογότυπου (του Γιώργου Μαντζούρα)

Κάπου 25 χρόνια πριν, κλήθηκα από τον τότε αντιδήμαρχο πολιτισμού Τάσο Σφηναρολάκη, να σχεδιάσω το λογότυπο για την ΔΗ.Π.Ε.ΚΑ (Δημοτική Πολιτιστική Επιχείρηση Καστοριάς) που τότε είχε συσταθεί. Συμφωνήσαμε το λογότυπο να βασίζεται στα μνημεία μας, μου ζητήθηκε να μπεί και η φράση του ιστορικού Προκόπιου ¨Πόλις εν τη νήσω οχυρωτάτη” που αναφέρεται στη βυζαντινή Καστοριά. Καταλήξαμε σε αυτό:
Ο εντυπωσιακός τίτλος «Καστοριά» στο πάνω μέρος του λογότυπου σχεδιάστηκε από τον αδερφό μου Ρωμύλο.
Το λογότυπο χρησιμοποιήθηκε σε επιστολόχαρτα και φακέλους κυρίως, της ΔΗΠΕΚΑ.


Δύο – τρία χρόνια μετά, ως εθελοντής στην ομάδα υποστήριξης του τότε υποψήφιου δημάρχου Καστοριάς Γιώργου Σιώμκου, κλήθηκα να σχεδιάσω το λογότυπο για την προεκλογική εκστρατεία του εκλογικού συνδυασμού, που ονομαζόταν «Καστοριανή Ακτινοβολία»
Μου ζητήθηκε να περιέχει: Λίμνη, παραδοσιακή βάρκα, αρχοντικό, εκκλησία, δέντρα και …. Ακτινοβολία! Σχεδίασα αυτό:
Δεν υποστηρίζω ότι το λογότυπο για την πόλη της Καστοριάς θα έπρεπε να είναι κάτι παρόμοιο, κάτι πιο απλό θα ήταν προτιμότερο.
Όμως, το «ανάσκελο Κάπα» που επιλέχθηκε, είναι πολύ μακριά από το απαιτούμενο.
Λογότυπο που θα πρέπει να σου εξηγήσουν τον συμβολισμό του, απλά ΔΕΝ λειτουργεί. Δεν θα είναι κανείς από δίπλα για να εξηγήσει και αποσυμβολίσει , στον κάθε ξένο άνθρωπο που θα το βλέπει μπροστά του σε διαφημιστικά, ιστοσελίδες κλπ.
Το πετυχημένο λογότυπο πρέπει να λειτουργεί από μόνο του κι ο όποιος συμβολισμός του να γίνεται άμεσα αντιληπτός, χωρίς επεξηγήσεις.
(Βέβαια, μπορεί ένα λογότυπο να είναι εντελώς αφαιρετικό και να μην συμβολίζει απολύτως τίποτε που να σχετίζεται με τη δραστηριότητα της επιχείρησης κλπ. Το βλέπουμε σε αρκετές περιπτώσεις, κυρίως πολυεθνικών επιχειρήσεων κλπ Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει να διακρίνεται από σχεδιαστική πρωτοτυπία και δυναμική, όπως και να στηριχθεί από πανάκριβη προβολή).

Το νέο τουριστικό σήμα της Καστοριάς (φωτο)

 

 

Back to top button