Καστοριά

Η Ντίνα Αγράμπελη γράφει για το νέο βιβλίο της Χρυσούλας Πατρώνου-Παπατέρπου “Απ’ το πλευρό του Αδάμ”

“Απ’ το πλευρό του Αδάμ”: Πρόκειται για το ολοκαίνουργιο βιβλίο της Χρυσούλας Πατρώνου-Παπατέρπου, της πολυγραφότατης συγγραφέως και κατοίκου Καστοριάς, που κυκλοφόρησε πρόσφατα.
Το βιβλίο περιέχει δύο ιστορίες που καταπιάνονται με δύσκολα θέματα, Η πρώτη με την υιοθεσία, μια υπόθεση χρονοβόρα, απαιτητική, απελπιστικά δύσκολη και σε μερικές περιπτώσεις ανακουφιστική. Με ήρωες που τα καταφέρνουν ή όχι, που χάνονται στην ροή του χρόνου και ίσως κάποτε ξανασυναντιούνται.
Η άλλη ιστορία, καταπιάνεται με τον τρομερό και δύσκολο καιρό του εμφυλίου και με μια νεαρή γυναίκα, αντάρτισσα του ΕΑΜ. Προσωπικά με «ρούφηξε» η δεύτερη για πολύ προσωπικούς και αδιάφορους (για την δημοσίευση αυτή) λόγους.
Η Χρυσούλα Πατρώνου Παπατέρπου σε αυτήν την νουβέλα δίνει φωνή σε ανθρώπους που βρέθηκαν στην δίνη του Εμφυλίου, συνομιλεί με την εποχή και τους πρωταγωνιστές της, και με ψυχραιμία μας παραδίδει αφηγήματα που μοιάζουν με μικρά αόρατα διαμαντάκια, τόσο μικρά και τόσο πεντακάθαρα, που τελικά λάμπουν στο φως και μας τυφλώνουν. Την φαντάζομαι να πιάνει κουβέντα-σε ένα όνειρο ίσως- με την ηρωίδα της την Γκίνκα (Ευγενία) «έλα να σε βγάλω από την σιωπή και την σκόνη του χρόνου, έλα να τους πούμε την ιστορία σου, να τους μιλήσουμε για την ελεύθερη ψυχή σου, την τόσο ταιριαστή και αταίριαστη μαζί για την εποχή της.»
Οραματίζομαι την συγγραφέα να μην μπορεί να ησυχάσει καθώς κυοφορούνται μέσα της όλες αυτές οι λέξεις και διεργασίες, να την βασανίζουν την ώρα που κάνει τον καθημερινό της περίπατο δίπλα στην λίμνη, και τελικά να “γεννάει” το βιβλίο με ανακούφιση, χαρά και ίσως και λίγη αγωνία. Για το αν σεβάστηκε την αλήθεια της ηρωίδας της και όλων όσων συνυπήρξαν μέσα στις σελίδες του βιβλίου.
Ας είναι. Αυτό το κορίτσι, η Ευγενία Κυριακού, τώρα ψηλώνει μέσα στην σκέψη και το μυαλό του αναγνώστη και με κάποιον τρόπο θριαμβεύει, αυτή, η νικημένη νεκρή του Εμφυλίου πολέμου..
Από το πλευρό του Αδάμ, εκδόσεις Ελκυστής
Ντίνα Αγράμπελη

Back to top button