Ελλάδα

Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή (OCD): Η ασθένεια της αμφιβολίας

Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή είναι μια νευροψυχιατρική διαταραχή, η οποία χαρακτηρίζεται από ιδεοληψίες και καταναγκασμούς και εμφανίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

H συγκεκριμένη διαταραχή χαρακτηρίζεται από ένα έντονο και δυσάρεστο αίσθημα αμφιβολίας. Για τον λόγο αυτό αναφέρεται διεθνώς ως η ασθένεια της αμφιβολίας.

Εκδηλώνεται με:

Ιδεοληψίες: ανεπιθύμητες αρνητικές σκέψεις, εικόνες ή παρορμήσεις, οι οποίες εισβάλλουν στη συνείδηση του ατόμου, εκείνο δεν μπορεί να απαλλαγεί από αυτές, και του δημιουργούν ένα αίσθημα απειλής και φόβου. Όσο δε το άτομο προσπαθεί να τις αποβάλει, τόσο αυτές πολλαπλασιάζονται.

Καταναγκασμούς – καταναγκαστικές πράξεις: πράξεις στις οποίες καταφεύγει το άτομο για να διώξει την απειλή που αισθάνεται. Οι πράξεις αυτές μπορεί να είναι ορατές (γίνονται με το σώμα και μπορεί κάποιος να τις παρατηρήσει) ή νοερές (γίνονται, δηλαδή, στο μυαλό).

Πρόκειται για μια χρόνια, σταδιακά επιδεινούμενη και ιδιαίτερα βασανιστική διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί οποιαδήποτε στιγμή στη διάρκεια της παιδικής ή της ενήλικης ζωής σε άτομα που έχουν προδιάθεση. Φαίνεται όμως ότι και ψυχοπιεστικά γεγονότα στη ζωή του ατόμου (αρρώστιες, θάνατοι αγαπημένων προσώπων, ανεργία, εγκυμοσύνη), μπορούν να επισπεύσουν την εκδήλωση της διαταραχής σε άτομα που είναι ευάλωτα.

Η διαταραχή σπάνια γίνεται αντιληπτή στα πρώτα της στάδια. Η παθολογική αμφιβολία είναι… Διαβαστε την συνεχεια στο ertnews.gr

Back to top button