Κόσμος

Ρωσία: Οι μαθητές δεν πρέπει να διδάσκονται το «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ»

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία» στην Κρατική Δούμα (κάτω βουλή) Ντμίτρι Βιάτκιν δήλωσε στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS ότι από το σχολικό πρόγραμμα πρέπει να αφαιρεθούν λογοτεχνικά έργα τα οποία «δεν δοκιμάσθηκαν στον χρόνο», αναφέροντας ως παράδειγμα το «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ» του Αλεξάντρ Σολζενίτσιν, γράφει η εφημερίδα Novaya Gazeta Europe.

«Όπως έδειξε η ιστορική ανάλυση του «Αρχιπελάγους Γκουλάγκ», το οποίο ακόμη δεν έχουν αποσύρει, και νομίζω ότι δεν θα παραμείνει για πολύ στα σχολικά προγράμματα, πολλά γεγονότα που αναφέρει ο Αλεξάντρ Ισάγιεβιτς «βγήκαν από το πουθενά», τα είχε επινοήσει. Οι ιστορικοί έλεγξαν όλα τα γεγονότα. Υπήρξε μια απόπειρα να πάρει βραβείο για το έργο αυτό – επειδή λέρωσε την δική του Πατρίδα ρίχνοντάς την μέσα στη λάσπη», δήλωσε ο Βιάτκιν.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι οι νομοθέτες δεν σκοπεύουν να «πάρουν βιαστικές αποφάσεις», αλλά να «αποκαταστήσουν την ιστορική δικαιοσύνη στα σοβιετικά έργα που ενισχύουν το αίσθημα του πατριωτισμού και διατηρούν την ιστορική μνήμη».

Ο Βιάτκιν είπε ότι εφέτος πρέπει να επανενταχθούν στο σχολικό πρόγραμμα το έργο «Νεαρή φρουρά» του Αλεξάντρ Φαντέγεφ και το «Ζεστό χιόνι» του Γιούρι Μπόνταρεφ. Το πρώτο μυθιστόρημα αναφέρεται σε μια οργάνωση νεολαίας που δρούσε παράνομα την περίοδο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, πολλά μέλη της οποίας εκτελέσθηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές. Το δεύτερο αναφέρεται σε γεγονότα που έχουν σχέση με την μάχη του Στάλινγκραντ.

Η επικεφαλής της επιτροπής της Κρατικής Δούμας Όλγκα Καζακόβα δήλωσε εν συνεχεία ότι «δεν ετίθετο και δεν τίθεται» ζήτημα» αφαίρεσης από το σχολικό πρόγραμμα του έργου «Αρχιπέλαγος Γκουλάγκ». Παράλληλα όμως ανάφερε ότι το μυθιστόρημα «Νεαρή φρουρά» επανεντάχθηκε στο σχολικό πρόγραμμα μετά από κοινή πρωτοβουλία του κόμματος «Ενιαία Ρωσία», του υπουργείου Παιδείας και της παιδαγωγικής κοινότητας.

Η Καζακόβα δήλωσε ότι τα θέματα αφαίρεσης ή προσθήκης στο σχολικό πρόγραμμα κάποιων έργων «είναι μια σύνθετη και μακρά διαδικασία, τέτοιες αποφάσεις δεν λαμβάνονται έτσι απλά, με βάση μια «ιδιωτική γνώμη».

Πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε την πρόταση να επανενταχθούν στο σχολικό πρόγραμμα μερικά έργα σοβιετικών λογοτεχνών, συμπεριλαμβανομένου του Αλεξάντρ Φαντέγεφ και του Κονσταντίν Σίμονοφ.

ΑΠΕ

Back to top button