Ελλάδα

Κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με καταιγίδες και χιόνια – Κλειστά σχολεία, πού υπάρχουν προβλήματα

Χειμωνιάτικο το σκηνικό σε όλη τη χώρα, με κύρια χαρακτηριστικά με καταιγίδες, χιονοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους να χτυπούν νησιωτικές, ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Χθες, Τετάρτη (25/1) εστάλη μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στους κατοίκους αρκετών περιοχών του Ιονίου, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας.

Τα ισχυρά φαινόμενα, προοδευτικά, θα κινηθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν το σύνολο της χώρας. Στην Αττική, αναμένονται από τις προμεσημβρινές ώρες ισχυρές βροχές και καταιγίδες, ενώ είναι πιθανόν να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις και το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Που υπάρχουν προβλήματα – Κλειστά σχολεία

Προβλήματα καταγράφονται ήδη σε Ζάκυνθο και Ημαθία, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν σε Ήπειρο, Δυτική και Βόρεια Θεσσαλία και Δυτική Μακεδονία, σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία σε Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο, στον Δήμο Άργους Μυκηνών και στον Δήμο Ερμιονίδας, λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Πολύ δύσκολη ήταν η νύχτα στη Ζάκυνθο, όπου βρέχει επί 24 ώρες. Έχει αποκοπεί το χωριό Βασιλικός λόγω κατολισθήσεων, ενώ πυρκαγιά ξέσπασε σε μονοκατοικία τα ξημερώματα, με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να βρουν τον θάνατο. Παράλληλα, χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν 50 άτομα από πρόχειρο καταβλισμό Ρομά. Οι Αρχές τους μετέφεραν με μπουλντόζες σε ασφαλές σημείο. Εξάλλου, νεαρά άτομα εγκλωβίστηκαν στο αυτοκίνητό τους στον Λαγανά, έχουν πλημμυρίσει υπόγεια και σπίτια, ενώ συνεχείς είναι οι διακοπές ρεύματος.

Στη Φλώρινα στα λευκά ντύθηκαν η τοπική κοινότητα Κέλλης στο Αμύνταιο καθώς και η περιοχή Πισοδέρι. Η κίνηση των οχημάτων πραγματοποιείται με χειμερινά ελαστικά ή αλυσίδες η κίνηση των οχημάτων. Τα σχολεία στον δήμο της Φλώρινας θα ανοίξουν σήμερα μια ώρα αργότερα από την κανονική και δύο ώρες μετά στον δήμο Πρεσπών. Δύο ώρες αργότερα, στις 10:00 θα ξεκινήσουν σήμερα Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023 τα σχολεία Α’ & Β’ /θμιας εκπαίδευσης στην Πρέσπα, λόγω των έντονων καιρικών συνθηκών που θα επικρατήσουν στην περιοχή. Ο παιδικός σταθμός θα λειτουργήσει κανονικά.

Σφοδρή είναι η χιονόπτωση στα ορεινά του νομού Ιωαννίνων. Στο Μέτσοβο το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 15 εκατοστά, ενώ στα λευκά ντύθηκαν η Μηλιά Μετσόβου, η Βοβούσα το Συράκο στα Τζουμέρκα και πολλά χωριά του Ζαγορίου. Η κυκλοφορία των οχημάτων στο επαρχιακό οδικό δίκτυο σε ορισμένα τμήματα χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες οι οδηγοί που κινούνται τόσο στην Εγνατία οδό όσο και στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο πρέπει να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες η να φέρουν τα οχήματα του ελαστικά χειμερινά.

Επίσης, η Τροχαία Ιωαννίνων απαγόρευσε την κυκλοφορία φορτηγών άνω των 3,5 τόνων προς την Κοζάνη. Η απόφαση να απαγορευτεί η κυκλοφορία στις νταλίκες πάρθηκε μετά από πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο Μαλακάσι όπου δίπλωσε νταλίκα.

ertnews.gr

Back to top button