Ελλάδα

Υπό διάλυση οι Πολεοδομίες: Συνεχίζεται η αποχή των μηχανικών – Αγωγή Βορίδη για να κηρυχθεί παράνομη

Την υπό διάλυση των Υπηρεσιών Δόμησης όλης της χώρας καταγγέλλουν οι μηχανικοί του δημοσίου οι οποίοι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους μέχρι και τις 13 Φεβρουαρίου. Ωστόσο, σήμερα αναμένεται η απόφαση από τα Δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων για το αν θα κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η εικοσαήμερη απεργία που κήρυξαν τρεις Ομοσπονδίες μετά την αγωγή που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ 

Οι τρεις ομοσπονδίες – ΠΟΕ-ΟΤΑ (δημοτικοί υπάλληλοι), ΠΟΕΜΔΥΔΑΣ (μηχανικοί δημοσίου ανωτάτων σχολών) και ΠΟΜΗΤΕΔΥ (μηχανικοί δημοσίου τεχνολογικού τομέα)– που ανακοίνωσαν την αποχή αλλά και την πανελλαδική στάση εργασίας στις 2 Φεβρουαρίου κάνουν λόγο για την υποστελέχωση των πολεοδομιών στους μισούς δήμους της χώρας η οποία έχει «χτυπήσει κόκκινο». Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν παρουσιάσει, από τους 332 Δήμους της χώρας, οι 168 μόλις Δήμοι (51%) διαθέτουν Υπηρεσία Δόμησης (Υ.ΔΟΜ) ενώ οι 164 (49%) δεν έχουν. Παράλληλα, από τις 168 υπηρεσίες, οι 16 λειτουργούν μερικώς καθώς το 10% λαμβάνει υποστήριξη από άλλες Υ.ΔΟΜ ενώ σε τέσσερις δήμους δεν υπάρχει κανένας μηχανικός ή μόνο ένας σε 28 δήμους.

Ακόμη, από τις Υ.ΔΟΜ απουσιάζουν και οι απαιτούμενες ειδικότητες μιας και 20 από αυτές δε διαθέτουν Πολιτικό Μηχανικό, 76 δε διαθέτουν Αρχιτέκτονα Μηχανικό, 74 δε διαθέτουν Τοπογράφο Μηχανικό και 94 δε διαθέτουν Ηλεκτρολόγο ή Μηχανολόγο Μηχανικό.

Την οργή της για την τραγική κατάσταση που επικρατεί πλέον στις Πολεοδομίες εξέφρασε στο ThessToday.gr η πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών ΤΕ Δημοσίων Υπαλλήλων Κεντρικής Μακεδονίας (ΣΥ.ΜΗ.Δ.Υ.Π.Α.Σ) Αφεντούλα Έφη Παπαλεξίου τονίζοντας ότι οι υπηρεσίες δόμησης καταρρέουν. «Δώδεκα χρόνια μετά το πρόγραμμα «Καλλικράτης», η μεταφορά των Υπηρεσιών Δόμησης από τις Νομαρχίες στους Δήμους απέτυχε. Οι υπηρεσίες συρρικνώθηκαν και τα προβλήματα διογκώθηκαν. Δεν υπήρχαν οι προδιαγραφές και τα κριτήρια για να γίνει αυτή η μεταφορά. Δεν προβλέφθηκε το προσωπικό με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή υποστελέχωση. Η πλειοψηφία των μηχανικών πλέον δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του δημοσίου καθώς προστίθενται συνεχώς νέες αρμοδιότητες και ασφυκτικές προθεσμίες», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ίδια, σε κάθε δήμο θα έπρεπε να υπάρχει και μια Πολεοδομία. Αντιθέτως, 33 δήμοι με πάνω από 25.000 κατοίκους δεν διαθέτουν υπηρεσίες δόμησης, εκ των οποίων οι 16 είναι άνω των 40.000 κατοίκων.

Ανάγκη για άμεση στελέχωση

Ο Συνήγορος του Πολίτη από το 2017 ζητάει να στελεχωθούν επειγόντως οι πολεοδομίες καθώς θεωρεί ότι παραβιάζονται λόγω της υποστελέχωσης και του τρόπου λειτουργίας, οι αρχές της νομιμότητας και της χρηστής Διοίκησης. Την ίδια στάση έχουν και οι μηχανικοί του δημοσίου οι οποίοι ζητούν τα αυτονόητα. «Επαρκή στελέχωση, άμεσες αυξήσεις για να δοθούν κίνητρα, τακτοποίηση του τρόπου λειτουργίας, ένα στρατηγικό σχεδιασμό, εξοπλισμό, την κατάργηση νομικού πλαισίου που αναθέτει τις αρμοδιότητες σε ιδιώτες, ζητάμε με την απεργία που έχουμε κηρύξει. Διεκδικούμε δηλαδή Υπηρεσίες Δόμησης που δεν θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά θα είναι πλήρως στελεχωμένες και εξοπλισμένες, ώστε να προστατεύουν αποτελεσματικά το Περιβάλλον και το Δημόσιο Συμφέρον, όπως και το Σύνταγμα επιτάσσει», τόνισε η κα Παπαλεξίου.

Με αγωγή απαντά ο Βορίδης

«Με αγωγή απάντησε το κράτος στις ανάγκες των υπηρεσιών δόμησης», επισήμανε με δυσαρέσκεια η κα Παπαλεξίου καθώς το υπουργείο Εσωτερικών με αρμόδιο υπουργό τον κ. Μάκη Βορίδη κατέθεσε την Τετάρτη (25/1) αγωγή ώστε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία ενώ ζητά και 100.000 ευρώ από κάθε Ομοσπονδία σε περίπτωση που στο μέλλον ξανακηρυχθεί απεργία με τα ίδια αιτήματα. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί από τα δικαστήρια της Σχολής Ευελπίδων το πρωί της Πέμπτης (26/1). «Η απεργία μας δεν είναι παράνομη. Παράνομη και καταχρηστική είναι η συμπεριφορά των υπουργείων που ζητούν από υπαλλήλους και υπηρεσίες να κάνουν πράγματα δυσανάλογα με τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους που προσφέρουν. Να γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις και να συνεχίσουν οι μηχανικοί να προσφέρουν στο δημόσιο συμφέρον», σημείωσε ακόμη στο ThessToday.gr η κα Παπαλεξίου.

Στα «κάγκελα» και για το προσοντολόγιο

Ο κλάδος των μηχανικών σκοπεύει να προσφύγει στη δικαιοσύνη και για το νέο προσοντολόγιο με το οποίο καταργείται η ειδικότητά τους στον δημόσιο τομέα θεωρώντας την παρωχημένη. «Δεν πρόκειται να το δεχτούμε, δεν γίνεται με ένα Προεδρικό Διάταγμα να καταργούμε τις νομοθεσίες. Θα προσφύγουμε δικαστικά για την απόφαση αυτην η οποία μας βρίσκει αντίθετους», δήλωσε καταλήγοντας η κα Παπαλεξίου.

Σημειώνεται ότι η αποχή των μελών των τριών ομοσπονδιών αφορά:

  1. Το πληροφοριακό σύστημα του e-adeies (έλεγχο πληρότητας, βεβαίωση όρων δόμησης, έλεγχο μελετών όπου είναι απαιτητός, προεγκρίσεις,αυτοψίες αυθαιρέτων κατασκευών, αυτοψίες από άποψη δομική, στατική και υγιεινής των οικοδομών, έλεγχο προστίμων – χρηματικοί κατάλογοι, αδειοδοτήσεις – κατοχυρώσεις και ανανεώσεις ανελκυστήρων στο μητρώο, θεωρήσεις οικοδομικών αδειών για σύνδεση με τα δίκτυα, έλεγχος φορολογικών και αμοιβών των μελετητών και έκδοση Πιστοποιητικού Ελέγχου Κατασκευής Π.Ε.Κ.) και τον έλεγχο για χορήγηση παρεκκλίσεων για όλες τις Υπηρεσίες Δόμησης της χώρας.
  2. Τη Σύνταξη πράξεων προσκυρώσεων-τακτοποιήσεων και αναλογισμού, υποχρεώσεων λόγω ρυμοτομίας, πράξεων εφαρμογής, πράξεων επιβολήςεισφοράς σε χρήμα, βεβαιώσεων αρτιότητας-οικοδομησιμότητας, πρωτόκολλα αδυνάτου τακτοποιήσεων, κ.λπ.
  3. Τη συμμετοχή των μελών στα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.), ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. Α’ και Β’.
  4. Την ηλεκτρονική πλατφόρμα διενέργειας ελέγχων των Ελεγκτών Δόμησης.

Από την κινητοποίηση εξαιρούνται οι πράξεις που έχουν να κάνουν με έργα και δράσεις τα οποία σχετίζονται με θέματα διαχείρισης της Δημόσιας Υγείας, την πρόληψη και προστασία από την πανδημία του κορωνοϊού, καθώς και της αντιμετώπισης-αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και επικινδύνως ετοιμόρροπων κατασκευών.

thesstoday.gr

Back to top button