ΑγροτικάΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Ενθαλπία: Η επιτυχημένη προσπάθεια στα βιολογικά αρωματικά φυτά του Καστοριανού Δημήτρη Παππά

Στη διάρκεια της κρίσης που ταλάνισε τη χώρα την προηγούμενη δεκαετία, ο αγροτικός τομέας λειτούργησε ως καταφύγιο για πολλούς που αναζητούσαν διέξοδο από την ανεργία ή μια νέα αφετηρία στην επαγγελματική τους διαδρομή.

Του Γιάννη Τσατσάκη

Πολλά από τα εγχειρήματα που γεννήθηκαν την περίοδο αυτή αποδείχτηκαν βραχύβια ή θνησιγενή, ίσως γιατί, πέρα από τις αντικειμενικές δυσκολίες, η «(επι)στροφή στη γη» δεν ήταν πάντα το αποτέλεσμα απόλυτα συνειδητής επιλογής, ούτε συνοδευόταν από κατανόηση των ιδιαιτεροτήτων και των
δυσκολιών του αγροτικού επαγγέλματος.

Ωστόσο, υπήρξαν και προσπάθειες που, όχι απλά άντεξαν στη δοκιμασία του χρόνου, αλλά σταδιακά ξεδίπλωσαν μια ιδιαίτερη δυναμική, έχοντας εξαρχής δομηθεί πάνω σε στέρεες βάσεις, οι οποίες επενδύθηκαν στην πορεία με πολλή προσωπική εργασία. Μια τέτοια περίπτωση είναι η επιχείρηση αρωματικών φυτών που δημιούργησε το 2012 στην ορεινή Καστοριά ο Δημήτρης Παππάς. Πολιτικός μηχανικός ο ίδιος, βίωσε από πρώτο χέρι τους κραδασμούς της «εποχής των μνημονίων». «Μόλις ξέσπασε η κρίση και μπροστά στις επαγγελματικές ανακατατάξεις που βλέπαμε να συμβαίνουν, καταλάβαμε ότι έπρεπε να αναζητήσουμε και άλλες διεξόδους», διηγείται σήμερα στην «ΥΧ».

Εμπειρία στον αγροτικό χώρο δεν υπήρχε, ούτε και ιδιόκτητη γη. Υπήρχε, όμως, αγάπη για τη φύση και ένα… χρόνιο ενδιαφέρον για τα βότανα και τα αρωματικά φυτά «Ως καταναλωτές και οι ίδιοι, ψαχνόμασταν ήδη αρκετά με την οικογένειά μου πάνω στα συγκεκριμένα προϊόντα, αποζητώντας την καλύτερη δυνατή ποιότητα», εξηγεί.

Κάπως έτσι, με τις γνώσεις που είχε αποκτήσει και αφήνοντας πίσω τους εύλογους αρχικούς δισταγμούς, πήρε την απόφαση να ασχοληθεί συστηματικά με τη γεωργία. Η αρχή έγινε με τρία στρέμματα στα οποία καλλιεργήθηκαν βιολογικά, καθώς και μερικά ακόμα αρωματικά, όπως το φασκόμηλο, που παράγονται σε μικρότερη κλίμακα.

Σήμερα, οι καλλιεργούμενες, πάντα με βιολογικές μεθόδους, εκτάσεις ξεπερνούν τα 100 στρέμματα, το 90% των οποίων καταλαμβάνουν εξ ημισείας η ρίγανη και το τσάι. Η επιχείρηση είναι καθετοποιημένη, αφού, πέρα από το κομμάτι της παραγωγής, πραγματοποιεί και όλη την πρώτη μεταποίηση (ξήρανση, αποφλοίωση κ.λπ.) προτού διοχετεύσει το προϊόν στην αγορά.

Το γεγονός ότι εδώ και κάποια χρόνια συγκαταλέγεται στους προμηθευτές μερικών από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου αναμφισβήτητα συνιστά μια πρώτη δικαίωση για τον κ. Παππά. Ο ίδιος, ωστόσο, το 2019 αποφάσισε να πάει ένα βήμα παραπέρα και να δημιουργήσει τη δική του ετικέτα, επιλέγοντας, διόλου τυχαία, την επωνυμία «Ενθαλπία».

«Στη θερμοδυναμική, ο όρος αντιπροσωπεύει, με απλά λόγια, την ενέργεια που κρύβει η ύλη. Υπό αυτή την έννοια, λοιπόν, είναι σημειολογική για την προσπάθειά μας», επισημαίνει προσθέτοντας ότι στην απόφαση βάρυνε «και το γεγονός ότι η λέξη έχει την ίδια σημασία στα αγγλικά».

Επέκταση δικτύου πωλήσεων…
Στην τελική ευθεία για ιδιόκτητο συσκευαστήριο…
Μια αγορά σε ανάπτυξη…

Η συνέχεια του άρθρου στο ypaithros.gr

 

 

Back to top button