Καστοριά

Στοχεύω Πρότυπο Λύκειο!

Τα Πρότυπα Σχολεία είναι σχολεία που προωθούν τη δημόσια δωρεάν και υψηλής ποιότητας εκπαίδευση

Τώρα μπορείς να διαλέξεις το Λύκειο σου!

Τι είναι το Πρότυπο Λύκειο;

Πρόσφατα τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία ήρθαν στο προσκήνιο με τη διαδικασία των εισαγωγικών εξετάσεων. Τώρα οι γονείς έχουν δικαίωμα να επιλέξουν σε ποιό δημόσιο σχολείο επιθυμούν να φοιτήσει το παιδί τους.

1.Τι είναι όμως τα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία (Π.Π.Σ.);

Τα Π.Π.Σ. είναι σχολεία που προωθούν τη δημόσια δωρεάν και υψηλής ποιότητας εκπαίδευση. Για να κριθεί ένα σχολείο ως Π.Π.Σ. πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

α) όλοι οι εκπαιδευτικοί του Π.Π.Σ. πρέπει να είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού, διδακτορικού,

β) επίσης οι εκπαιδευτικοί του Π.Π.Σ. θα πρέπει να δηλώνουν παρουσία στην επιστημονική και εκπαιδευτική κοινότητα μέσα από δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά ή πρακτικά συνεδρίων, συμμετοχή σε δημόσια   αναγνωρισμένες καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Για την ανάπτυξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων και κλίσεων των μαθητών, τόσο του Π.Π.Σ. όσο και των δημόσιων σχολικών μονάδων της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής του, δημιουργούνται όμιλοι που ρυθμίζουν τα θέματα  οργάνωσης και λειτουργίας τους. Οι όμιλοι λειτουργούν πέρα από το ωρολόγιο πρόγραμμα μία ή δύο φορές την εβδομάδα ο καθένας. Οι όμιλοι αφορούν γνωστικούς τομείς όπως τα μαθηματικά, οι φυσικές επιστήμες, η γλώσσα, η λογοτεχνία και λοιπά πεδία όπως τα εικαστικά, ο αθλητισμός  και άλλα, ώστε να δημιουργούνται πυρήνες δημιουργικότητας και αριστείας που αξιοποιούν τις αυξημένες ικανότητες ορισμένων μαθητών.

  1. Πώς γίνεται η εισαγωγή των μαθητών στα ΠΠΣ;

Η εισαγωγή όλων των μαθητών/τριών σε κάθε ΠΠΣ γίνεται ύστερα από δοκιμασία (τεστ δεξιοτήτων και γνώσεων) η οποία    πραγματοποιείται ταυτόχρονα σε όλα τα Πρότυπα Πειραματικά Λύκεια την ίδια ημέρα και ώρα, για φέτος ορίστηκε στις 29-4-2023. Στην ίδια διαδικασία συμμετέχουν και οι μαθητές/τριες από τα υφιστάμενα Γυμνάσια και Λύκεια που συνδέονται μεταξύ τους.

Με τη δοκιμασία εισαγωγής μαθητών/τριών στα Πρότυπα-Πειραματικά Λύκεια αξιολογούνται γνώσεις και δεξιότητες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους στο Γυμνάσιο, σχετικές με την Κατανόηση Κειμένων της Ελληνικής Γλώσσας και τα Μαθηματικά. Οι μαθητές/τριες εξετάζονται στα παρακάτω πεδία, στο πλαίσιο μιας ενιαίας τρίωρης δοκιμασίας.

Ειδικότερα:

  • Στο γνωστικό πεδίο της Κατανόησης Κειμένων Ελληνικής Γλώσσας εξετάζονται οι ικανότητες στην ανάγνωση και στην κατανόηση γραπτών κειμένων ποικίλων ειδών και περιεχομένου (λογοτεχνικά κείμενα, άρθρα από εφημερίδες και περιοδικά, επιστολές, απλά δοκίμια κλπ), καθώς και οι ικανότητες στην παραγωγή γραπτού λόγου.
  • Στο γνωστικό πεδίο των Μαθηματικών εξετάζονται οι ικανότητες κατανόησης του σημαντικού ρόλου των Μαθηματικών στην καθημερινότητα, η ικανότητα ανάπτυξης επιχειρημάτων, αιτιολογήσεων και συλλογισμών, καθώς και οι αριθμητικές, αλγεβρικές, γεωμετρικές, στατιστικές και στοχαστικές γνώσεις και δεξιότητες.

3.Τρόπος συμμετοχής

Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών, που ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή των παιδιών τους στη δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων για την εισαγωγή σε Πρότυπο Σχολείο, οφείλουν να υποβάλουν στο ΠΠΣ της επιλογής τους αίτηση, σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Ειδικότερα, καλούνται να φέρουν μαζί τους:

  • την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο
  • βεβαίωση ταυτοπροσωπίας του μαθητή/τριας από Δήμο ή ΚΕΠ ή διαβατήριο
  • μια φωτογραφία ταυτότητας ή διαβατηρίου (έγχρωμη ή ασπρόμαυρη) του/της μαθητή/τριας.

Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί και ηλεκτρονικά δείτε το σχετικό ΦΕΚ https://www.esos.gr/arthra/77163/ilektronikes-aitiseis-gia-eisagogi-sta-protypa-kai-peiramatika-sholeia

Τα φροντιστήρια «ΜΑΘΗΣΗ» μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας  ΣΤΟΧΕΥΩ ΠΡΟΤΥΠΟ ΛΥΚΕΙΟ πρωτοπορούν και ξεχωρίζουν στην προετοιμασία μαθητών για την εισαγωγή τους στο πρότυπο Λύκειο.

Στα φροντιστήρια «ΜΑΘΗΣΗ»  σας παρέχουμε χωρίς κόστος:

  • Μαθήματα προετοιμασίας και για τα δυο εξεταζόμενα γνωστικά πεδία της Γλώσσας και των Μαθηματικών.
  • Στοχευμένο εκπαιδευτικό υλικό
  •  Πληροφορίες για την μορφή της εξέτασης
  •  Ανάλυση της διαφορετικότητας και των δυσκολιών του συγκεκριμένου τεστ
  • Σημεία – κλειδιά για την σωστή προετοιμασία
  • Συμμετοχή σε εξετάσεις προσομοίωσης

Έναρξη μαθημάτων: Σάββατο 4/2/2023

Για να εξασφαλίσετε τη συμμετοχή σας, συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα εγγραφής: https://surveyheart.com/form/63d8e232910004541045e090 ή σκάναρε το παρακάτω QR code

ή καλέστε τώρα στα τηλέφωνα:

Καστοριά 2467021006

Χλόη 2467023801

Άργος 2467044244

Κινητό :6975901613

Back to top button