Καστοριά

Η Χριστίνα Μάτσου για το τουριστικό λογότυπο της Καστοριάς

Όσον αφορά το λογότυπο του brandname της πόλης της Καστοριάς, ο οποίος θεωρείται σημαντικός για την περαιτέρω τουριστική της ανάδειξη αλλά και τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει σχετικά με αυτόν.
Έμενα προσωπικά μου άρεσε, σαν μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της πόλης αυτό το μινιμαλιστικό σήμα, όπου κυρίαρχο είναι το μπλε χρώμα και τα γράμματα έχουν την κίνηση του νερού, αφού η λίμνη είναι και το κυρίαρχο στοιχείο της πόλης.
Τώρα και με το ανάποδο Κ εγώ δεν έχω θέμα, φαντασία έχω δόξα τω θεώ αρκετή και ακόμα και ξαπλωμένο το Κ, μια χαρά μπορώ να το φανταστώ και σαν ιστιοπλοϊκό και σαν βουνό δίπλα στη λίμνη και πολλά άλλα αισιόδοξα και όχι την πόλη να καταρρέει όπως το βλέπουν κάποιοι άλλοι.
Από την άλλη πλευρά όμως δεν μπορώ να μην προβληματιστώ. Όλος αυτός ο μεταμοντερνισμός και η μινιμαλιστική διάθεση πως ακριβώς θα υλοποιηθεί τουριστικά, όταν η πόλη δεν διαθέτει προοπτική να εκσυγχρονιστεί οικοδομικά, (δε νομίζω να αποκτήσουμε σύντομα κανένα κτήριο σαν την όπερα του Σύδνεϋ…) αφού πρόκειται για μια επαρχιακή πόλη με κυρίαρχο το βυζαντινό στοιχείο από την μια και την χαρακτηριστική μακεδονική αρχιτεκτονική από την άλλη, αρχιτεκτονική που οδηγεί ολόκληρες περιοχές σε χαρακτηρισμό τους ως διατηρητέες και παραδοσιακές.
Κάποιες πόλεις όπως και να το κάνουμε, φέρουν το βάρος της ιστορίας τους και η δική μας ιστορία είναι συνυφασμένη με την περίοδο του Βυζαντίου κυρίως και αυτό αντικατοπτρίζεται στις πολλές βυζαντινές εκκλησίες, αλλά και τα αρχοντικά της πόλης μας, κάποια από τα οποία χρονολογούνται και από το 1700 ακόμη. Αρχοντικά που είναι απόρροια της οικονομικής άνθισης που γνώρισε με το εμπόριο, την ξενιτιά και τη γούνα η πόλη κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας.
Η μονομέρεια δεν πρέπει να εκφράζει μια πόλη και η λίμνη δεν είναι το μοναδικό προς ανάδειξη στοιχείο της πόλης μας.
Καλό το σήμα για μια άλλη πόλη όμως, γιατί ας μην ξεχνούμε ότι μινιμαλισμός είναι το κίνημα που πετά ο,τι είναι άχρηστο και άνευ σημασίας και δε νομίζω πως αυτά που πετάξατε είναι άνευ σημασίας…
Διορθώστε και αποκαταστήστε την ιστορική συνέχεια της πόλης μας!
Από το Facebook της Χριστίνας Μάτσου

 

 

Back to top button