Καστοριά

Καστοριά – Συνταγή: Πτι Φουρ (Petit Four)

Αυτά τα μικρά λαχταριστά γαλλικά γλυκάκια που ξετρελαίνουν τους πάντες! Σε ελεύθερη μετάφραση το όνομα τους σημαίνει μικρό φούρνισμα!

Του Σταύρου Βελλίδη

Περίπου 2 ώρες

Υλικά:

30 μερίδες
Για τα πτι φουρ:
500 γρ. βούτυρο αγελαδινό ανάλατο (Όλυμπος, Lurpak κλπ)
315 γρ. άχνη ζάχαρη
15 γρ. (1 κ.σ.) μπέικιν πάουντερ
4 μεγάλα αυγά
3 βανιλίνες
2 πρέζες αλάτι
650 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
135 γρ. κορν φλάουρ
Για τη γέμιση:
450 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο ή ότι γεύση φρούτου προτιμάτε
Για το γαρνίρισμα :
450 γρ. κουβερτούρα Nestlé Dessert 52% κακάο
320 γρ. τρούφα σοκολάτας

Εκτέλεση:

1) Πριν ξεκινήσουμε τη συνταγή μας, πρέπει όλα τα υλικά να είναι σε θερμοκρασία δωματίου κυρίως το βούτυρο.

2) Αρχικά κοσκινίζουμε σε ένα μπολ τα στερεά υλικά (το αλεύρι, το κορν φλάουρ, το μπέικιν πάουντερ, τις βανιλίνες και το αλάτι).

3) Στον κάδο της Κουζινομηχανής χτυπάμε με το φτερό (εναλλακτικά χρησιμοποιούμε το μίξερ χειρός) το μαλακό βούτυρο με την άχνη ζάχαρη σε μεσαία ταχύτητα (ή σε δυνατή ταχύτητα αν είναι με χειρός) μέχρι να αφρατέψει και να ενσωματωθεί τελείως η άχνη για 8-10 λεπτά.

4) Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, φροντίζοντας να πίνει το μείγμα το κάθε ένα σε χαμηλή ταχύτητα.

5) Μόλις γίνει ομογενές ενσωματώνουμε τα κοσκινισμένα υλικά και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να τα απορροφήσει (δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ανακατευτούν για υπερβολική ώρα διότι θα γίνουν σκληρά και άνοστα).

6) Στη συνέχεια προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στις αντιστάσεις στη μεσαία σχάρα. Όπως παρατηρούμε, η ζύμη είναι αρκετά μαλακή. Κατά συνέπεια μεταφέρουμε σε κορνέ με μια μεγάλη μύτη ανοιχτό αστέρι.

7) Στρώνουμε σε 3 ταψιά αντικολλητικό χαρτί και κόβουμε ίσια μπαστουνάκια 5-6 εκατοστών αφήνοντας 3 εκατοστά απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.

8 ) Συνεχίζουμε την διαδικασία μέχρι να τελειώσει όλη η ζύμη. Ψήνουμε για 14-16 λεπτά ανάλογα την ισχύ του φούρνο μέχρι να ροδίσουν ελαφρά στην επιφάνεια (αλλά προσέχουμε μη καούν).

9) Μόλις είναι έτοιμα, αφήνουμε στον πάγκο να κρυώσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά.

10) Μεταφέρουμε την επιθυμητή μαρμελάδα σε κορνέ με στρογγυλή μύτη και γεμίζουμε με μικρή ποσότητα μόνο το κάτω “μπισκότο” προσέχοντας να μη ξεχειλίσει από τα πλαϊνά. Κατόπιν ακουμπάμε προσεκτικά το άλλο μπισκότο από πάνω σαν “σάντουιτς”.

11) Παράλληλα τεμαχίζουμε την κουβερτούρα σε κομμάτια και τη λιώνουμε σε Μπεν Μαρί. Ανακατεύουμε 1 λεπτό με τη μαρίζ ή το κουτάλι να πέσει η θερμοκρασία και να γυαλίζει. Στη συνέχεια βουτάμε τη μία άκρη από κάθε πτι φουρ (μέχρι την μέση κάθε μπισκότου) στη λιωμένη σοκολάτα.

12) Βροχηδόν βουτάμε και στην τρούφα να καλύφθεί όλη η επιφάνεια με την κουβερτούρα και τέλος ακουμπάμε σε αντικολλητικό χαρτί έως ότου σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα.

13) Για να συντομεύσουμε τη διαδικασία μπορούμε σαφώς να τα τοποθετήσουμε στο ψυγείο για λίγα λεπτά μέχρι να παγώσουν και να σταθεροποιηθούν τελείως. Διαφορετικά τοποθετούμε στην κατάψυξη να παγώσουν καλά.

14) Εν τέλει σερβίρουμε είτε με τον καφέ είτε σκέτα !! Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου σκεπασμένα με μεμβράνη ή σε αεροστεγές σκεύος ή στην κατάψυξη για αρκετό καιρό.

cookpad.com

Back to top button