ΕλλάδαΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Το ξενοδοχείο “Καστοριά” της Θεσσαλονίκης και η ιστορία του

Η αρχική του ονομασία, αλλά και οι διάφορες ιστορίες που κυκλοφορούν γύρω από αυτό…

Του Γιώργου Τσιτιρίδη
Πνιγμένα από το καυσαέριο και τις μοντέρνες πολυκατοικίες. Στέκουν δίπλα μας ενάντια στο χρόνο και την φθορά. Τα προσπερνάμε, δεν τα παρατηρούμε, σε κάποια από αυτά ζούμε και εργαζόμαστε, κάνουμε τα ψώνια μας η πίνουμε έναν καφέ. Άλλα μαραζώνουν από την αδιαφορία μας.
Ζωντανά και περήφανα σύμβολα της ιστορίας της πόλης, κρύβουν σημαντικά γεγονότα, σκοτεινά μυστικά, οικογενειακές ιστορίες, τραγωδίες και χαρές. Νεοκλασικά, διατηρητέα, του ευρωπαϊκού εκλεκτισμού, του κλασικισμού, μπαρόκ, σύγχρονα αυτά είναι τα κτήρια σύμβολα της πόλης.
Κτίστηκε από τον Max Rubens (Μαξιμιλιανός Ρούμπενς) στις αρχές του 1920, άλλοι το τοποθετούν στα 1925 χωρίς να είναι ακριβή η ημερομηνία του ούτε στα αρχεία της πολεοδομίας.
Η αρχική ονομασία του ήταν “Παρθενών” ένα όνομα που εγκαταλείφθηκε όταν πέρασε στα χέρια του επόμενου ιδιοκτήτη που αποφάσισε να του δώσει το όνομα της γενέτειρας του.
Για το Ξενοδοχείο Καστοριά (Hotel Kastoria) κυκλοφορούν και διάφορες ιστορίες.
Το ξενοδοχείο κατά τη διάρκεια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου είχε επιταχθεί και αποτελούσε τον τόπο διαμονής Γερμανών αξιωματικών.
Η πολυτελής κατασκευή του, επέτρεψε να παίξει τον ρόλο των φυλακών για σημαντικά πρόσωπα της εποχής. Πληθώρα βουλευτών βρέθηκαν στα δωμάτια του. Η πολυτελής κατασκευή του, το έκανε ιδανικό ως τόπο ερωτικών συναντήσεων.
Ο ξενοδόχος, Αλέξης Φουρλίκας, έγινε μάρτυρας μοναδικών ιστοριών που ποτέ δεν είδαν το φως της δημοσιότητας. Η Ελευθεροτυπία προσέθεσε στη λίστα των “100 πραγμάτων που πρέπει να κάνεις πριν πεθάνεις”, την επίσκεψη στο δωμάτιο 11, της “Καστοριάς”. Τα αίτια αυτής της “διάκρισης”;
Διαβάστε περισσότερα στο parallaximag.gr

Back to top button