Καστοριά

Η ομιλία του Μιχάλη Μπινιάκου στη Βουλή (φωτογραφίες – βίντεο)

Με πρωτοβουλία του βουλευτή ΝΔ της Π.Ε. Καστοριάς, κ. Ζήση Τζηκαλάγια, το ελπχ ΟΡΜΟΣ Καστοριάς, είχε την ευκαιρία και την τιμή να παρουσιάσει το έργο και τις δράσεις του στη Συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, την Τρίτη 31/01/2023 στην αίθουσα της Γερουσίας, στην Βουλή των Ελλήνων.
Ο ΟΡΜΟΣ εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο Μπινιάκο Μιχαήλ και τον γραμματέα Μουσουλή Θωμά.
Στην ομιλία του ο πρόεδρος τόνισε τον τοπικό/τοπικιστικό χαρακτήρα του συλλόγου μας και την διττή κατεύθυνση με έμφαση στο καστοριανό πολιτιστικό κεφάλαιο αλλά και την προβολή όψεων του λαϊκού πολιτισμού στην εθνική κλίμακα. Αυτή η συνειδητή προσπάθεια υπηρετεί ένα διφυές όραμα που σκοπεύει όχι απλά στην ανάδειξη διαφόρων πτυχών του λαϊκού μας πολιτισμού αλλά και στην βιωματική ενσωμάτωση και χρήση αυτών των πτυχών στην καθημερινότητα μας.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε σε ορισμένες μόνο από τις δράσεις του ελπχ ΟΡΜΟΣ που έχουν γίνει πλέον θεσμός και έχουν τοποθετήσει την Καστοριά στον χάρτη των εξειδικευμένων και υψηλού επιπέδου πολιτιστικών εκδηλώσεων (Συμπόσιο, Ημερίδες, “μπουλούκι”, κάλαντα).
Σε σχέση με τις εκδηλώσεις των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, έγινε αναφορά στις συμμετοχές του ελπχ ΟΡΜΟΣ στις εκδηλώσεις των Μικρασιατικών και Ποντιακών σωματείων της Καστοριάς , αλλά και στις δικές μας πρωτοβουλίες, με την ενσωμάτωση διδακτικής ενότητας αφιερωμένης στα κινητικά μοτίβα των ανταλλάξιμων χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας στα πλαίσια του 4ου Συμποσίου το 2022.
Συνδυάζοντας τέλος το θέμα της γενοκτονίας των Ποντίων και τις σχέσεις μας με την ελληνική ομογένεια, υπογραμμίστηκε η συμβολή μας με δυο εκπαιδευτικά προγράμματα στην ελληνική Κοινότητα του Γκελετζίκ της επαρχίας Κράσνονταρ στην Μαύρη θάλασσα, κατόπιν συνεργασίας με την Περ. Δυτ. Μακεδονίας και την Ελληνική Πρεσβεία στην Μόσχα. Επίσης, προτάθηκε η αδερφοποίηση και η σύσφιξη δεσμών των πολιτισιτκών συλλόγων της Καστοριάς με τον σύλλογο Καστοριέων της Νέας Υόρκης, πρόταση που έτυχε πολύ θετικής ανταπόκρισης από τον πρόεδρο της επιτροπής κ. Σάββα Αναστασιάδη και τον πρόεδρο την Καστοριανών της Νέας Υόρκης κ. Δήμο Σιώκη, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.

 

 

 

Back to top button