Καστοριά

Ομάδα Γυναικών Καστοριάς: Λίγα λόγια για την κακοποίηση των γυναικών  

Βία δεν είναι μόνο ο βιασμός ή οι γυναικοκτονίες

Βία κατά των γυναικών…..ένα θέμα που η αντιμετώπισή του απέχει πολύ από  εκδηλώσεις βουλευτών και όσων υπερασπίζονται το σύστημα που γεννά τη βία και την  εκμετάλλευση.

Βία δεν είναι μόνο ο βιασμός ή οι γυναικοκτονίες….αυτά είναι τα έσχατα και  απάνθρωπα αποτελέσματα, που δε χρειάζεται να φτάνουμε σε τέτοια επίπεδα για να  καταγγείλουμε και να ονοματίσουμε τη βία….

Βία είναι οι χιλιάδες άνεργες γυναίκες, οι χιλιάδες κακοπληρωμένες εργαζόμενες που δε  μπορούν να πληρώσουν το νοίκι, που τις κόβουν το ρεύμα εις το όνομα της πράσινης  μετάβασης, για να βγάζουν δισεκατομμύρια οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.

Βία είναι οι γυναίκες που χάνουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς από τραπεζίτες,  επειδή καμιά κυβέρνηση δε στηριξε ουσιαστικά τις γυναίκες του μόχθου, δεν  προστάτευσε την 1η κατοικία.

Βία είναι οι χιλιάδες γυναίκες που δε μπορούν να ζεστάνουν τα σπίτια τους και ζουν  στους 10 ºC μέσα στα σπίτια τους, οι μητέρες που δεν έχουν να ταίσουν τα παιδιά τους,  που δεν έχουν να πληρώσουν φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς, φροντιστές.

Βία είναι να μην υπάρχει πλήρως στελεχωμένο νοσοκομείο στο νομό της Καστοριάς, με  σύγχρονη παιδιατρική κλινική, ώστε να νιώθουν ασφαλείς οι μητέρες ότι αν  αρρωστήσουν τα παιδιά τους θα μπορέσουν να γίνουν καλά άμεσα και όχι να διανύουν  2 και 3 ώρες για το κοντινότερο εξειδικευμένο νοσοκομείο.

Βία είναι η φτώχεια που ζουν εκατομμύρια γυναίκες και στο 2023 δε μπορούν να  καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες, την ίδια ώρα που η βόλτα με διαστημόπλοια για τους  δισεκατομμυριούχους είναι γεγονός.

Σωστά γίνονται προσπάθειες από γυναικείες συλλογικότητες να καταγγέλονται  περιστατικά κακοποίησης, σωστά ενισχύονται οι φωνές στήριξης, αλλά χωρίς  ταυτόχρονη στροφή ενάντια στο σύστημα που γεννά τη βία και την ανισοτιμία στους  εργαζόμενους (άντρες και γυναίκες) όλες οι προσπάθειες θα μένουν λειψές.

 

Back to top button