Σπάνια θα συναντήσει κανείς μέρος στην Ελλάδα στο οποίο να μην υπάρχει μια παραδοσιακή πίτα. Η Κρήτη δεν είναι εξαίρεση. Ιδίως τα Σφακιά, που έχουν τη δική τους, παραδοσιακή, πίτα η οποία είναι και η πιο ξακουστή της «λεβεντογέννας»!
Η Σφακιανή πίτα, ή σφακιανόπιτα όπως τι λένε οι ντόπιοι, μπορεί να παρασκευαστεί σε αρκετές εκδοχές. Αλμυρή, γλυκιά, πιο αφράτη, πιο τραγανή. Όπως, όμως, και να τη δοκιμάσει κανείς, το σίγουρο είναι ότι θα τη λατρέψει…
ΥΛΙΚΑ
- 250 γρ ξινομυζήθρα
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 50 ml ρακή
- 120 ml νερό
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 πρέζα αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το νερό, τη ρακή, το ελαιόλαδο, το αλάτι και σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε και χωρίζουμε το μείγμα στα έξι.
- Με την ξινομυζήθρα φτιάχνουμε έξι μπάλες.
- Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ένα τμήμα της ζύμης στρογγυλό, τοποθετούμε την μπάλα της ξινομυζήθρας στη μέση και κλείνουμε τυλίγοντας το με τη ζύμη.
- Το ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη σε στρογγυλό σχήμα.
- Επαναλαμβάνουμε με όλη τη ζύμη και τις μυζήθρες.
- Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά το τηγάνι και βάζουμε μια μια τις πίτες, ψήνοντάς τες και από τις δύο πλευρές.
- Τις σερβίρουμε ζεστές ή κρύες με άφθονο μέλι.