Καστοριά

Σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια για την αναγνώριση της Καστοριάς ως Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco (φωτο)

σύσκεψη τουρισμού

& τη Δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού

Σε συνέχεια των αποτελεσμάτων του Φόρουμ του Θρησκευτικού Τουρισμού, βάση των οποίων προτάθηκε η σύνταξη και η υποβολή  φακέλου προς την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού για να χαρακτηρισθεί η Καστοριά Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και με δεδομένη την πρόθεση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Κασαπίδη για πλήρη κάλυψη των εξόδων που πιθανός θα ανακύψουν, σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δέσποινας, με στόχο το συντονισμό της παραπάνω πρότασης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Μητροπολίτης Καστοριάς κ.κ Καλλίνικος, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Καστοριάς Αθανάσιος Ρήμος, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού – Πολιτισμού Άργους Ορεστικού Φώτης Τατσίδης, η Αντιδήμαρχος Νεστορίου Ιωάννα Νταούτη, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς Ανδρομάχη Σκρέκα, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Καστοριάς Σιδέρης Σμαρόπουλος, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ/Ν. Καστοριάς Δημήτρης Παππάς και ο εκπρόσωπος του  Επιμελητηρίου  Κώστας Παπαβασιλείου.

Για το ανωτέρω θέμα, αποφασίστηκε η σύσταση ομάδας εργασίας αποτελούμενη από εκπροσώπους της Π.Ε. Καστοριάς, του Δήμου Καστοριάς, του Τεχνικού Επιμελητηρίου και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καστοριάς, η οποία θα αναλάβει την επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, και θα διερευνήσει τις απαιτήσεις  σύνταξης του εν λόγω φακέλου.

Παράλληλα, συζήτησαν τη δημιουργία Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMO – Destination Management Organization) με έδρα την Καστοριά, όπως προέκυψε μετά από την πρόταση του Γενικού Γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) κ. Φραγκάκη κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 07 Φεβρουαρίου, στο Επιμελητήριο Καστοριάς.

Η δημιουργία ενός εξειδικευμένου φορέα DMO αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα στην προσπάθεια κάθε τουριστικού τόπου να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τους πόρους και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, προσφέροντας υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας που οδηγούν μεταξύ άλλων στην διατήρηση – ενίσχυση και διαφοροποίηση της επισκεψιμότητας, μιας περιοχής.

Βασικός σκοπός ενός  DMΟ αποτελεί η ορθή και αποτελεσματική διαχείριση του
κύκλου ζωής ενός τουριστικού προορισμού, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικός στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και σε αυτό το πλαίσιο όλοι οι θεσμικοί φορείς αντιμετώπισαν πολύ θετικά τη δημιουργία ενός τέτοιου φορέα, που θα συμβάλλει στην τουριστική αναβάθμιση της περιοχής. σύσκεψη τουρισμούσύσκεψη τουρισμού

 

 

 

 

 

 

 

Back to top button