Καστοριά

Γιάννης Γκόγκας: Δε θα επιθυμούσαμε τον αφανισμό και την απομόνωση της Κλεισούρας με κυβέρνηση Μητσοτάκη και περιφερειάρχη τον κ. Κασαπίδη, κάτι που δεν το κατόρθωσαν οι Τούρκοι και οι Γερμανοί

Υπόμνημα του κ. Κου Γκόκα Ιωάννη Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Κλεισούρας Καστοριάς προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κο Μητσοτάκη Κωνσταντίνο στην πρόσφατη συνάντηση τους στο εργοτάξιο της Σήραγγας της Κλεισούρας.
Αξιότιμε Κ. Πρωθυπουργέ.
Η κοινότητα Κλεισούρας Καστοριάς είναι από τις πλέον ορεινές κοινότητες αφού βρίσκεται σε υψόμετρο 1250 μ.
Είναι Ιστορική -μαρτυρική κοινότητα αφού το 1912 οι Τούρκοι την πυρπόλησαν και έκαψαν 300 σπίτια, σχολεία, γυμνάσια, εκκλησίες το γηροκομείο την βιβλιοθήκη κ.α.
Η γενοκτονία -αιματοκύλισμα της ιστορικής Κλεισούρας εγινε την 5 Απριλίου 1994 όταν οι Ναζί κατακτητές την πυρπόλησαν καίγοντας 200 σπίτια, επιχειρήσεις κ.α και σκότωσαν με θηριώδεις ενέργειες 280 Αθώα γυναικόπαιδα.
Η σήραγγα της Κλεισούρας διέρχεται εξ ολοκλήρου από την κοινότητα μας.
Στην μελέτη της που έγινε προ πολλών ετών (2005) υπάρχει μία μεγάλη παράλειψη-αδικία αφού στην έξοδο της προς Πτολεμαΐδα δεν υπάρχει κάθετος άξονας που να συνδέει την σήραγγα με την ΚΛΕΙΣΟΥΡΑ.
Αυτό θα σημάνει τον αφανισμό και την απομόνωση της Κοινότητας μας ΔΕΝ θα επιθυμούσαμε αυτό να συμβεί με Κυβέρνηση Μητσοτάκη και Περιφερειάρχη τον Κο Κασαπίδη.
Μία Κοινότητα στην οποία δεν το κατόρθωσαν οι Τούρκοι και οι Γερμανοί.
Η απόσταση της εξόδου με την κοινότητα Κλεισούρας είναι 1250 μ. και το κόστος μικρό. Ο περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος Καστοριάς έχουν αντιληφθεί την κατάφωρη αδικία.
Από εσάς επιθυμούμε να αποκαταστήσετε την αδικία και να γίνει η σύνδεση της Σήραγγας από Πτολεμαΐδα με την Κλεισούρα. Εξ αλλου υπάρχει σήμερα αγροτικός-κτηνοτροφικός δρόμος χωμάτινος δρόμος.
Αξίζει αυτό το μικρό έργο μία κοινότητα Μαρτυρική πριν ΑΦΑΝΙΣΤΕΙ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΟΚΑΣ

 

 

 

 

Back to top button