Ελλάδα

Πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: Απολύονται 6.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία – «Όχι στην επιστροφή εργολάβων»

Την επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας με μόνιμο προσωπικό, με αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών και όχι με την απόλυση εργαζομένων και την επιστροφή των εργολάβων τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος ο οποίος μαζί με υγειονομικούς βρέθηκαν το πρωί της Τρίτης (14/2) στο νοσοκομείο «Γεννηματάς».

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ 

Ο κ. Γιαννάκος αφού αναφέρθηκε στην πίεση που ασκείται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, έκανε λόγο για τους 6.000 συμβασιούχους εργαζόμενους στις υπηρεσίες στήριξης των νοσοκομείων (φύλαξη, καθαριότητα) οι οποίοι κινδυνεύουν με απόλυση. Όπως χαρακτηριστικά είπε, αν και η σύμβαση τους λήγει τον Ιούνιο, απολύονται νωρίτερα και στη θέση τους εγκαθίστανται εργολάβοι προσφέροντας συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα με μεγαλύτερο κόστος αμοιβής. «Έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση ενίσχυση των νοσοκομείων με μόνιμο προσωπικό, αυξήσεις στους μισθούς μας και αύξηση των νοσοκομειακών κλινών. Κανένα από τα βασικά μας προβλήματα δεν έχει επιλυθεί, αντιθέτως απολύουν συμβασιούχους εργαζόμενους και στη θέση τους βάζουν εργολάβους που κοστίζουν περισσότερο στο ελληνικό δημόσιο», ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Απολύονται 139 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης

«Χιλιάδες αποχωρήσεις έχουμε από τα νοσοκομεία και εμφανίζεται ξανά το φαινόμενο της εργολαβίας. 139 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης απολύονται λίγο πριν το Πάσχα για να μπουν στη θέση τους οι εργολάβοι», σημείωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του Νοσοκομείου «Γεννηματάς», Πέτρος Κετικίδης με τον ίδιο να επισημαίνει τις πραγματικές ανάγκες που έχουν τα δημόσια νοσοκομεία. «Υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις, συσσωρεύονται χιλιάδες ρεπό στους υγειονομικούς και χρωστούμενες άδειες ενώ πρόσφατα υπογράφηκε η ρύθμιση να μετατεθούν οι άδειες του 2021 για το 2023 και το 2024», δήλωσε.

Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία

Το 40% του προσωπικού αυτήν τη στιγμή στα νοσοκομεία είναι επικουρικό, σύμφωνα με τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο», Χρήστο Τζελέπη. Σημείωσε, μάλιστα, πως το συγκεκριμένο νοσοκομείο δέχεται την πίεση όλης της Βόρειας Ελλάδας ενώ η Μονάδα Παίδων το τελευταίο διάστημα ασφυκτιά καθώς καθημερινά είναι σχεδόν γεμάτη και παράλληλα αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη προσωπικού. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ ανέφερε στη συνέχεια ότι για όλη την Βόρεια Ελλάδα υπάρχει μια μονάδα παίδων στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο με 8 κλίνες και αναγκάζονται τα παιδιά διασωληνωμένα να μεταφέρονται στην Αθήνα.

«Στην μονάδα παίδων του νοσοκομείου Ιπποκρατείου εισήχθησαν και νοσηλεύτηκαν 25 παιδιά τον Δεκέμβριο, 18 τον Ιανουάριο ενώ πολλά από αυτά μεταφέρθηκαν στην Αθήνα. Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Στις εφημερίες προσέρχονται 800-1000 περιστατικά περνώντας έναν Γολγοθά με ώρες αναμονής στα επείγοντα», είπε ο κ. Γιαννάκος και έκανε αναφορά και στα κρυφά ράντζα που γεμίζουν τα νοσοκομεία. «Τα κρεβάτια δεν φτάνουν και προσπαθώντας να διαχειριστούμε την κατάσταση, μπαίνουν τα ράντζα τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι κρυφά», είπε.

Παρόμοια κατάσταση με τις εφημερίες επικρατεί και στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ με την εργαζόμενη και γενικό σύμβουλο της ΠΟΕΔΗΝ Αναστασία Πολίτου να επισημαίνει ότι το κύριο πρόβλημα υπάρχει όταν εφημερεύει το νοσοκομείο κάθε 4 ημέρες και δεν αδειάζουν οι κλίνες με συνέπεια να ξεκινά η εφημερία σχεδόν με πληρότητα.

Τι ζητούν οι υγειονομικοί

Τόσο ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ όσο και οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης που βρέθηκαν έξω από το «Γεννηματάς» συνεχίζουν να διεκδικούν την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα χωρίς όρους και προϋποθέσεις, την μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων όπως του επικουρικού προσωπικού και του ορισμένου χρόνου, την ενίσχυση των νοσοκομείων με κλίνες ειδικά στα πνευμονολογικά και παθολογικά τμήματα και τις αυξήσεις στους μισθούς.

thesstoday.gr

Back to top button