Πληθώρα ειδήσεων έβγαλε η συνέντευξη τύπου του πρωθυπουργού, στην Κοζάνη, που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη. Ερώτηση δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και από τον γνωστό δημοσιογράφο της Καστοριάς, Αντώνη Παραρά, για τη μείωση του πληθυσμού στην Καστοριά και την Συμφωνία των Πρεσπών.
Α. Παραράς (Δίκτυο1): Κύριε Πρόεδρε, χαιρόμαστε που είστε στη Δυτική Μακεδονία και θα έρθετε ξανά, από ό,τι ακούσαμε χθες. Θέλω να σας θυμίσω, απλώς επειδή αναφερθήκατε όταν επισκεφτήκατε χθες την Καστοριά, σας άκουσα να λέτε γιατί είναι ωραία περιοχή του 50% των ποσοστών. Να υπολογίσετε ότι η Καστοριά πλέον έχει γίνει μονοεδρική.
Έδρα έχει χάσει και η Κοζάνη, φαίνεται υπάρχει μια πτώση. Δεν ξέρω αν αρκούν τα έργα τα οποία ήδη ανακοινώνετε και διαβάζουμε, να ξέρετε όμως έχουμε μια πτώση και φεύγει πάρα πολύς κόσμος.
Ταυτοχρόνως, επειδή είμαστε στη Δυτική Μακεδονία, θα ήθελα και ένα σχόλιο να κάνετε για την περίφημη υπόθεση πλέον, την ξέρετε πολύ καλά, Συμφωνία των Πρεσπών. Φαίνεται σαν να το έχουμε ξεχάσει λίγο. Θα ήθελα να ξέρω, εδώ από τη Δυτική Μακεδονία να το ακούσω από εσάς, εάν θα έχουμε κάποια εξέλιξη στα επόμενα χρόνια με την εφαρμογή αν θέλετε και των εκκρεμοτήτων που έχουμε από τη Συμφωνία αυτή. Γιατί νομίζω ότι έχουμε εκκρεμότητες που δεν έχουν έρθει στη Βουλή.
Κυρ. Μητσοτάκης: Το ζήτημα της υπογεννητικότητας μας προβληματίζει σε εθνικό επίπεδο. Και σίγουρα η απογραφή δεν έδειξε μια καλή εικόνα για την πορεία της χώρας στον τομέα αυτό συνολικά.
Και βέβαια γνωρίζουμε ότι υπάρχουν Περιφέρειες όπου τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, κάποιες άλλες, λιγότερες, Περιφέρειες όπου τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα.
Και θα σας έλεγα ότι όλες αυτές οι πολιτικές τις οποίες έχουμε ανακοινώσει έχουν τελικά ως σκοπό να κρατήσουν τον κόσμο στη Δυτική Μακεδονία, να μην φεύγει και να βλέπει μέλλον στη Δυτική Μακεδονία. Και ξέρω, δεν έχω αυταπάτες, ότι και δυσκολίες υπάρχουν και καχυποψία μπορεί να υπάρχει ακόμα. Ξέρω επίσης ότι οι πολιτικές αυτές είναι πολιτικές που ωριμάζουν σε βάθος χρόνου και δεν αντιστρέφεται μία πορεία από τη μία στιγμή στην άλλη.
Όμως χρέος μας είναι να προγραμματίζουμε ακριβώς σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε στην επόμενη απογραφή. Γιατί μιλάμε εδώ; Μιλάμε για τη Δυτική Μακεδονία του 2030. Γιατί μιλάμε σε τέτοιο ορίζοντα χρόνου; Γιατί δυστυχώς ή ευτυχώς αυτές οι πολιτικές ωριμάζουν σε βάθος χρόνου.
Στην επόμενη απογραφή να μπορούμε να έχουμε κάνει κάποια βήματα για να αντιστρέψουμε αυτή ακριβώς την πορεία στην οποία αναφέρεστε.
Και κυρίως, αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία σε αυτό, να δώσουμε μία δόση, μία ένεση συγκρατημένης αισιοδοξίας. Βλέπετε ότι προσέχω τις λέξεις μου γιατί μιλάω σε μία περιοχή η οποία έχει δοκιμαστεί οικονομικά.
Να ξαναπώ, όμως, ότι οι σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτείας και πολιτών χτίζονται μέσα από την αξιοπιστία, χτίζονται μέσα από την υποχρέωσή μας να κάνουμε αυτά τα οποία λέμε και σε περίπτωση που δεν μπορούμε να το κάνουμε να αιτιολογούμε τις αστοχίες μας.
Με ρώτησε πριν ο συνάδελφός σας για τα ζητήματα της στελέχωσης των νοσοκομείων. Μίλησα ανοιχτά και είπα ότι έχουμε θέματα, δεν μπορούμε να βάζουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και να θεωρούμε ότι όλα είναι καλά.
Έτσι, όμως, χτίζουμε σχέσεις εμπιστοσύνης που μπορούν να κάνουν και τους πολίτες να πιστεύουν ότι, ναι, πράγματι κάποιος νοιάζεται για αυτούς και επενδύει μεγάλο κόπο και προσπάθεια στο να αντιμετωπίσει τα δικά τους τοπικά ή περιφερειακά προβλήματα.
Τώρα, για τη Συμφωνία των Πρεσπών έχω τοποθετηθεί πολλές φορές. Η θέση η δική μου δεν έχει αλλάξει και θέλω να θυμίσω ότι και προεκλογικά, όταν μιλούσα στη Βουλή, είχα εκφράσει τις επιφυλάξεις μου για τις πτυχές της Συμφωνίας που θεωρούσα ότι ήταν κατακριτέες. Είχα πει όμως ταυτόχρονα ότι άπαξ και κυρωθεί η Συνθήκη των Πρεσπών δεν είναι μία συνθήκη η οποία μπορεί να αλλάξει.
Όμως παρακολουθούμε προσεκτικά την υλοποίησή της. Και καθώς η γειτονική χώρα πια έχει μπει σε μία πορεία προσέγγισης προς την Ευρώπη, έχουν ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, κάτι το οποίο το επιθυμούσαμε, πρέπει να σας πω ότι έχουμε και διαπραγματευτικά όπλα ώστε να εξασφαλίσουμε ότι αυτές οι πρόνοιες της Συμφωνίας των Πρεσπών που εν πάση περιπτώσει είναι προς όφελος των εθνικών συμφερόντων θα υλοποιηθούν από τη γείτονα χώρα.
Δείτε το βίντεο στο 41:10
Νατσούλης στον πρωθυπουργό: «Τι δεσμεύεστε για τους πολίτες της Καστοριάς»
Χρ. Νατσούλης (Antennes Radio 93,6): Ναι, κύριε Πρόεδρε, εδώ. Τελευταίος ρωτάω αλλά ελπίζω την πατρίδα μου την Καστοριά να την κάνετε κάποια στιγμή πρώτη.
Ήρθατε χθες και στην Καστοριά, φαντάζομαι ότι γνωρίσατε ή μάθατε και τα καλά αλλά και τα άσχημα που συμβαίνουν. Μονοεδρική η Καστοριά, μιλήσατε για υπογεννητικότητα, αλλά είναι και το θέμα των νέων κυρίως ανθρώπων που φεύγουν για αναζήτηση καλύτερης τύχης.
Το Εργατικό Κέντρο της Καστοριάς μιλάει για έναν στους δύο νέους που δεν μπορούν να βρουν σήμερα δουλειά στην Καστοριά. Η Καστοριά που έχασε πολύτιμο χρόνο, πολύτιμα χρόνια ουσιαστικά, από τις καθιζήσεις των μεγάλων έργων υποδομής.
Χθες πήγατε στην Κλεισούρα. Ο πατέρας σας το σχεδίασε. Τριάντα χρόνια μετά, κάτι δεν πήγε καλά όλα αυτά τα χρόνια. Φράγμα, κοντά στα 10 χρόνια, στο Νεστόριο, κολλημένα τα πράγματα. Αεροδρόμιο, περιμένουμε από το 2000 την ανακαίνισή του, την ανάπλασή του.
Συναντηθήκατε με τους μηλοπαραγωγούς. 20 λεπτά, κ. Πρόεδρε, έδωσαν φέτος με 35 λεπτά κόστος παραγωγής. Στην Αθήνα τα αγοράζετε 2 ευρώ. Κάτι δεν πάει καλά και εδώ. Η θέρμανση στο τριπλάσιο ή και τετραπλάσιο από την Αθήνα. Το τραίνο το περιμένουμε επίσης από τη δεκαετία του ’90.
Για όλα αυτά που γνωρίσατε στην Καστοριά θέλω να μας πείτε τι δεσμεύεστε για την επόμενη ημέρα, για τα επόμενα χρόνια για τους πολίτες της Καστοριάς.
Και θέλω κάτι ιδιαίτερο για τη γούνα. Θέλω κάτι ιδιαίτερο για τη γούνα γιατί η Καστοριά πληρώνει τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας πολύ άσχημα. Ο πρώτος πελάτης της Καστοριάς είναι η Ρωσία και ο δεύτερος, κ. Πρόεδρε, είναι η Ουκρανία.
Είστε ο πιο κατάλληλος άνθρωπος να μας δώσετε και μια εκτίμηση, με δεδομένο ότι και η γούνα στο παρελθόν ήταν δεύτερο ή και τρίτο εξαγωγικό προϊόν προς τη Ρωσία. Τι θα γίνει και πώς εκτιμάτε την κατάσταση με τον συγκεκριμένο πόλεμο. Και, από τη στιγμή που θα τελειώσει, πότε θα μπορέσουμε να έχουμε και πάλι εμπορικές συναλλαγές με τους καλύτερους πελάτες μας; Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Κυρ. Μητσοτάκης: Ευχαριστώ για το ερώτημα και έτσι για το πάθος που μιλάτε για τον τόπο σας. Πολλά προβλήματα αλλά και ευκαιρίες, αλλά πρέπει να είμαστε δίκαιοι και να αναγνωρίζουμε τα ζητήματα τα οποία αφορούν ειδικά την Καστοριά, η οποία ήταν πολύ εκτεθειμένη στη γούνα.
Γι’ αυτό και έχω ζητήσει και σχεδιάζουμε από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ένα ειδικό πρόγραμμα για το οποίο μίλησα και χθες, 4.000 θέσεων εργασίας ύψους 10 εκατομμυρίων, για να δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες θέσεις πέρα και πάνω από αυτούς οι οποίοι απασχολούνταν αυτή τη στιγμή είτε στην παραγωγή είτε στην μεταποίηση της γούνας.
Μακάρι να είχα να σας πω ευχάριστα νέα για τον πόλεμο. Αλλά δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να ξέρει πότε αυτός θα τελειώσει και πότε θα επανέλθει η Ρωσία στη σφαίρα του να είναι μια χώρα με την οποία θα έχουμε κανονικές εμπορικές συναλλαγές. Δεν θα είναι σύντομα. Άρα δεν μπορούμε να λογαριάζουμε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα το οποίο θα ξεπεραστεί σε έξι, δώδεκα μήνες.
Πρέπει να σχεδιάσουμε, λοιπόν, για το μεσοδιάστημα και να δούμε άλλες εναλλακτικές για την Καστοριά οι οποίες έχουν να κάνουν με δυνατότητα εξεύρεσης εναλλακτικών επαγγελματικών διαδρομών για τους ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να μείνουν εκεί.
Αναφερθήκατε σε μια σειρά από έργα υποδομής και νομίζω ότι το τρίπτυχο για το οποίο είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε χθες, το οποίο είναι: φράγμα, το Νεστόριο μας παίδεψε πάρα πολύ μέχρι να βρούμε τη νομική λύση, ουσιαστικά να δώσουμε τη δυνατότητα στον τρίτο μειοδότη του παλιού διαγωνισμού να εκτελέσει το έργο. Και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε και θα προχωρήσει το έργο.
Η Σήραγγα, τα είπατε μόνος σας αλλά αυτή τη στιγμή έχουμε εργοτάξιο. Και έχουμε και τη δέσμευση της εταιρείας ότι θα παραδοθεί τέσσερις μήνες νωρίτερα από αυτό το οποίο σχεδιάζουμε.
Και βέβαια το αεροδρόμιο στο οποίο προσγειώθηκα και από το οποίο θα φύγω. Το αεροδρόμιο θα είναι στην ομάδα των αεροδρομίων που θα βγουν προς αξιοποίηση στα περιφερειακά αεροδρόμια. Και πιστεύω ότι είναι ένα αεροδρόμιο το οποίο έχει προοπτική. Έχει ένα μεγάλο διάδρομο, δεν χρειάζεται πολύ σημαντικές επενδύσεις αναβάθμισης αφού το βασικό ζητούμενο είναι ο διάδρομος και μπορεί να αποτελέσει τη φυσική πύλη εισόδου και εξόδου από αέρος για τη Δυτική Μακεδονία.
Από εκεί και πέρα, βέβαια, για τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα είπα ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατόν για τους μηλοπαραγωγούς.
Και βέβαια η Καστοριά είναι μια πόλη η οποία έχει πολλά να δώσει στον τομέα των υπηρεσιών. Και νομίζω ότι όσο αναβαθμίζεται και το προϊόν της Καστοριάς, τόσο θα είναι ένας τόπος τον οποίον ολοένα και περισσότεροι θα θέλουν να επισκέπτονται και αυτό θα δώσει οπωσδήποτε μία διέξοδο -το τονίζω, πάλι- σε συνδυασμό με τον πολιτισμό. Απίστευτος πολιτιστικός πλούτος, δίνουμε πολλά λεφτά γενικά για έργα πολιτισμού στη Δυτική Μακεδονία, σχεδόν 30 εκατομμύρια.
Το τρίπτυχο πολιτισμός, τουρισμός και πρωτογενής τομέας με ποιοτικά προϊόντα συνθέτει ένα μοντέλο το οποίο πρέπει να αξιοποιήσει ολόκληρη η χώρα, δεν είναι μόνο για τα τουριστικά μας νησιά, είναι και για προορισμούς οι οποίοι μπορεί να είναι λιγότερο γνωστοί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΔΩ