Κόσμος

«Ο Μπάιντεν προετοιμάζεται για το 2024»

O Tζο Μπάιντεν είχε δαπανήσει μόλις δύο λεπτά από το διάγγελμά του προς το έθνος όταν έκανε το πρώτο λάθος. Αποκάλεσε τον Τσακ Σούμερ, επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, «επικεφαλής της μειοψηφίας». Ο Τραμπ ενθουσιάστηκε, το Fox έστειλε έκτακτο, το Twitter πήρε φωτιά. Κι όμως, αυτό το λάθος, που ο Μπάιντεν διόρθωσε αμέσως, ήταν το μόνο σε έναν λόγο που κράτησε πάνω από μία ώρα και απογοήτευσε όσους ήλπιζαν να στηριχθούν σε αυτόν για να δείξουν ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει την επανεκλογή του.

του Μιγκέλ Χιμένεθ*

Αντιθέτως, έδειξε ότι διαθέτει αντανακλαστικά. Υποστήριξε, όπως και ισχύει, ότι ορισμένοι Ρεπουμπλικανοί θέλουν περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση και την υγειονομική περίθαλψη και, όταν εκείνοι διαμαρτυρήθηκαν, είπε «μ’ αρέσουν οι μεταστροφές» και καταχειροκροτήθηκε. «Φαίνεται πως συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να πειράξουμε την κοινωνική ασφάλιση και το Medicare», ανέφερε.

Ο Μπάιντεν χρησιμοποίησε το διάγγελμα ως εφαλτήριο για την υποψηφιότητά του, που είναι ακόμη υποθετική. Επέμεινε ότι «πρέπει να τελειώσουμε τη δουλειά», κυρίως όμως έδωσε έμφαση στα επιτεύγματα του πρώτου μισού της θητείας του. Και μετά το διάγγελμα επισκέφθηκε το Ουισκόνσιν, μία πολιτεία αποφασιστικής σημασίας, και τη Φλόριντα, όπου έχει δύναμη τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ όσο και ο πιθανός εναλλακτικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, ο Ρον ΝτεΣάντις.

Ο Πρόεδρος έχει δημιουργήσει ένα αφήγημα όπου εμφανίζεται ως υπερασπιστής των πολιτών απέναντι στις καταχρήσεις των τραπεζών, των πετρελαϊκών εταιρειών, των φαρμακευτικών εταιρειών και άλλων μεγάλων επιχειρήσεων. Προβάλλει τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά την τελευταία διετία για να προσελκύσει τα συνδικάτα. Παρουσιάζει τον εαυτό του ως εγγυητή της κοινωνικής ασφάλισης. Καταγγέλλει τον ακραίο τραμπισμό. Και στην εξωτερική πολιτική, μετά το φιάσκο του Αφγανιστάν, δίνει έμφαση στη στήριξη της Ουκρανίας και στην αποφασιστική στάση του απέναντι στην Κίνα.

Όσο για την ανακάλυψη διαβαθμισμένων εγγράφων σε ένα ιδιωτικό γραφείο και στο σπίτι του, ο Μπάιντεν προσπαθεί να τα υποβαθμίσει. «Ηταν κάποια έγγραφα του 1974 και κάποια χαμένα χαρτιά», είπε σε μία συνέντευξή του.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει μειώσει στο μισό τη διαφορά ανάμεσα σε αυτούς που διαφωνούν και σε εκείνους που συμφωνούν με την πολιτική του, όμως, αυτή η διαφορά παραμένει στις 11 μονάδες. Και το χειρότερο είναι ότι το 58% των ψηφοφόρων των Δημοκρατικών θα ήθελε το κόμμα να έχει άλλον υποψήφιο το 2024. Όμως, ποιος θα είναι αυτός; Η δημοτικότητα της αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις είναι μικρότερη και από εκείνη του Μπάιντεν. Άλλοι υποψήφιοι δεν έχουν βγει μπροστά. Και το Δημοκρατικό Κόμμα έχει προσαρμόσει το ημερολόγιο των primaries στις ανάγκες του Μπάιντεν.

Η επίσημη θέση του προέδρου είναι ότι σκέπτεται να είναι και πάλι υποψήφιος, αλλά ακόμη δεν έχει πάρει την τελική απόφαση. Τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών, που ήταν καλύτερα του αναμενομένου, ενισχύουν τη θέση του. Και αν ο Τραμπ είναι απέναντί του, οι πιθανότητες να κερδίσει θα μεγαλώσουν. Ο ίδιος, πάντως, λέει ότι η απόφασή του δεν θα εξαρτηθεί από το ποιος θα είναι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος. Εάν, τελικά, ο Μπάιντεν αποφασίσει να είναι ξανά υποψήφιος, το δεύτερο μισό της θητείας του θα είναι μία συνεχής σύγκρουση ανάμεσα σε αυτόν και την αντιπολίτευση. Αυτήν την εβδομάδα τον ρώτησαν σε μία συνέντευξή του για την ηλικία του. «Κοιτάξτε με. Μόνο αυτό σας λέω», απάντησε.

(*) O Μιγκέλ Χιμένεθ είναι αρθρογράφος της El Pais

ΑΠΕ

Back to top button