ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Ο χάσκαρης αναβίωσε στο Ειδικό ΕΠΑΛ Καστοριάς από τον Προοδευτικό Σύλλογο Κυριών (φωτογραφίες)

«Μπουμπούνες» και «χάσκαρης» στην Καστοριά σημαίνουν Απόκριες. Και όπως εξηγεί η πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Κυριών Νίνα Μπουρλή στο thesseconomy.gr, «οι ‘Μπουμπούνες’ είναι ένα προχριστιανικό έθιμο που επέζησε από την εποχή της ειδωλολατρείας και της πυρολατρείας και αναβιώνει την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα στην πόλη». Στο πλαίσιο των δράσεων του ο Προοδευτικός Σύλλογος Κυριών Καστοριάς επισκέφτηκε χθες, Τσικνοπέμπτη, το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο-Λύκειο Καστοριάς όπου αναβίωσε το ‘χάσκαρη’ με τους 26 μαθητές του σχολείου. «Μιλήσαμε στα παιδιά για το έθιμο της Αποκριάς και κάναμε το ‘χάσκαρη’ με παιδιά, γονείς και τους καθηγητές του Σχολείου. Αμέσως μετά φάγαμε και χορέψαμε στην αυλή του πιο παλιού σχολείου της πόλης μας. Τα παιδιά που δεν γνώριζαν το έθιμο, χάρηκαν και συμμετείχαν με ιδιαίτερο ζήλο. Εισπράξαμε πολλή αγάπη από τους μαθητές και τους καθηγητές του Σχολείου και τους ευχαριστούμε πολύ», εξομολογείται συγκινημένη η κυρία Μπουρλή».

Η «Μπουμπούνα»
Όπως εξηγεί η πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου «τα μικρά παιδιά μαζεύουν τα τσάκανα δηλαδή ξερά ξύλα και καλάμια από την άκρη της λίμνης. Τα στήνουν στις πλατείες της πόλης και των χωριών της Καστοριάς, γύρω από ένα γερό και ψηλό κοντάρι. Μικρές ομάδες παιδιών φυλάγουν όλη μέρα την ‘μπουμπούνα’ τους. Μια άτυπη άμιλλα κι ένα γλυκός ανταγωνισμός υπάρχει ανάμεσα στις γειτονιές και τους Συλλόγους για το ποιος θα κάνει την πιο τρανή ‘μπουμπούνα’. Τραγούδια, χοροί και αστεία συνοδεύουν τις πανύψηλες φλόγες. Όταν καεί η φωτιά και μείνει η ζιάρη, τότε πηδούν κάποιοι πάνω από τη ζιάρη για να φύγουν οι ψύλλοι όπως έλεγαν παλιά», προσθέτει χαμογελώντας η κυρία Μπουρλή. «Μετά την μπουμπούνα η οικογένεια μαζεύεται στο σπίτι για το βραδινό φαγητό και το έθιμο, τον ‘χάσκαρη’. Η μητέρα έχει βράσει αυγά τυλιγμένα σε φύλλα κρεμμυδιού για να πάρουν ένα καφεκόκκινο χρώμα που προμηνύει ότι θα έρθει το Πάσχα. Ο πατέρας ή ο παππούς δένει στον κλώστη -που κάνουμε την πίτα- μια κλωστή και στο τέλος σε μια θηλιά περνάει το καλοβρασμένο καθαρισμένο αυγό. Κατευθύνει ένα αυγό στον καθένα γύρω από το τραπέζι, που προσπαθεί να το φάει χωρίς να χρησιμοποιήσει τα χέρια του. Το έθιμο αυτό συμβολίζει το σφράγισμα του στόματος με αυγό καθώς ξεκινά την επόμενη μέρα η 40ήμερη νηστεία, που δεν επιτρέπονται κρέας γαλακτοκομικά και αυγά. Το στόμα θα ξανανοίξει το βράδυ της Ανάστασης με αυγό και θάναι και κατακόκκινο. Αφού γίνει το έθιμο του ‘χάσκαρη’ ο νοικοκύρης του σπιτιού καίει την κλωστή. Το κάψιμό της δείχνει την πορεία της χρονιάς», λέει κυρία Μπουρλή.

Back to top button