Ελλάδα

Share the ride: Πώς δημιουργήθηκε και έγινε δημοφιλής η ομάδα για ταξίδια μέσω διαδικτυακού «οτοστόπ»

Όλη την Ελλάδα σε μια παρέα συσπειρώνει η δημοφιλής ομάδα του Facebook Share the ride, μέσω της οποίας άνθρωποι μοιράζονται οδικές διαδρομές και φυσικά τα έξοδά τους, βρίσκοντας έτσι ένα τρόπο να κάνουν πιο οικονομικά ταξίδια αλλά και να γνωρίζουν νέα άτομα. Καθημερινά οι διαχειριστές της ομάδας που αριθμεί περισσότερα από 56.000 άτομα δέχονται δεκάδες αναρτήσεις με προσφορά και αναζήτηση διαδρομών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΙΔΟΥ

Εάν κάποιος ενδιαφέρεται να ανταποκριθεί σε μια ανάρτηση συνήθως στέλνει προσωπικό μήνυμα σε αυτόν που τη δημοσίευσε και κανονίζουν ραντεβού για να ξεκινήσουν το ταξίδι τους. Οι συμμετέχοντες μοιράζονται τα έξοδα των καυσίμων και των διοδίων, ενώ μέσα στη διάρκεια των χρόνων δεν είναι λίγοι αυτοί που έχουν δημιουργήσει φιλίες και σχέσεις από την ομάδα.

Η Χριστίνα Παρπούλα, δημιουργός και διαχειρίστρια του Share the ride εξηγεί στο ThessToday.gr πώς γεννήθηκε η ιδέα και πώς έφτασε η ομάδα να αριθμεί τόσα πολλά μέλη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Το Share the ride ξεκίνησε πριν από 14 χρόνια, δηλαδή το 2009. Είχα μπει από τους πρώτους στο Facebook το 2007 και το 2009 πήγαινα συχνά από τη Θεσσαλονίκη όπου είναι η καταγωγή μου, στην Αθήνα λόγω μιας σχέσης εξ αποστάσεως που είχα. Κατέβαινα με το αυτοκίνητο και ήταν μεγάλη η διαδρομή. Έτσι είχα βάλει μια ανάρτηση στο προσωπικό μου προφίλ που ρωτούσα αν κάποιος από τους φίλους μου θα κατέβαινε Αθήνα για το Σαββατοκύριακο για να πάμε παρέα με το δικό μου αμάξι.

Μετά σκέφτηκα να το ανοίξω παραπάνω. Έκανα χρόνια οτοστόπ οπότε ήμουν ήδη ανοιχτή στην ιδέα να μοιράζομαι το αυτοκίνητο για διαδρομές. Σκέφτηκα να φτιάξω μια ομάδα όπου θα έμπαιναν οι φίλοι μου κι αυτοί θα καλούσαν κι άλλους να γίνουμε περισσότεροι και να δούμε αν μπορούμε να συνδυάζουμε κάποιες διαδρομές. Για την παρέα βασικά το έκανα, όχι τόσο για το οικονομικό αλλά έχει εξελιχθεί με τον καιρό να βολεύει και σε αυτό. Στο πρώτο μήνα είχαμε φτάσει τα 700 άτομα και ήμουν πολύ ενθουσιασμένη».

Οι πιο «hot» διαδρομές του Share the ride είναι στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα Γιάννενα και στον Βόλο, ενώ επίσης ουκ ολίγες είναι οι αναρτήσεις και για ταξίδια στην Καβάλα και την Κομοτηνή. Οι περίοδοι όπου γίνονται οι περισσότερες αναρτήσεις είναι κυρίως το καλοκαίρι, τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, τις αργίες αλλά και τους μήνες της εξεταστικής. Η ομάδα είναι ιδιαίτερα δημοφιλής σε φοιτητές. Στο δημογραφικό της κοινό, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Χριστίνα, με διαφορά έρχονται πρώτοι οι χρήστες μεταξύ 25-34 ετών. Ακολουθούν οι 18-24 και στη συνέχεια οι 35-44 ετών.

Share the ride

«Δεν περίμενα σε καμία περίπτωση ότι το Share the ride θα έχει τόσα άτομα, ούτε ότι θα κρατήσει τόσα χρόνια. Έχει γίνει κάτι σαν κίνημα. Έχει επηρεάσει και στη δημιουργία άλλων ομάδων όπως για παράδειγμα ομάδες για συγκατοίκηση, ομάδες για να βρεις άτομα για δραστηριότητες. Επίσης δημιουργήθηκαν μικρότερες ομάδες ανά πόλη, όπως το Share the ride Crete», υπογραμμίζει η ίδια.

Η ομάδα γίνεται συνήθως γνωστή από στόμα σε στόμα μεταξύ νεαρών ατόμων και φοιτητών ενώ επίσης, παρότι η πλειονότητα των αναρτήσεων αφορά εγχώριες διαδρομές, εντούτοις δεν έχουν λείψει και οι αναρτήσεις για roadtrips, από λάτρεις των ταξιδιών που ξεκινούσαν από την Ελλάδα και έκαναν στάσεις σε πολλές πόλεις της Ευρώπης.

Η δημιουργός του Share the ride δηλώνει στο ThessToday.gr πως είναι χαρούμενη και ικανοποιημένη από την ανταπόκριση που έχει σήμερα, τονίζοντας την καλή διάθεση και το όμορφο κλίμα που βλέπει να επικρατεί από την πλειονότητα των χρηστών. Συγκεκριμένα σημειώνει πως «αυτό που είχα εγώ ως φιλοσοφία είναι να είμαστε σε θέση να μοιραστούμε κάποια πράγματα. Μου αρέσει πολύ η ιδέα ότι ο κόσμος είναι ανοιχτός στο να ταξιδέψει με κάποιον τον οποίο δε γνωρίζει από πριν και να μοιραστεί κάτι. Ευτυχώς σε όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει φτάσει στα αυτιά μου κάτι άσχημο για κάποια διαδρομή που έχει πραγματοποιηθεί, πράγμα που σημαίνει πως υπάρχει αρμονία και αλληλεγγύη».

thesstoday.gr

Back to top button