ΚαστοριάΠρόσωπα

Έφυγε από τη ζωή ο π. Νικόλαος Τσουλουκίδης με καταγωγή από την Αγία Κυριακή (φωτο)

Το απόγευμα της Δευτέρας, ένα καθοριστικό κεφάλαιο της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αυστραλίας ολοκληρώθηκε με την κοίμηση εν Κυρίω του πολυαγαπημένου μας Πατέρα Νικολάου Τσουλουκίδη, του Ιδρυτή της γειτονικής μας Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη στην Parramatta, ο οποίος υπηρέτησε το Ιερατείο για 65 χρόνια. χρόνια.
Στα πρώτα χρόνια της πολύ μακράς ιερατικής του διακονίας στην Parramatta (Αύγουστος 1960 έως Αύγουστος 2008), πριν από την ίδρυση των Ενοριών – Κοινότητες Blacktown και St. Marys, ο πατέρας Νικόλαος – που είχε φωτογραφική μνήμη και χαιρετούσε όλους, παππούδες, γιαγιάδες, γονείς , παιδιά και εγγόνια με το όνομά τους – θα πήγαινε μέχρι τα Γαλάζια Όρη για να διακονήσει τους πιστούς, ενώ υπηρετούσε επίσης στα Κεντρικά Γραφεία της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας ως γραμματέας.
Για πολλά χρόνια, ταξίδευε – μια φορά την εβδομάδα – από την Parramatta στη Woollahra, με τη γραφομηχανή του, για να δακτυλογραφήσει όλη την ελληνική αλληλογραφία της Αρχιεπισκοπής.
Ήταν η ορμή, η ενέργεια και η πίστη του που οδήγησαν στην κατασκευή της αρχικής εκκλησίας του Αγίου Ιωάννη στην Parramatta, και όταν η ενορία και η κοινότητα αποφάσισαν να ξεκινήσουν μια νέα κατεύθυνση, ήταν η ηγεσία του που ενθάρρυνε τους πιστούς να αγκαλιάσουν την κίνηση και μεταφέρω.
Η κληρονομιά του παραμένει πραγματικά εμπνευσμένη.
Στα χρόνια που ακολούθησαν τη συνταξιοδότησή του, ο π. Νικόλαος επισκεπτόταν τακτικά την Ενορία μας και τελούσε τη Θεία Λειτουργία και όταν δεν μπορούσε πλέον να υπηρετήσει λόγω σωματικών περιορισμών, παρέμενε στο Ιερό Βήμα και κοινωνούσε.
Ο θάνατός του ολοκληρώνει το εκπληκτικό κεφάλαιο ενός θρυλικού ιερέα και σηματοδοτεί το τέλος μιας εποχής στη ζωή της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αυστραλίας, ειδικά στο Greater Western Sydney.
Το στοργικό του χαμόγελο, ο ήπιος αλλά σταθερός λόγος του, η προσευχόμενη παρουσία του και το φοβερό παράδειγμά του θα λείψουν πολύ από όλους εκείνους που είχε αγγίξει καθ’ όλη τη διάρκεια της διακονίας του, είτε είναι κληρικοί είτε λαϊκοί.
Είθε ο Θεός να αναπαύσει την όμορφη ψυχή του και να του δώσει τη χαρά να Τον υπηρετεί και να Τον προσκυνήσει μπροστά στο Ουράνιο Θυσιαστήριο Του και να παρηγορήσει την οικογένειά του.
Αιωνία η μνήμη του πατέρα Νικολάου!

 

Back to top button