ΕλλάδαΚόσμος

Όλο και περισσότερα ζευγάρια αποφασίζουν να μην κάνουν παιδιά

Το κίνημα «child-free» διαμορφώνει μια νέα κοινωνική πραγματικότητα και αλλάζει την εικόνα της γυναίκας όπως τη γνωρίζαμε έως σήμερα

Σαν σιγανό ποτάμι που κυλάει χωρίς θόρυβο δίπλα μας, τα ζευγάρια που δεν θέλουν παιδιά στη ζωή τους αυξάνονται και πληθύνονται. Είναι οικογένεια με τα σκυλιά και τις γάτες τους.

Ωστόσο την ώρα που το κίνημα «child-free» ( χωρίς παιδιά) διευρύνεται, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η
κοινωνική αποδοχή της επιλογής να μην θέλει κάποιος παιδιά δεν κινείται με τους ίδιους ρυθμούς. Tα ζευγάρια χωρίς παιδιά αντιμετωπίζουν κοινωνικό στίγμα.

Παράλληλα τα δεδομένα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ διαμορφώνουν μια νέα κοινωνική πραγματικότητα. Τα νέα ζευγάρια δεν θέλουν ούτε σχεδιάζουν να γίνουν γονείς.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Το ζευγάρι, συνήθως, δεν αποκτά παιδί όταν η γυναίκα δεν θέλει να γίνει μητέρα. Δεν ισχύει το ίδιο για τους άνδρες, οι οποίοι συχνά υποχωρούν στη γυναικεία επιθυμία και συναινούν να κάνουν παιδί. Ωστόσο το θέμα «παιδί» δεν έχει την ίδια βαρύτητα για τους άνδρες και τις γυναίκες, ούτε τον ίδιο κοινωνικό αντίκτυπο. Οι άτεκνες γυναίκες είναι εκείνες οι οποίες έρχονται αντιμέτωπες, με την κοινωνική κριτική και την καχυποψία.

Ο ψυχοθεραπευτής και συγγραφέας Λύο Καλοβυρνάς, σε άρθρο  του, αναφέρει χαρακτηριστικά «Κανείς ποτέ δε ρωτάει ένα γονιό γιατί έκανε παιδιά. Απεναντίας, γιατί πάντα ρωτάμε μια γυναίκα που δεν έχει παιδιά τι πήγε στραβά στη ζωή της και δεν γεννοβόλησε;»

Η συνεχεια στο ertnews.gr

Back to top button