Κόσμος

Επίθεση κατά αξιωματικού της αστυνομίας στην Βόρεια Ιρλανδία – Στον New IRA στρέφονται οι έρευνες

Αξιωματικός της αστυνομίας τραυματίσθηκε σοβαρά από πυρά στην Βόρεια Ιρλανδία, σε μία επίθεση πίσω από την οποία οι αστυνομικές αρχές υποψιάζονται ότι βρίσκεται η οργάνωση New IRA.

Ο επικεφαλής επιθεωρητής Τζον Κάλντγουελ βρισκόταν εκτός υπηρεσίας και δέχθηκε την επίθεση δύο ενόπλων μπροστά στον γιο του έπειτα από προπόνηση σε αθλητικό κέντρο της πόλης Ομαγκ την ώρα που φόρτωνε ποδοσφαιρικές μπάλες στο αυτοκίνητό του.

Οι δύο ένοπλοι τον πυροβόλησαν επανειλημμένα και συνέχισαν να τον πυροβολούν αφού βρισκόταν στο έδαφος. Δύο ακόμη αυτοκίνητα χτυπήθηκαν από σφαίρες στο πάρκινγκ του αθλητικού κέντρου, ενώ γονείς και παιδιά έτρεχαν για να προφυλαχθούν.

Ο αστυνομικός νοσηλεύεται σε κρίσιμη αλλά σταθερή κατάσταση.

Το αυτοκίνητο με το οποίο διέφυγαν οι δράστες της επίθεσης βρέθηκε αργότερα καμένο.

Η αστυνομία διεξάγει έρευνα για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Η αστυνομία διερευνά όλα τα ενδεχόμενα, αλλά επικεντρώνει τις έρευνες στους κύκλους βίαιων διαφωνούντων Ρεπουμπλικάνων και κυρίως στην οργάνωση New IRA, δήλωσε στο BBC ο αστυνομικός διευθυντής Μαρκ ΜακΓιούαν.

Η οργάνωση New IRA είναι υπεύθυνη για την δολοφονία της δημοσιογράφου Λίρα ΜακΚί το 2019.

Τον Απρίλιο 2021, βόμβα τοποθετήθηκε κάτω από το αυτοκίνητο γυναίκας αστυνομικού μπροστά στο σπίτι της. Την ευθύνη για την επίθεση είχε αναλάβει ο New IRA, οργάνωση διαφωνούντων που αποσπάσθηκαν από τον Ιρλανδικό Ρεπουμπλικανικό Στρατό (IRA).

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ εξέφρασε τον αποτροπιασμό του για την χθεσινή επίθεση κατά του αξιωματικού της αστυνομίας. «Στην κοινωνία μας δεν υπάρχει θέση για εκείνους που επιδιώκουν να βλάψουν τους λειτουργούς που προστατεύουν τον πληθυσμό», έγραψε στο Twitter.

Η επικεφαλής του ρεπουμπλικανικού κόμματος Sinn Fein Μισέλ Ο’Νιλ καταδίκασε μία «σκανδαλώδη και επονείδιστη» επίθεση.

Ο επικεφαλής του κόμματος Ενωτικών DUP Τζέφρι Ντόναλντσον κατήγγειλε τους «άνανδρους» που είναι υπεύθυνοι για την επίθεση. «Οι τρομοκράτες δεν έχουν τίποτε να προτείνουν και πρέπει να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Αν και οι ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998 έδωσαν τέλος στην βία των τριών δεκαετιών που ονομάσθηκαν «The Troubles» στην Βόρεια Ιρλανδία, αστυνομικοί εξακολουθούν να γίνονται σποραδικά στόχος βίαιων ομάδων κυρίως Ρεπουμπλικανών που αντιτίθενται στην βρετανική κυριαρχία επί της ιρλανδικής επαρχίας.

ΑΠΕ

Back to top button