ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Μεγαλώνουν τα “Παπαρρόδεια” στο Δισπηλιό – Αποφασίστηκε σειρά δράσεων και εκδηλώσεων (φωτο)


Την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε ευρεία και πολύωρη σύσκεψη στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχου κ. Δέσποινας Κοζατσάνη με θέμα «Παπαρρόδεια 2023». Στη σύσκεψη υπήρξε ιδιαίτερα θερμό κλίμα, με σύμπνοια και προσπάθεια να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Στην πρόσκληση της κυρίας Κοζατσάνη συμμετείχαν : από τη Ι.Μ. Καστορίας ο π. Στέφανος Σχοινάς, από τον Δήμο Καστοριάς ο Αντ/ρχος Πολιτισμού κ. Αθανάσιος Ρήμος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτριος Στυλιάδης και ο υπάλληλος κ. Ανδρέας Κυπαρίσσης, από το 15ο Σύνταγμα Πεζικού ο Υποδιοικητής Αν/χης κ. Θωμάς Ευαγγέλου, από τη Τοπική Κοινότητα Δισπηλιού ο Πρόεδρος κ. Νικόλαος Ιασωνίδης, από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Δισπηλιού η Πρόεδρος κα Δήμητρα Βασιλείου και ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός Χαράλαμπος Στούμπος, ο οποίος είναι ερευνητής του Τχη Ι. Παπαρρόδου και εξουσιοδοτημένος διοργανωτής της εκδήλωσης από το Δ.Σ. του Ε.Σ.Δ..
Η κα Δ. Κοζατσάνη ζήτησε από την κα Δ. Βασιλείου να αναπτύξει τις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις του Συλλόγου, σχετικές με τα «Παπαρρόδεια». Η κα Δ. Βασιλείου απάντησε ότι ο Σύλλογος, από την ίδρυσή του το 1983, διοργανώνει εκδηλώσεις και μνημόσυνα σε συνεργασία με τον ιερέα της Ενορίας Δισπηλιού και την τοπική Κοινότητα Δισπηλιού. Μάλιστα παρέθεσε και φωτογραφίες των εκδηλώσεων, στις οποίες – πέρα από τις Αρχές και τους Λαμιείς – παλαιότερα ερχόταν προσκαλεσμένη και η Άννα, η τότε σύζυγος του Ήρωα, αλλά και στις περσινές στις οποίες για πρώτη φορά και μετά από 81 χρόνια ήρθαν οι συγγενείς των Ηρώων Τχη (ΠΒ) Ιωάννη Παπαρρόδου και Ανθ/γού (ΠΖ) Άγγελου Βενετσάνου.

Ανέφερε ότι το Δ.Σ. του Συλλόγου υιοθετεί τις προτάσεις του κ. Χ. Στούμπου και επιθυμεί :
– Το ετήσιο μνημόσυνο να πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7η Μαΐου 2023, αλλά να υπάρξουν παράλληλα άλλες εκδηλώσεις, ώστε να διεξαχθεί σε περισσότερες ημέρες.
– Την καθιέρωση της εκδήλωσης.
– Την αδελφοποίηση των τοπικών Κοινοτήτων Δισπηλιού και Υπάτης και των Εκπολιτιστικών Συλλόγων Δισπηλιού και «Αινειάνων» Υπάτης.
– Τη διεξαγωγή διάφορων Αγώνων με την ονομασία «ΠΑΠΑΡΡΟΔΕΙΑ», οι οποίοι παράλληλα θα προβάλλουν τουριστικά και τον Νομό μας.
– Τη πραγματοποίηση Ομιλίας ή Ημερίδας.
– Την έκδοση ενημερωτικού υλικού.
– Την συγγραφή και βράβευση σχετικής έκθεσης από μαθητές, Γυμνασίων και Λυκείων.
– Την συμπλήρωση του Ηρώου με δύο κανόνια, αλλά και την ανέγερση ενός Μνημείου ανάλογου της θυσίας των 13 Ηρώων μας.
– Την αποστολή προσκλήσεων, όχι μόνο στους 47 φορείς και πολίτες όπως πέρυσι, αλλά και σε νέους αποδέκτες, πχ Σ.Σ.Ε., Γ.Υ.Σ., Κ.Ε.Ο.Α.Χ., Δήμο Σαλαμίνας, κλπ.

Αποδέχθηκαν όλοι : α) τη συμμετοχή τους στη διοργάνωση, β) την ημερομηνία του μνημόσυνου (Κυριακή 7/5/2023), την σχετική ομιλία, την καθιέρωση της εκδήλωσης, τη διεξαγωγή Αγώνων, την έκδοση ενημερωτικού υλικού, την συγγραφή και βράβευση σχετικής έκθεσης από μαθητές, την αποστολή των προσκλήσεων, την αποστολή της σχετικής αίτησης στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την ημερομηνία της νέας σύσκεψης την 10η Μαρτίου 2023.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
Η πρόεδρος                            Η Γεν. Γραμματέας
Δήμητρα Βασιλείου                   Ελένη Τσιόλα

« ΠΑΠΑΡΡΟΔΕΙΑ 2023 »
του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Δισπηλιού, σε συνδιοργάνωση με την Ι.Μ. Καστορίας, την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, το Δήμο Καστοριάς και την Τοπική Κοινότητα Δισπηλιού.

Back to top button