Καστοριά

Έκλεψαν λάβαρο του 1872 από εξωκλήσι στην Κλεισούρα (φωτογραφίες)

Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώσαμε πριν λίγη ώρα την κλοπή ενός λαβάρου από το εξωκλήσι του Αγίου Μάρκου Κλεισούρας, που απέχει μόλις 1 χλμ. από το κέντρο του οικισμού.
Πρόκειται για ένα αξιόλογο έργο της μεταβυζαντινής ζωγραφικής, που σύμφωνα με τα τεχνοτροπικά χαρακτηριστικά και τις διακοσμήσεις του αποδίδεται σε Ερατυρείς αγιογράφους και χρονολογείται στα 1872.
Το λάβαρο είναι ζωγραφισμένο σε μουσαμά και απεικονίζει στη μια όψη τους Αγίους Αποστόλους Λουκά και Φίλιππο, ολόσωμους σε μετωπική στάση, και στην άλλη την Αγία Παρασκευή, ενώ φέρει την επιγραφή:
«Δέησις της δούλι(ς) του Θεού / Μακαρίτησα Βασιλίκα Κο: Κίκι έτη 1872».
Άμεσα ενημερώθηκε ο εφημέριος της Κλεισούρας π. Βασίλειος Ανδρονικίδης, ο οποίος θα καταγγείλει την κλοπή στην αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς και θα καταθέσει το σχετικό φωτογραφικό υλικό για την ταυτοποίηση του λαβάρου.
Η ΕΦΑ Καστοριάς οφείλει να διενεργήσει άμεσα αυτοψία και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες κοινοποίησης του συμβάντος στο Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της ΕΛ.ΑΣ., στο Υπουργείο Πολιτισμού και στην Interpol.
Πιθανολογείται ότι η κλοπή πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του προηγούμενου διμήνου, καθώς ο ναός δεν είναι εύκολα προσβάσιμος κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών.
Ο π. Βασίλειος και η Εκκλησιαστική Επιτροπή των ναών της Κλεισούρας παρακαλούν όλους τους κατοίκους και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να κοινοποιήσουν το συμβάν και να προσφέρουν κάθε χρήσιμη πληροφορία για τον εντοπισμό του λαβάρου.
Δρ. Νικόλαος Σιώκης

 

 

Back to top button