Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Η έξωση, η τοπική κοινωνία, τα ΜΜΕ και τα social media

Τον γύρο του ίντερνετ έκανε η επεισοδιακή έξωση του ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου AIOLIS το βράδυ της Πέμπτης. Φίλοι του ιδιοκτήτη και απλός κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από το κτίριο για συμπαράσταση αλλά και τοπικά μέσα ενημέρωσης για να καταγράψουν το γεγονός. Ένα γεγονός πραγματικά πρωτόγνωρο για την περιοχή μας, ως προς την τροπή και τη διάσταση που πήρε και πιθανότατα όχι το τελευταίο. Από τη στιγμή που αναρτήθηκε στα social media το σοκαριστικό για πολλούς περιστατικό οι αντιδράσεις των σχολιαστών ήταν ποικίλες με τις περισσότερες να καταδικάζουν το γεγονός αυτό καθαυτό και λιγότερες να επικεντρώνονται περισσότερο στο οτι δε θα έπρεπε να δημοσιευθεί.
Εδώ προκύπτουν κάποια ερωτήματα:

  • Ποιοι ωφελούνται σε μια ΜΗ δημοσιοποίηση του συμβάντος; (τροφή για σκέψη…).
  • Σε τι θα βοηθήσει η απόκρυψη ενός τέτοιου γεγονότος;
  • Θα ήταν αρκετή μια απλή αναφορά από το να υπάρχει το βίντεο;

Δυστυχώς ή ευτυχώς η δύναμη της εικόνας στην εποχή μας είναι απείρως ισχυρότερη από ένα απλό ρεπορτάζ χωρίς οπτικοακουστικό υλικό.

Μήπως κάποιοι/ες από εμάς θα έπρεπε να σοκαριστούμε από τις απεχθείς εικόνες για να κινητοποιηθούμε ώστε την επόμενη φορά να βρεθούμε στο πλευρό του εκάστοτε ιδιοκτήτη, να του συμπαρασταθούμε, να σταθούμε δίπλα του αλληλέγγυοι κάνοντας το χρέος μας ως συνάνθρωποι και συμπολίτες με συλλογική συνείδηση αντί να καθόμαστε αναπαυτικά στην πολυθρόνα μας επικρίνοντας τον δημοσιογράφο που έφερε στην επιφάνεια ένα αληθινό συμβάν, αποτυπώνοντας ένα κοινωνικό πρόβλημα που θα λάβει διαστάσεις στο προσεχές μέλλον.

Σε κάποιους/ες είναι εξαιρετικά δύσκολο να βγουν από την ρουτίνα τους, όταν όμως χτυπήσει η πόρτα τους θα ζητήσουν από ΟΛΟΥΣ να είναι παρόντες στο δράμα τους. Τους συμπολίτες για στήριξη και τους δημοσιογράφους για να ενημερώσουν και να αναδείξουν μια κατάσταση που επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα.

Σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις ανά την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη ιδιοκτήτες ζητούν την παρουσία των ΜΜΕ και αυτό γιατί είναι κρίσιμο να ευαισθητοποιηθούμε ως κοινωνία βλέποντας τις απαράδεκτες εικόνες, πράγμα που θα μας κάνει να σταθούμε απέναντι σε παρόμοια περιστατικά.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι το προφανές: Όλα στο φως.

Είναι δικαίωμα να έχουμε επίγνωση της υπάρχουσας κατάστασης στη μικρή κοινωνία όπου ζούμε, είναι χρέος μας να είμαστε διπλά σε κάποιον που βάλλεται, είναι ευθύνη η παρουσία μας στο σημείο όπου εκτυλίσσεται το δράμα και ναι, ένα βίντεο μπορεί να καταφέρει να μας ενεργοποιήσει ώστε την επόμενη φορά να είμαστε εκεί.

Δημήτρης Μητσόπουλος: Ντρέπομαι που δεν πήγα

Πρωτόγνωρες εικόνες για την Καστοριά κατά την κατάσχεση στο ξενοδοχείο AIOLIS (βίντεο)

 

Back to top button