Ελλάδα

Σε θέση μάχης τα κομματικά επιτελεία με φόντο τις κάλπες

Το θέμα Πολάκη μονοπωλεί το ενδιαφέρον στο πολιτικό πεδίο, ωστόσο οι διαξιφισμοί και οι αντιπαραθέσεις, με φόντο τις κάλπες, συνεχίζονται. Στην εβδομαδιαία ανάρτησή του ο πρωθυπουργός αναφέρεται στην αύξηση του κατώτατου μισθού και τις επενδύσεις που προσελκύει η χώρα μας.

Σε θέση μάχης βρίσκονται τα κομματικά επιτελεία λίγο πριν από την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Τις προτεραιότητες για τον σχεδιασμό της επόμενης τετραετίας θέτει ο Πρωθυπουργός στην καθιερωμένη του κυριακάτικη ανάρτηση, εστιάζοντας ταυτόχρονα στην προβολή του έργου που επιτελέστηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με έμφαση στην κοινωνική πολιτική, την ανάπτυξη και τη στήριξη των πιο ευάλωτων.

«Οι αυξήσεις των κατώτατο μισθό -αναμένουμε την τρίτη αύξηση σύντομα- και οι μειώσεις 7 δισεκατομμυρίων ευρώ στους φόρους είναι μόνιμες. Ενώ χωρίς την ισχυρή ανάπτυξη που έχει πετύχει η Ελλάδα, αλλά και χωρίς την ψηφιοποίηση του κράτους, αυτές οι έκτακτες ενισχύσεις δεν θα μπορούσαν να δοθούν ούτε τόσο μαζικά, ούτε και τόσο γρήγορα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ή προοδευτική διακυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ είναι το δίλημμα που θέτουν κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, με την Πόπη Τσαπανίδου να προτάσσει την ανάγκη σταθερότητας από την πρώτη Κυριακή, σημειώνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκβιάζει τη χώρα με πολλαπλές εκλογικές αναμετρήσεις.

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δήλωσε: «Το να βάλεις τη χώρα σε αυτή την περιπέτεια που προσπαθεί να τη βάλει ο κ. Μητσοτάκης, να εκβιάζει δηλαδή την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και να μη διστάζει να μας λέει ότι μπορεί να χρειαστεί να πάμε και σε τρίτες κάλπες μέχρι να είναι αυτοδύναμος και να έχει ισχυρή κυβέρνηση (…) που είδαμε τι αποφάσεις έχει πάρει ως τώρα μόνος του ο Πρωθυπουργός».

Οικονομίαακρίβεια και ενίσχυση του κόσμου της εργασίας βρίσκονται στην αιχμή της προεκλογικής αντιπαράθεσης, με τη γαλάζια παράταξη και τον ΣΥΡΙΖΑ να διασταυρώνουν συνεχώς τα ξίφη τους.

«Σε καμία περίπτωση, δεν θέλουμε να χαρίσουμε το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας στην αριστερά (…) Αν μετά τις εκλογές, η χώρα μπει σε έναν κύκλο αστάθειας, πολιτικής αβεβαιότητας, πολιτικών αναταράξεων, αυτό θα έχει αντανάκλαση στην οικονομία», τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστής Χατζηδάκης.

Από την άλλη πλευρά, ο τομεάρχης Εξωτερικών ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος σημείωσε: «Προσωπικά θεωρώ ότι στο δίλημμα των προσεχών εκλογών, συνέχιση της κυβέρνησης της δεξιάς και του συστήματος Μητσοτάκη ή μια νέα, δημοκρατική διακυβέρνηση, υπάρχει ήδη πλειοψηφική απάντηση και είναι προοδευτική».

Τα σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών σχολιάζουν τα υπόλοιπα κόμματα.

Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. κ. Ανδρέας Σπυρόπουλος, φιλοξενούμενος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Έχουμε πει ότι θέλουμε να σχηματιστεί κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, γιατί σεβόμαστε το Σύνταγμα (…) Όση περισσότερη δύναμη δώσουν οι Έλληνες πολίτες στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ τόσο πιο δυνατά θα καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου».

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Back to top button