Κόσμος

Brexit: Τι προβλέπει η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Βρετανίας για τη Βόρεια Ιρλανδία και το δικαίωμα βέτο

Γεγονός η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Βρετανίας για τη Βόρεια Ιρλανδία, τρία χρόνια μετά το Brexit! Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ συναντήθηκαν στο Γουίνσδορ και έδωσαν τα χέρια.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε η συμφωνία ΕΕ – Βρετανίας για τη Βόρεια Ιρλανδία, σημείο διαρκών εντάσεων Βρυξελλών και Λονδίνου μετά το Brexit του 2020. «Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει τον τελικό λόγο για την νομοθεσία της ΕΕ και τα θέματα της ενιαίας αγοράς», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ προέβαλλε το γεγονός ότι το Στόρμοντ, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας, θα έχει τη δυνατότητα να προβάλλει βέτο στην εφαρμογή των νόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επαρχία.

Η ρύθμιση αυτή «θεσπίζει μία σαφή διαδικασία μέσω της οποίας το δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο θα έχει τη δυνατότητα να τραβήξει το φρένο έκτακτης ανάγκης σχετικά με μεταβολές στους κανόνες που θα διέπουν τα προϊόντα της ΕΕ, όταν αυτές επιφέρουν σημαντικές και μακροχρόνιες μεταβολές στην καθημερινή ζωή. Αν τραβηχτεί αυτό το φρένο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα έχει δικαίωμα βέτο», είπε.

Ο Ρίσι Σούνακ δήλωσε, επίσης, ότι στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου θα διεξαχθεί ψηφοφορία για τη συμφωνία για την Βόρεια Ιρλανδία.

Brexit: Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν – «Η συμφωνία του Γουίνδσορ σέβεται και προστατεύει και τις δύο αγορές μας»

Η νέα συμφωνία ανάμεσα στην Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση θα λειτουργήσει για όλους, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρίσι Σούνακ. Η συμφωνία του Γουίνδσορ «σέβεται και προστατεύει και τις δύο αγορές μας», πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Από τη μεριά του ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για «ένα νέο κεφάλαιο» στις σχέσεις ανάμεσα στο Λονδίνο και την Ευρωπαϊκή Ένωση χάρη στην επίτευξη συμφωνίας για τη μετά το Brexit τροποποίηση των διευθετήσεων για τη Βόρεια Ιρλανδία έπειτα από μήνες έντασης.

«Είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στις σχέσεις μας», δήλωσε ο Ρίσι Σούνακ, ανακοινώνοντας την επίτευξη της συμφωνίας με την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Γουίνδσορ για την οριστικοποίηση των όρων της συμφωνίας.

Brexit: Το Λονδίνο αποσύρει το Νομοσχέδιο για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας

Mετά την επίτευξη συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση Σούνακ ανακοίνωσε, όπως ήταν και το αναμενόμενο, ότι «παγώνει» τη νομοθεσία που ήταν σχεδιασμένη για την παράκαμψη ορισμένων εμπορικών κανόνων για τη Βόρεια Ιρλανδία, στην μετά Brexit εποχή.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ ανέφερε: «Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα προχωρήσει πλέον με το Νομοσχέδιο για το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία κατόπιν διαπραγματεύσεων».

Η συμφωνία σημαίνει επίσης ότι η ΕΕ θα αποσύρει όλες τις νομικές ενέργειες που έχει ξεκινήσει κατά της Βρετανίας, υπογραμμίζει η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ 10.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ΕΕ συμφώνησαν να συνεργαστούν για να προβλέψουν και να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε άλλα ζητήματα μπορεί να προκύψουν και έχουν κάνει κοινή δήλωση για την επίλυση ζητημάτων μέσω διαλόγου αντί για επίσημες νομικές διαδικασίες», ανέφερε το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού.

ΑΠΕ

Back to top button