Καστοριά

Στέφανος Λιούζας: Δεν ήξερε το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς ότι αφορά και τους οικισμούς μας

Νομίζω ότι, είτε πρόκειται περί άγνοιας, είτε περί δόλου η θέση του Δήμου είναι επίδικη ως προς τις διαδικασίες έγκρισης του!

Δεν ήξερε το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς ότι αφορά και τους οικισμούς μας Βασιλειάδα – Βέργα, ή δια της πλαγίας απέφυγε να θέσει το θέμα για διαβούλευση με την Τοπική μας Κοινότητα;
Βιομηχανική εγκατάσταση Ανεμογεννητριών, θέση «Δούκας»: (περιοχή Λεχόβου Βασιλειάδας –Βέργα, Κλεισούρας)
Θα έχετε παρατηρήσει κ. εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, όλων των βαθμών, ότι το εν λόγω έργο μέλλεται να καταστρέψει περιοχές που ανήκουν στην περιοχή Βασιλειάδας – Βέργα και Λεχόβου και ακροθιγώς σε περιοχή της Κλεισούρας.
Και η αρχική αίτηση της «Βολτέρα» τις αναφέρει ως περιοχές εγκατάστασης.
Ωστόσο, σε Λαϊκή Συνέλευση στο Λέχοβο, οι Αυτοδιοικητικοί, Περιφέρεια και Δήμος Αμυνταίου, επέμεναν ότι στην περιοχή Λεχόβου εγκαθίσταται μονο μια Ανεμογεννήτρια (και μάλιστα έκριναν ότι και τα λεγόμενα «ανταποδοτικά» δεν αξίζουν για μια τόσο μεγάλη καταστροφή!).
Ισχυρίστηκαν δε ότι οι Άλλες θέσεις ( τέσσερις – πέντε) ανήκουν στον Δήμο Καστοριάς.
Σε συνάντηση μας με τον κ. Δήμαρχο Καστοριάς (για παραπλήσιο θέμα Βιομηχανικής Εγκατάστασης Φωτοβολταικών), σε σχετική ερώτηση μας, ανέφερε ότι δεν μπαίνουν ανεμογεννήτριες στα διοικητικά όρια του Δήμου!
Ερώτημα: Οι Αυτοδιοικητικοί όλων των Βαθμίδων δεν γνωρίζουν τι ακριβώς συντελείται ή εάν γνωρίζουν τότε μας εμπαίζουν, ιδιαίτερα σαν τοπική κοινωνία Βασιλειάδας και Βέργα, όπου επάνω ακριβώς από τα κεφάλια μας και στην οριογραμμή Βασιλειάδας – Βέργα και Λεχόβου, μέλλεται να στηθούν οι Ανεμογεννήτριες του προαναφερθέντος έργου.
Εντάξει, έστω στο και πέντε, το Λέχοβο κλήθηκε να διατυπώσει την γνώμη του και είπε ένα μεγάλο όχι στην εγκατάσταση.
Η τοπική κοινότητα Βασιλειάδας – Βέργα ούτε καν ενημερώθηκε!
Δεν ενημερώθηκε ούτε στο παρελθόν όταν έγινε η σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Τώρα τι συμβαίνει ακριβώς ποιος θα μας εξηγήσει;
Δεν ήξερε το Δημοτικό Συμβούλιο Καστοριάς ότι αφορά και τους οικισμούς μας, ή δια της πλαγίας απέφυγε να θέσει, το θέμα για διαβούλευση με την Τοπική μας Κοινότητα, όπως είχε υποχρέωση να κάνει.
Νομίζω ότι, είτε πρόκειται περί άγνοιας, είτε περί δόλου η θέση του Δήμου είναι επίδικη ως προς τις διαδικασίες έγκρισης του!
Βέβαια είναι, επίσης, γνωστό ότι είναι πολύ δύσκολο στις μικρές μας κοινωνίες να χρησιμοποιήσουμε ένδικα μέσα, εφόσον αισθανόμαστε ότι θιγόμαστε, διότι έχουν μεγάλο οικονομικό κόστος και ποιοι μπορούμε να το αναλάβουμε.
Ήδη έχουν προσφύγει πολίτες για όλη την περιοχή Βιτσίου, αλλά όπως καλά γνωρίζετε, εάν συνδράμει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση οι υποθέσεις αυτές θα έχουν θετικές εκβάσεις και αν επίσης υπάρξει και κάποια αυτεπάγγελτη διαδικασία ως ο από «μηχανής θεός»!
Συνεπώς θα έπρεπε οι Αυτοδιοικητικές αρχές να «ξαναδούν» το θέμα (με την ευκαιρία έγκρισης σχετικού οδικού κόμβου) και βεβαίως να ρωτήσουν, ως οφείλουν, την Τοπική μας κοινωνία.
Γιατί άλλωστε υπάρχουν;

Back to top button