Για την τραγωδία του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, τις ευθύνες, το πολιτικό προσωπικό και το φαινόμενο της λήθης, μίλησε ο ακαδημαϊκός, πολιτικός μηχανικός, αρθρογράφος και συγγραφέας, Θεοδόσης Τάσιος στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.
«Θα πρέπει να πάψουμε να είμαστε μύωπες και ξετσίπωτοι. Και το λέω παρά το γεγονός ότι ούτε η ηλικία μου δεν με σώζει όταν χρησιμοποιώ βαριές λέξεις, αλλά σε βαριές περιστάσεις οι βαριές λέξεις είναι αναγκαίες, αφού φαίνεται από την επανάληψη του φαινομένου της λήθης, της πολιτικής μυωπίας, ότι ξεχνάμε πολύ γρήγορα τις ατέλειές μας και τις ευρύτερες ευθύνες και τις άθλιες συνθήκες που εκτρέφουν συν τω χρόνω αλλεπάλληλες τραγωδίες. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι θέλουμε ένα πολύ γερό ταρακούνημα. Και κάθε φορά που γίνεται μια τραγωδία, ταρακουνιόμαστε, αλλά από την ιστορία αποδεικνύεται ότι δεν έχουμε επαρκή υπογράμμιση των ευρύτερων ευθυνών. Γιατί; Διότι, έχουμε την εντύπωση ότι ο λαός είναι ένα πολιτικό μόρφωμα εκτός ιστορίας και μην το πειράζετε, ενώ αν δεν πας σε αυτή την έκταση των υπευθύνων, που συνιστούν ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος του λαού μας, δεν πρόκειται ποτέ να θεραπευθεί. Και η μια τραγωδία θα έρχεται μετά την άλλη» ανέφερε ο κ. Τάσιος.
Για το ζήτημα των υλικών και των καλωδίων που ξηλώνονται από το σιδηροδρομικό δίκτυο από κοινωνικές ομάδες για να τα πουλήσουν, ο κ. Τάσιος είπε χαρακτηριστικά «κάνουμε την πάπια και δεν ξέρουμε ποιος τα κλέβει και ξέρουν και οι πέτρες μάλιστα που είναι δίπλα από εκεί που σκάβουν και τα βγάζουν».
«Όλα τα κυκλώματα αυτά είναι γνωστά. Τώρα ας μας πει και η αστυνομία σε ποιες ενέργειες προέβη κατά τη διάρκεια των επανειλημμένων αυτών εκθάψεων δεκάδων χιλιάδων χιλιομέτρων. Ε, αι σιχτίρ. Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι δεν ξέρουμε. Ξέρουμε και πρέπει να τα πούμε και πρέπει να ακουστούν και πρέπει να μην ξαναγίνουν. Βλέπετε ότι όσο πάμε και μπαίνουμε και μέσα στο σώμα της κοινωνίας. Βέβαια δεν είναι παράξενο, διότι δείκτες αντικοινωνικότητας έχουμε εντοπίσει εδώ και δεκάδες χρόνια στον τόπο μας, αλλά δεν λέγονται, δεν ακούγονται, διότι υπάρχει αυτή η στρεβλή πολιτική. Ο λαός είναι εκείνος ο οποίος με τον βίον του, με την τιμιότητά του παράγει την πολιτική. Πώς είναι δυνατόν αυτός να είναι εκτός κριτικής; Δεν γίνονται αυτά, δεν υπάρχουν» συνέχισε ο κ. Τάσιος.
«Θα ήταν καλό να έχουν δημοσιοποιηθεί αυτοί οι δείκτες της αντικοινωνικότητας, τους οποίους βλέπει κανείς στις διάφορες δημοσκοπήσεις, για παράδειγμα, η έκταση των δωροδοκιών. Η έκταση στις ετεροδοσοληψίες στην Ελλάδα είναι από τις μεγαλύτερες που υπάρχουν στην Ευρώπη. Γιατί αυτό να μην ακουστεί; Έχουμε πρωτιές από την ανάποδη. Η διάθεση μεταμοσχεύσεων. Είμαστε πάτοι, λόγω της αδιαφορίας για τον διπλανό. Στην παγκόσμια δημοσκόπηση για το ποια σημασία δίνουν οι γονείς σε διάφορες ιδιότητες εκπαιδεύσεως των παιδιών τους, στο ερώτημα περί εμπνεύσεως σεβασμού προς τον διπλανό, ήρθαμε 69οι. Δεν θεωρούσαν οι Έλληνες γονείς ότι αυτό είναι κάτι σπουδαίο που πρέπει να εμπνεύσουν τα παιδιά μας» επισήμανε ο κ. Τάσιος.
Όσο για το συγκινητικό κύμα προσφοράς από κομμάτι της κοινωνίας, ύστερα από το δυστύχημα, ο κ. Τάσιος σημείωσε πως αυτό είναι «το περίφημο 30 -40% του ελληνικού λαού που είναι εντάξει, αλλά τελικώς διαχέει και δηλητηριάζει το υπόλοιπο 60- 70%».
Σχολιάζοντας τέλος, την συγγνώμη του πρωθυπουργού, μέσα από ανάρτησή του στα σόσιαλ μίντια, ο κ. Τάσιος δήλωσε «δεν μας είπε όμως, τι ακριβώς έγινε κατά τη διάρκεια της υπουργίας του υπουργείου Μεταφορών, εις ποιες ενέργειες προέβη κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών εν σχέσει με τα προβλήματα αυτά». «Αυτά είναι ενδιαφέρον να τα ακούσουμε και είμαι βέβαιος ότι θα τα ακούσουμε και το ίδιο και το υπουργείο Οικονομικών στο οποίο ανήκει ο ΟΣΕ και το ίδιο και η Ρυθμιστική Αρχή, όλα αυτά θα πρέπει να τα ακούσουμε. Αλλά, δεν με νοιάζει και τόσο πολύ να τα ακούσουμε, όσο αφού τα ακούσουν οι αρμόδιοι και όλοι μας, να ληφθούν εκείνα τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα τα οποία θα αμβλύνουν ή θα μηδενίσουν τους κινδύνους για το μέλλον και να είναι στο ίδιο πακέτο μαζί με την καταδίκη του σταθμάρχη, μαζί, πακετάκι, την ίδια μέρα ή αν θέλετε τον ίδιο μήνα να είναι μέσα στο ίδιο πακέτο» συμπλήρωσε ο κ. Τάσιος.