Άργος ΟρεστικόΕκδηλώσειςΚαστοριάΠαλαιά ΚαστοριάΠρόσωπαφωτορεπορτάζ

Μονή Αγίου Νικολάου Κορομηλιάς: Μνημόσυνο για τους μακεδονομάχους, Αρχιμανδρίτη Άνθιμο Γιοβανόπουλο και μοναχό Δαμιανό Τόσκο (φωτογραφίες – βιογραφικό)

Σήμερα 11 Μαρτίου 2023 στο χωριό Κορομηλιά Καστοριάς στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, τελέσθηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του Εθνομάρτυρα ιερομονάχου και Μακεδονομάχου την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα στη Μονή Αγίου Νικολάου Σλίβενης (σημερινή ονομασία Κορομηλιά ) Άνθιμου Γιοβανόπουλου και του μοναχού Δαμιανού Τόσκου, όπου την 8 Μαρτίου του 1905 η συμμορία του κομιτατζή Μήτρο Βλάχου εισήλθε μεσάνυχτα στη Μονή και κατακρεούργησε αυτούς. Αφού πήρε όλη την περιουσία, ιερά κειμήλια και χρήματα έβαλε φωτιά και έκανε στάχτη την Μονή. Σε μία από τις παρακάτω φωτογραφίες, ένα έγγραφο του Γερμανού Καραβαγγέλη στις 12 Μαρτίου του 1905 που περιγράφει με λόγια που ανατριχιάζουν τον αναγνώστη, την δολοφονία των παραπάνω ιερομένων Μακεδονομάχων.
Οι Απόγονοι Μακεδονομάχων Καστοριάς παραβρέθηκαν στο μνημόσυνο και απέδωσαν φόρο τιμής και κατέθεσαν στεφάνι στην μνήμη τους.
ΑΘΑΝΑΤΟΙ

Ο αρχιμανδρίτης Άνθιμος Γιοβανόπουλος (1830 – 8 Μαρτίου 1905), γνωστός στη βιβλιογραφία ως Αρχιμανδρίτης Άνθιμος, ήταν Έλληνας ιερέας, αρχιμανδρίτης και ηγούμενος της Μονής Αγίου Νικολάου Σλίβενης από το χωριό Κωσταράζι της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς.
Γεννήθηκε ως Άνθιμος Γιοβαννόπουλος με πατέρα τον Ιωάννη Γιοβανόπουλο από το Κωσταράζι, ενώ η μητέρα ήταν από την Κορησό (τότε Γκορέντση) του καζά της Καστοριάς κατά την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αρχικά σπούδασε στο χωριό του και έπειτα πήγε στη μονή του Αγίου Νικολάου στην Κορομηλιά Καστοριάς. Εκεί εκάρη μοναχός, έγινε ηγούμενος και στην συνέχεια αρχιμανδρίτης.
Την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα που ήταν ηγούμενος στη μονή, βοήθησε τα ελληνικά σώματα των Μακεδονομάχων καθιστώντας το μοναστήρι καταφύγιο στο πόλεμο ενάντια στους Βούλγαρους κομιτατζίδες, ενώ ο ίδιος διετέλεσε πράκτορας Α΄τάξης.Στις 8 Μαρτίου 1905, το μοναστήρι πολιορκείται από το βουλγάρικο σώμα, το οποίο είχε πυρπολήσει πρόσφατα και τη Μονή Αγίου Νικολάου Τσιριλόβου, και θανατώνονται ο ηγούμενος Άνθιμος και ο μοναχός Δαμιανός Τόσκος.
Η προτομή του αρχιμανδρίτη Άνθιμου τοποθετήθηκε σε βάθρο στο νεότερο οικισμό Νέο Κωσταράζι, επ’ ευκαιρία της επίσκεψης στις 15 Οκτωβρίου 2004 του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστόδουλου στον νομό Καστοριάς. Επίσης, στον προαύλιο χώρο της μονής Αγίου Νικολάου Κορομηλιάς, υπάρχει μνημείο εις μνήμην του αρχιμανδρίτη Άνθιμου και του μοναχού Δαμιανού Χ. Τόσκου που επίσης δολοφονήθηκε από τους κομιτατζήδες

Back to top button