ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Προσομοίωση συνεδρίασης του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου από Λύκεια της Καστοριάς (φωτογραφίες)

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου-EPAS», που υλοποιείται στο Μουσικό Λύκειο Καστοριάς το τρέχον σχολικό έτος, οργανώθηκε με επιτυχία από την ομάδα ΕPAS του Λυκείου και με την υποστήριξη του EuropeDirect Δυτικής Μακεδονίας, εκπαιδευτική δράση προσομοίωσης Συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η προσομοίωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς, την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή μαθητών/τριών από το 1ο Πρότυπο Λύκειο, από το 2ο  Γενικό  Λύκειο και από το Μουσικό Λύκειο.

Οι συμμετέχοντες/χουσες στην εκπαιδευτική δράση, αρχικά ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο του EuropeDirect Δ. Μακεδονίας, κ. Κωνσταντίνο Φιλιππίδη για την ιστορική διαδρομή δημιουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον ρόλο των θεσμικών της οργάνων και τον τρόπο λειτουργίας τους, για το πως επηρεάζεται η ζωή των πολίτων από τις αποφάσεις της, για τις δυνατότητες που δίνονται στους νέους μέσα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα κ.α.

Στη συνέχεια, με την  υποστήριξη των εκπαιδευτικών – συντονιστριών του προγράμματος,  Τσιλεμάνη Μαίρη, Τσιπλάκη Ελένη και Τσιάτσικα Παναγιώτα, οι  συμμετέχοντες/χουσες  χωρίστηκαν με τρόπο τυχαίο,  σε 3 επιτροπές των 22 ατόμων,  εκπροσωπώντας  ως ευρωβουλευτές μια χώρα της ΕΕ. Ορίστηκε  ο Πρόεδρος της Συνεδρίασης,  οι επιτροπές χωριστά μελέτησαν υλικό σχετικό με επίκαιρα  ζητήματα  και προετοίμασαν Ψήφισμα για την  Συνεδρίαση της ολομέλειας. Ακολούθησε ανάγνωση  της πρότασης, έγινε ψηφοφορία με ανάταση του χεριού και καταγράφηκε το αποτέλεσμα. Η δράση ολοκληρώθηκε με αξιολόγηση μέσω ερωτηματολογίου.

Η εκπαιδευτική δράση έλαβε πολύ θετικές αξιολογήσεις από τους μαθητές/τριες που ανταποκρίθηκαν με τον καλύτερο τρόπο στις διαδικασίες  της προσομοίωσης και στις απαιτήσεις των  ρόλων που είχαν αναλάβει. Στα πολλά θετικά στοιχεία της δράσης να τονιστεί ιδιαίτερα  η σύμπραξη  και η συνεργασία των τριών Λυκείων.

Θερμές ευχαριστίες στη διαχειριστική  ομάδα του EuropeDirect Δ. Μακεδονίας, στον Δ/ντη του 1ου Πρότυπου Λυκείου, κ. Μπαλατσούκα Παναγιώτη, στη Δ/ντρια του 2ου Γενικού Λυκείου, κ Δημητροπούλου Έφη, στη Δ/ντρια του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς, Μπελερή Βαρβάρα και κυρίως στους μαθητές και στις μαθήτριες των τριών Λυκείων που συμμετείχαν με τόση προσήλωση και επιμέλεια.

 

 

Back to top button