ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Απολογισμός του Συλλόγου Εργατικών Κατοικιών – 5 διεκδικήσεις από δήμο και αντιπεριφέρεια – Αξιοποίηση και δημιουργία πάρκου στο ΛΕΜ – 18 διεκδικήσεις από τα υπουργεία

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή μελών, φίλων και υποστηρικτών, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή , 26-02-2023, η κοπή της πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Εργατικών Κατοικιών Καστοριάς, στα γραφεία του Συλλόγου.
Ο τυχερός της φετινής Χρονιάς ,ήταν το μέλος του Συλλόγου μας Κος Αποστολίδης Στέλιος, ο οποίος παρέλαβε μια υπέροχη εικόνα της Παναγίας από τον Σύλλογό μας.
Μετά την κοπή της πίτας, ο πρόεδρος του συλλόγου κ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Γεώργιος, παρουσίασε τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό έτους 2022, στα μέλη του Συλλόγου μας, καθώς και τον προϋπολογισμό για το έτος 2024, τους οποίους και υπερψήφισε η Γενική Συνέλευση των Μελών.
Κορυφαίο ζήτημα της Γενικής Συνέλευσης ήταν η ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης των έργων Λειτουργικής και Αισθητικής αναβάθμισης του Οικισμού των Εργατικών Κατοικιών Καστοριάς, που έχουν δρομολογηθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Καστοριάς, καθώς και η διαμόρφωση του Διεκδικητικού Πλαισίου για το Έτος 2023.
Εκφράσθηκε η ικανοποίηση του Διοικητικού Συμβουλίου και των Μελών του Συλλόγου μας, για σειρά παρεμβάσεων και έργων του Δήμου Καστοριάς που υλοποιήθηκαν στο έτος 2022, κατόπιν τεκμηριωμένων προτάσεων του Συλλόγου μας, και αφορούν:
Α/ Την ολοκλήρωση της κατασκευής και απόδοσης στους κατοίκους της νέας σύγχρονης και ασφαλούς Παιδικής Χαράς Ευρωπαϊκών προδιαγραφών, για χρήση από τους μικρούς μας φίλους των Εργατικών κατοικιών Καστοριάς και της ευρύτερης περιοχής Χλόης.
Β/ αντικατάσταση 250 καμένων λαμπτήρων, με καινούργιες τύπου LED, από το Ιδιωτικό συνεργείο της Τεχνικής Εταιρείας του Κου ΤΕΛΗΓΙΩΡΙΔΗ Παναγιώτη, και στην συνέχεια από τον ηλεκτρολόγο του Δήμου Κο ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ Ανδρέα, και τον υπεύθυνο της Τεχνικής Υπηρεσίας για τον Ηλεκτροφωτισμό Κο ΠΑΣΑΛΗ Τάσο, καθώς και η αντιμετώπιση σποραδικών προβλημάτων, σειράς δικτύων των φανοστατών και πτώσης του ρεύματος σε γραμμές του Οικισμού. Όλα αποκαταστάθηκαν έγκαιρα.
Γ/ Την Ένταξη ηλεκτρολογικού έργου το Έτος 2022, με χρηματοδότηση 15.000 Ευρώ, από τον Δήμο Καστοριάς, μετά την διεκδίκηση από την πλευρά του Συλλόγου μας, που αφορά διορθωτική παρέμβαση σε τμήμα των Φωτιστικών κήπου σε σημείο του Οικισμού μας, που έχει αποδοθεί για υλοποίηση στον εργολάβο – ηλεκτρολόγο Κο ΚΥΡΟΥ Σάκη, και αναμένουμε την πλήρη αποκατάσταση εντός του αμέσως προσεχούς διαστήματος.

Δ/ Τοποθετήθηκαν (10) καινούργια ξύλινα παγκάκια και επιδιορθώθηκαν αντίστοιχα άλλα (10) περίπου σε κομβικά σημεία του Οικισμού. Ικανοποιήθηκε βασικό αίτημα του Συλλόγου μας.
Ε/ Ολοκληρώθηκε η υπογειοποίηση καλωδίων του Δικτύου Διανομής ηλεκτρισμού σε κομβικό σημείο του Οικισμού, έργο του ΔΕΔΔΗΕ Καστοριάς που υλοποίησε η Τεχνική Εταιρεία Κύκλος Α.Ε. Αναμφισβήτητα θετική παρέμβαση (αποφυγή βλαβών, διακοπών ρεύματος, πρόληψης ατυχημάτων, κινδύνων για μικρά παιδιά), που σταδιακά πρέπει να επεκταθεί σε ολόκληρο το δίκτυο της Π.Ε Καστοριάς. Ο Σύλλογος μας παρακολούθησε την πρόοδο και ολοκλήρωση του Έργου, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πλήρη αποκατάσταση των πλακιδίων επί των πεζοδρομίων από την Ανάδοχη Εταιρεία όπως και πραγματικά έγινε.
ΣΤ/ Έγιναν αρκετές παρεμβάσεις καθαριότητας με βαριά μηχανήματα του Δήμου Καστοριάς, σε συνεργασία του Συλλόγου μας με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Κο ΛΙΑΜΗ Άκη
Ζ/Πρόβλημα με αδέσποτα δεν υφίσταται στον οικισμό. Ότι προέκυψε αντιμετωπίστηκε άμεσα σε συνεργασία με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Κο ΛΙΑΜΗ Άκη.
Η/ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ-ΠΡΑΣΙΝΟ-ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Υπάρχει εξαιρετική συνεργασία με τον Αντιδήμαρχο Κο ΛΙΤΣΚΑ Διονύση, και την υπεύθυνη πρασίνου του Δήμου Καστοριάς. Έτσι η κατάσταση στον οικισμό κρίνεται ιδιαίτερα ικανοποιητική. Υφίστανται αρκετοί κάδοι καθαριότητας, αποκομιδής, υπόγειοι κάδοι, κάδοι ανακύκλωσης, κλπ., οι οποίοι καλύπτουν σε σχεδόν απόλυτο βαθμό τις ανάγκες του Οικισμού.
Θ/ ΔΙΚΤΥΟ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ- ΑΠΟΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Κατόπιν ενεργειών του Δ.Σ και την επιμέλεια του Ταμία Κου ΝΤΙΝΑ Ηλία, εργαζόμενου της ΔΕΥΑΚ, έχει επιτευχθεί ο συνεχής καθαρισμός του δικτύου όμβριων υδάτων, και ο καθαρισμός στις σχάρες απορροής των όμβριων υδάτων, προς αποφυγή πλημμυρών στον οικισμό.

ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ Π.Ε ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ 2023
Α/Ο Σύλλογος μας συνεχίζει την διεκδίκηση, με την κατάθεση προτάσεων προς την πλευρά του Δήμου Καστοριάς,  για την αξιοποίηση της έκτασης (70) περίπου στρεμμάτων του πρώην Στρατοπέδου ΛΕΜ, την επόμενη διετία, με την δημιουργία ενός σύγχρονου χώρου, πνεύμονα πρασίνου, άθλησης και ψυχαγωγίας, επ ωφελεία των κατοίκων του Οικισμού των Εργατικών Κατοικιών και της ευρύτερης περιοχής και συνολικά του Δήμου Καστοριάς. Άμεσα να ξεκινήσουν εργασίες διαμόρφωσης του Χώρου στο Στρατόπεδο ΛΕΜ, με Μηχανήματα του Δήμου Καστοριάς και της Π.Ε Καστοριάς.
Β/Επίσης ο Σύλλογος μας διεκδικεί από τον Δήμο Καστοριάς την τσιμεντόστρωση και τοποθέτηση πλακιδίων, επί των ρείθρων κατά μήκος του δρόμου, που εκτείνεται από το συγκρότημα Κατοικιών της Αθωνικής Τεχνικής, επί της οδού Χλόης έως την οδό Κωπηλατών, στο ύψος της κατοικίας του Παπά- Ηλία, του δρόμου δηλαδή που εφάπτεται στο στρατόπεδο ΛΕΜ, και γειτνιάζει με τον Οικισμό των Νέων Εργατικών Κατοικιών, και για την Αισθητική και Λειτουργική αναβάθμιση του χώρου, αλλά ιδίως για λόγους ασφάλειας και αποφυγής τροχαίων ατυχημάτων λόγω της αυξημένης κίνησης οχημάτων.
Γ/ Επίσης την τοποθέτηση 5 μικρών μεταλλικών κάδων, σταθερά προσδεδεμμένων στο έδαφος, σε επίκαιρα σημεία του Οικισμού, για την πλήρη κάλυψη σε θέματα αποκομιδής απορριμμάτων γενικής φύσεως, καθώς και δύο (2) Ξύλινα κιόσκια σε επίκαιρα σημεία του Οικισμού.
Δ/ Την υπογραφή Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Π.Ε Καστοριάς και Δήμου Καστοριάς για την Αναβάθμιση και την περαιτέρω αξιοποίηση της Κεντρικής Πλατείας των Νέων Εργατικών Κατοικιών, με την υλοποίηση Τεχνικού Έργου.
Ε/ Την επίσκεψη ανά δεκαπενθήμερο του Ιατρού του κοινωνικού Ιατρείου του Δήμου Καστοριάς στα γραφεία του Συλλόγου μας, για την διενέργεια προληπτικών εξετάσεων και Συνταγογραφήσεις φαρμάκων σε υπερήλικους κατοίκους του Οικισμού μας.
ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟΝ ΟΑΕΔ ( ΔΥΠΑ) ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σε συνέχεια της τελευταίας ευνοϊκής ρύθμισης της αποπληρωμής των δανείων των Εργατικών Κατοικιών πανελλαδικά, με την μείωση των τιμών χρέωσης των κατοικιών, η οποία επιτεύχθηκε το Έτος 2016, η οποία έγινε κατορθωτή μετά την επιτυχή και αγωνιστική διάθεση και διεκδίκηση από τον σύλλογο μας, και την τεκμηριωμένη
τοποθέτηση του όλου θέματος, σε Πανελλαδικό συντονισμό με άλλους Συλλόγους και Αγωνιστικά – Ταξικά Συνδικάτα, και επειδή εν τω μεταξύ οι κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες έχουν επιδεινωθεί
δραματικά,
-μετά την Πανδημία covid- 19,
– τον Πόλεμο μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας, με τις κυρώσεις και τις αναπόφευκτες συνέπειες σε κρίσιμους       Οικονομικούς κλάδους στην Π.Ε Καστοριάς( Γουνοποιία- Τουρισμός),
– την συνεχιζόμενη ανεργία- υποαπασχόληση στον Νομό μας,
– τις συνέπειες της Βίαιης Απολιγνητοποίησης και της Ενεργειακής Φτώχειας, καθώς και της έκρηξης του Πληθωρισμού και της ανόδου των τιμών που έχουν οδηγήσει σε φτωχοποίηση μεγάλα τμήματα της Καστοριάς μας,
Δ Ι Ε Κ Δ Ι Κ Ο Υ Μ Ε
Από το Υπουργείο Εργασίας τον ΟΑΕΔ ( ΔΥΠΑ) και από το Υπουργείο Οικονομικών
1. Να παγώσουν οι Δόσεις αποπληρωμής της παραπάνω ρύθμισης του 2016, για οφειλέτες- Δικαιούχους Εργατικών Κατοικιών της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας, με εισόδημα έως 40.000 Ευρώ Ετησίως, συν 5000 Ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, με νέα Νομοθετική παρέμβαση από την Κυβέρνηση, για όσο διάστημα διαρκεί η δύσκολη οικονομική κατάσταση πανελλαδικά και ιδίως στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς.
2. Να μην υπάρξει οποιαδήποτε σκέψη για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς Εργατικών Κατοικιών, αλλά και καμίας Εργατικής –Λαϊκής Κατοικίας, για οφειλέτες με εισόδημα έως 40.000 Ευρώ Ετησίως, συν 5000 Ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος, και για οφειλές όχι μόνον σε Τράπεζες αλλά και στην Εφορία, τα Ασφαλιστικά Ταμεία, στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και σε άλλους επισπεύδοντες που εποφθαλμιούν την Λαϊκή στέγη.
Κ Α Ν Ε ΝΑ Σ Π Ι Τ Ι Σ ΤΑ Χ Ε Ρ Ι Α Τ Ρ Α Π Ε Ζ Ι Τ Η
3. Την επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας( Ο.Ε.Κ) και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε) και την επιστροφή των Αποθεματικών τους που σήμερα υπολογίζονται σε περίπου 2 δις. Ευρώ, καθώς και της ακίνητης περιουσίας τους που μεταφέρθηκε στην ΔΥΠΕ( πρώην ΟΑΕΔ), ώστε να επανεκκινήσει το Στεγαστικό Πρόγραμμα του πρώην Ο.Ε.Κ, με την ανέγερση έτοιμων Οικισμών, πρόγραμμα που έχει διακοπεί από το 2012, με την κατάργηση του Ο.Ε.Κ.
4. Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο άμεσης αξιοποίησης όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας, – όπως ο λιγνίτης – με περιβαλλοντικούς όρους κόντρα στις δεσμεύσεις της ΕΕ για την
«πράσινη ανάπτυξη» και το εμπόριο ρύπων.
5. Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και όλων των συμβάσεων που καθορίζουν τις ρήτρες     αναπροσαρμογής.
6. Απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, που τελικά τις πληρώνει ο λαός, ενώ τμήματα του εφοπλιστικού κεφαλαίου θησαυρίζουν από τη μεταφορά του πανάκριβου αμερικανικού LNG.
7. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
8. Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιµή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου.
9. Κατάργηση της χρέωσης του χαρατσιού των ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος.
10. Καµία διακοπή ρεύµατος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς.
11. Απάντηση στην ακρίβεια μπορεί να δοθεί μόνο με αύξηση του κατώτατου μισθού σύμφωνα με την πρόταση εργατικών σωματείων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
12. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για το Δημόσιο, με επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
13. Αυξήσεις στις συντάξεις.
14. Επίδομα ανεργίας στο ύψος του 80% του κατώτατου μισθού για όλους τους ανέργους.

15. Γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές στα βασικά είδη πλατιάς κατανάλωσης, όπως διατροφής (π.χ. ψωμί, γάλα, άλευρα, έλαια), ένδυσης κ.ο.κ.
16. Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης.
17. Επιδότηση ενοικίου για λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές και τις μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
18. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά και του Τέλους Επιτηδεύματος

Τα συγκεκριμένα μέτρα ανακούφισης θα ολοκληρώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έναν μακροχρόνιο αγώνα διεκδικήσεων από το έτος 2001, έτος εγκατάστασης στον Οικισμό των Νέων Εργατικών Κατοικιών, στην διάρκεια του οποίου υπήρξαν και άλλες σημαντικές κατακτήσεις (επισκευαστικά έργα στον οικισμό των Νέων Εργατικών
Κατοικιών συνολικού ύψους 7 εκατ. ευρώ, για την αντιμετώπιση των κακοτεχνιών στην κατασκευή των κατοικιών).
Ο Σύλλογος μας εύχεται σε όλους τους συμπολίτες μας, ένα δημιουργικό και αγωνιστικό 2023, με υγεία, καθώς και να εκπληρωθούν οι προσδοκίες του καθενός ατομικά .

Το Δ.Σ του Συλλόγου

Back to top button