Κόσμος

Κίνα: Η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και η Καμπέρα ακολουθούν μια επικίνδυνη οδό

Η Κίνα καταδίκασε «την εσφαλμένη και επικίνδυνη οδό» της σύμπραξης που συνήφθη ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία για ένα πρόγραμμα υποβρυχίων που προορίζεται για την αντιμετώπιση του Πεκίνου στον Ειρηνικό.

«Η τελευταία κοινή δήλωση των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αυστραλίας δείχνει πως αυτές οι τρεις χώρες δεσμεύονται όλο και περισσότερο σε μια εσφαλμένη και επικίνδυνη οδό, προς όφελος των γεωπολιτικών συμφερόντων τους και μόνο και με πλήρη περιφρόνηση για τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας», τόνισε στη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Ουενμπίν, ερωτηθείς σχετικά με τον εφοδιασμό της Αυστραλίας από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία με πυρηνοκίνητα επιθετικά υποβρύχια.

Στο πλαίσιο της σύμπραξης των τριών χωρών που επισφραγίσθηκε χθες, Δευτέρα, και είναι γνωστή με το αγγλικό ακρωνύμιο AUKUS, η Αυστραλία θα αντικαταστήσει το στόλο των ντιζελοκίνητων υποβρυχίων της με πυρηνοκίνητα σκάφη, τα οποία είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν και έχουν πολύ μεγαλύτερη ακτίνα δράσης.

Η αντικατάσταση αυτή θα πραγματοποιηθεί κατ’ αρχάς με την αγορά αμερικανικών σκαφών και στη συνέχεια με την παραγωγή στην Αυστραλία ενός νέου τύπου υποβρυχίου, από κοινού με τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία.

Αυτό το πρόγραμμα της ανάπτυξης επιθετικών υποβρυχίων φιλοδοξεί να αναδιαμορφώσει τη δυτική στρατιωτική παρουσία στον Ειρηνικό, σε μια στιγμή που η Κίνα υπογραμμίζει τις φιλοδοξίες της στην περιοχή αυτή.

ΑΠΕ

Back to top button