Ελλάδα

Σέρρες: Δύο χρόνια κλειστός ο σταθμός ΕΚΑΒ Νιγρίτας – Καταγγελίες για σοβαρές καθυστερήσεις στις διακομιδές – «Να μη θρηνήσουμε θύματα»

Δύο χρόνια χωρίς ασθενοφόρα παραμένει ο σταθμός ΕΚΑΒ Νιγρίτας του δήμου Βισαλτίας Σερρών, ο οποίος είναι σύμφωνα με καταγγελίες κλειστός και για τις ανάγκες του δήμου που αριθμεί περίπου 23.000 κατοίκους επιχειρούν ασθενοφόρα από κοντινές περιοχές που μπορεί να αργήσουν να φτάσουν στην περιοχή ακόμα και 45 λεπτά.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΙΝΑ ΤΟΥΚΟΥΣΜΠΑΛΙΔΟΥ

Σύμφωνα με καταγγελίες, ο σταθμός έκλεισε το καλοκαίρι του 2021 και έκτοτε έχει δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στο δήμο. «Στην επαρχία Βισαλτίας δεν υπάρχει ούτε ένα ασθενοφόρο. Έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον δύο. Υπήρξαν καταγγελίες για τροχαία ατυχήματα όπου άργησε να φτάσει το ασθενοφόρο. Μισή ώρα κάνει περίπου. Η Νιγρίτα ήταν καλυμμένη με ασθενοφόρα από το 1985», αναφέρει στο ThessToday.gr εργαζόμενος του ΕΚΑΒ Σερρών, ο οποίος επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του (τα στοιχεία του είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα μας).

Ο διασώστης του ΕΚΑΒ κάνει λόγο για «υποβάθμιση που έγινε εντέχνως από τη συγκεκριμένη κυβέρνηση», υπογραμμίζοντας ότι ο σταθμός της Νιγρίτας κάλυπτε το κέντρο υγείας Μαυροθάλασσας, Νιγρίτας και Στρυμονικού καθώς και το ΚΕΦΙΑΠ. Εάν, όπως επισημαίνει, λειτουργούσε ο σταθμός της Νιγρίτας, τα ασθενοφόρα θα έκαναν 15 λεπτά περίπου για να φτάσουν στα περιστατικά ενώ πλέον οι καθυστερήσεις είναι μεγάλες. Παράλληλα αναφέρεται στις ιδιωτικές εταιρείες που επιχειρούν με ασθενοφόρα στην περιοχή, σημειώνοντας πως «άνθρωποι πληρώνουν 70 και 100 ευρώ τη διακομιδή για να πάνε από το νοσοκομείο στο σπίτι τους».

Μασλαρινός: «Η υγεία είναι πάνω απ’ όλα – Όχι μόνο το ζητούμε αλλά το απαιτούμε»

Την αναγκαιότητα να στελεχωθεί με προσωπικό και οχήματα η βάση της Νιγρίτας επισημαίνει και η δημοτική αρχή του δήμου Βισαλτίας, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα βρίσκεται σε τροχιά επίλυσης. «Με τον κορωνοϊό υπήρξε μείωση προσωπικού από ασθένειες και συνταξιοδοτήσεις. Δεν επαρκούσε το προσωπικό με αποτέλεσμα οι τρεις βάρδιες να μειωθούν σε μια σύμφωνα με το πρόγραμμα που μας δίνει το ΕΚΑΒ. Εμείς σπάνια βλέπουμε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ να σταθμεύει εκεί. Έχουμε κάνει δύο ψηφίσματα διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο. Στο τελευταίο ζητάμε και κάποια άλλα μέτρα. Να προστεθεί κι άλλο προσωπικό, είτε είναι επικουρικό είτε να γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος αν κάποιος από άλλη περιοχή της Ελλάδας θέλει να έρθει και να στελεχώσει το σταθμό. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος διαρκεί περίπου δέκα μέρες για να έχουμε την προκήρυξη. Πρόκειται για άλλες δύο εβδομάδες για να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον και προχωράμε βήμα βήμα», αναφέρει στο ThessToday.gr ο δήμαρχος Βισαλτίας, Αθανάσιος Μασλαρινός.

Προσθέτει δε πως όσον αφορά το κτίριο, η δημοτική αρχή είναι σε ετοιμότητα για να πραγματοποιήσει εργασίες καθαρισμού, επιχρισμάτων και επισκευής της οροφής μέσα σε δέκα ημέρες. Αναφορικά με τις ανάγκες του σταθμού, ο κ. Μασλαρινός σημειώνει ότι πρέπει να υπάρχουν τρεις βάρδιες με πλήρωμα και ασθενοφόρο. Σε κάθε βάρδια να εργάζονται τρία άτομα, ενώ θα χρειαστούν δύο ασθενοφόρα. Συνολικά ο σταθμός σύμφωνα με το δήμαρχο θα πρέπει να απασχολεί 11 με 12 εργαζόμενους.

«Η υγεία είναι πάνω απ’ όλα. Θέλουμε το ασθενοφόρο να είναι κοντά ώστε οποιοδήποτε συμβάν παρουσιαστεί να το προλαβαίνουμε. Μιλάμε για ένα δήμο αρκετά μεγάλο σε έκταση με γερασμένο πληθυσμό. Χρειαζόμαστε άμεσα όσο γίνεται πιο κοντά μας ένα ασθενοφόρο. Όχι μόνο η διοίκηση αλλά και όλο το δημοτικό συμβούλιο και ολόκληρη η κοινωνία όχι μόνο το ζητούμε αλλά το απαιτούμε τρεις βάρδιες να βρίσκονται εκεί για να μπορούν να εξυπηρετούν οποιοδήποτε συμβάν. Κάποια χωριά είναι πάρα πολύ μακριά από τις Σέρρες. Κάποια συμβάντα είναι υπέρ επείγοντα και όταν πρέπει να κάνει 45 λεπτά το πιο γρήγορο ένα ασθενοφόρο, είναι πάρα πολύ δύσκολο», υπογραμμίζει στο ThessToday.gr ο κ. Μασλαρινός.

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση – «Δεν πρέπει να θρηνήσουμε κάποιο θύμα»

Σοβαρά ερωτήματα εγείρουν από την άλλη, σύμφωνα με τη δικηγόρο και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Βισαλτίας Τόπος», Τιμοθέα Ρακιτζή, οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες, μετά το κλείσιμο του σταθμού Νιγρίτας ενισχύθηκε η βάση ΕΚΑΒ του δήμου Ροδολίβους, κάτι που όπως καταγγέλλουν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης δεν αποκλείεται να έχει πολιτικές διαστάσεις. Όπως δηλώνει η ίδια στο ThessToday.gr: «Όταν έκλεισε ο δικός μας σταθμός Νιγρίτας με έδρα την Τερπνή, ταυτόχρονα πληροφορηθήκαμε ότι ενισχύθηκε η βάση του Ροδολίβους. Το θέμα είναι ότι κάθε περιοχή πρέπει να έχει σταθμό του ΕΚΑΒ και να καλύπτεται με ασθενοφόρα».

Το χρονικό του κλεισίματος του σταθμού – Από το 2021 έως σήμερα

Η ίδια παραθέτει το χρονικό των διαβουλεύσεων στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου Βισαλτίας και τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για το συγκεκριμένο θέμα, αναφέροντας πως «τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου του 2021 ενημερωνόμαστε όλοι, αιρετοί και κάτοικοι ότι έχει κλείσει ο σταθμός Νιγρίτας με έδρα την Τερπνή. Θέτουμε ερωτήσεις και ο δήμαρχος κάνει το πρώτο δημοσίευμα στις 18 Ιουνίου του 2021 που λέει ότι πρόκειται για κάτι που γίνεται κάθε χρόνο και ότι το ΕΚΑΒ όχι μόνο παραμένει αλλά έχουμε τη δέσμευση από τον περιφερειάρχη ότι το επόμενο διάστημα θα φροντίσουμε να το ενισχύσουμε με προσλήψεις.

Γίνονται ερωτήσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Τον Μάρτιο του 2022 πειστήκαμε πια ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση να στελεχωθεί το ΕΚΑΒ και αρχίσαμε εμπεριστατωμένα να θέτουμε το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης.

Τον Οκτώβριο του 2022 μάς γνωστοποιείται ένα έγγραφο το οποίο έχει ημερομηνία 04/2022 ως παραπεμπτικό από την Αθήνα του προέδρου του ΕΚΑΒ πανελλαδικά, το οποίο μας λέει ότι για την περιοχή Σερρών και Νιγρίτας επιχειρούν τρία ασθενοφόρα, εκ των οποίων το Α3 επί 24ωρου στη βάση της Τερπνής.

Θεωρήσαμε όλοι ότι είναι εμπαιγμός και ξεκάθαρα ότι ήταν ψευδή όσα αναφέρονται σε αυτό το έγγραφο. Γι’ αυτό τον επόμενο μήνα ο δημοτικός σύμβουλος κ. Αλέξανδρος Τζιάγκαλος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Σερρών κατά παντός υπευθύνου, προσκομίζοντας αυτό το έγγραφο. Από τότε φτάσαμε στο Φεβρουάριο του 2023 όπου θέσαμε το ζήτημα των κινητοποιήσεων. Παρά το γεγονός ότι υπήρξε δέσμευση ότι δεν κλείνει, η βάση Τερπνής είναι κλειστή, σφραγισμένη. Το κτίριο έχει υποστεί ζημιές αυτά τα δύο χρόνια, όπου δεν ζεστάθηκε, δεν αερίστηκε, δεν μπήκε κανείς και δεν έγινε καμία συντήρηση».

Εξηγώντας την επικινδυνότητα της κατάστασης, η κα. Ρακιτζή επισημαίνει στο ThessToday.gr ότι έχουν γίνει καταγγελίες για ασθενοφόρα που άργησαν πολύ να φτάσουν σε επείγοντα περιστατικά, τονίζοντας πως «ο δήμος Βισαλτίας εκτείνεται σε μεγάλη απόσταση. Είναι 80 χλμ. περίπου από τη μια άκρη ως την άλλη. Στη Νιγρίτα βρίσκονται και οι φυλακές, όπου δημιουργούνται ανάγκες συνεχώς. Υπάρχει γηροκομείο στην Τερπνή, γηρασμένος πληθυσμός και μεγάλο εργοστάσιο με πετροβάμβακαΔεν πρέπει να θρηνήσουμε πρώτα κάποιο θύμα και μετά να σηκώσουμε το ζήτημα και να αναρωτηθούμε τι θα είχε γίνει αν υπήρχε ασθενοφόρο δίπλα».

thesstoday.gr

Back to top button