Κόσμος

Ένα animation ζητά το τέλος της «ποινής της μητρότητας» (βίντεο)

Ποια είναι η μεγαλύτερη απειλή στις προοπτικές σταδιοδρομίας των γυναικών; Σε αυτό απαντά η ταινία κινούμενων σχεδίων της Σουηδής σκηνοθέτιδας Anna Mantzaris, στην οποία παρακολουθούμε ένα σκανταλιάρη γυναικείο χαρακτήρα μέσα από μια σειρά απρεπών συμπεριφορών σε ένα γραφείο το οποίο κυριαρχείται από άντρες. Η ταινία δόθηκε στη δημοσιότητα ανήμερα της Ημέρας των Γυναικών, σηματοδοτώντας την έναρξη μια νέας καμπάνιας της οργάνωσης Global Women που ζητά τον τερματισμό της «Ποινής της Μητρότητας».

Η «Ποινή της Μητρότητας» δεν είναι άλλη από τα διάφορα κωλύματα που συναντούν στην εργασία τους οι γυναίκες αφότου γίνουν μητέρες. Τα μειονεκτήματα είναι πάμπολλα και μεταξύ αυτών και το ότι «κερδίζουν, κατά μέσον όρο, 12,5% λιγότερα στην εργασιακή ζωή τους παρόλο που εργάζονται αντίστοιχες ώρες με τους άντρες και τους μη γονείς μέχρι το ότι τις παρακάμπτουν στις προαγωγές και στις προοπτικές ανέλιξης απλά και μόνον επειδή είναι μητέρες» υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή της, η με έδρα τη Νέα Ζηλανδία οργάνωση.

Η με τεχνική stop motion ταινία κινούμενων σχεδίων δημιουργήθηκε από την Passion Pictures σε συνεργασία με τη Saatchi & Saatchi New Zealand.

«Ελπίζουμε να θέσουμε υπό αμφισβήτηση την “Ποινή της Μητρότητας” και να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο σχετικά, γιατί εξακολουθεί να έχει σημαντική επίπτωση στις γυναίκες, στους χώρους εργασίας στη Νέα Ζηλανδία» τόνισε, σύμφωνα με το Creative Boom, η Agnes Naera, διευθύνων σύμβουλος της Global Women. «Όπως και σε πολλά ζητήματα (κοινωνικής) ανισότητας, δεν υπάρχει μία μόνον δράση για να επιλυθεί αυτό, μιας και η ποινή προκύπτει από ένα συνδυασμό παραγόντων, που συχνά συσσωρεύθηκαν σε διάστημα πολλών χρόνων.

Από τη μια πλευρά, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ασυνείδητες μεροληψίες που εξακολουθούν να παραμένουν σε ισχύ όσον αφορά τις γυναίκες και τα παιδιά και από την άλλη, πρέπει να θέσουμε επί τάπητος θέματα που έχουν να κάνουν με τα συστήματα και τις διαδικασίες για τις προσλήψεις, την αμοιβή και την προαγωγή ώστε να εξασφαλίσουμε ένα ισότιμο “γήπεδο”» υπογράμμισε.

ΑΠΕ

Back to top button