Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επανέφερε το αίτημα για αλλαγή ιδιοκτησίας του TikTok, σύμφωνα με δημοσιεύματα, προειδοποιώντας ότι αν δεν πωληθεί θα έρθει αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο απαγόρευσης στην αμερικανική επικράτεια.
Η εφαρμογή ανταλλαγής βίντεο, που ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, κατηγορείται ότι αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια μέσω των δεδομένων που συλλέγονται από εκατομμύρια χρήστες.
Το αίτημα για αλλαγή ιδιοκτησίας, έφερε στη δημοσιότητα η Wall Street Journal (WSJ), και επιβεβαιώθηκε στο BBC News και από το TikTok. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει προβεί σε σχολιασμό.
Η εταιρεία δήλωσε ότι μια αναγκαστική πώληση δεν θα άλλαζε τις ροές δεδομένων ή την πρόσβασή της.
Εδώ και χρόνια Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν ανησυχίες ότι τα δεδομένα από τη δημοφιλή εφαρμογή θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με την WSJ, η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν θέλει η ByteDance να εκποιηθεί από το TikTok για να δημιουργήσει μια σαφή απομάκρυνση από την Κίνα.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Επιτροπή για τις ξένες επενδύσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες (CFIUS), η οποία επιβλέπει τους κινδύνους εθνικής ασφάλειας, συνέστησε ομόφωνα στην ByteDance να αποεπενδύσει από το TikTok.
Εκπρόσωπος της TikTok δήλωσε ότι δεν αμφισβητεί το δημοσίευμα της WSJ και επιβεβαίωσε ότι επικοινώνησε μαζί της η CFIUS.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι το δημοσίευμα ήταν υπερβολικό και δεν ήταν σαφές τι σήμαινε στην πράξη η “εκποίηση”.
“Εάν ο στόχος είναι η προστασία της εθνικής ασφάλειας, η εκποίηση δεν λύνει το πρόβλημα: μια αλλαγή στην ιδιοκτησία δεν θα επιβάλει νέους περιορισμούς στη ροή δεδομένων ή στην πρόσβαση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος. “Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες σχετικά με την εθνική ασφάλεια είναι με τη διαφανή, αμερικανική προστασία των δεδομένων και των συστημάτων των Αμερικανών χρηστών”.
Η πρώτη φορά που η πλατφόρμα απειλήθηκε με απαγόρευση ήταν επί προέδρου Ντόναλντ Τραμπ το 2020. Ωστόσο, η κυβέρνηση του κ. Μπάιντεν έχει επίσης δυσμενή άποψη για το κοινωνικό δίκτυο.
Το TikTok συλλέγει τεράστιες ποσότητες δεδομένων για τους χρήστες του, παρόμοια με το Instagram και το Twitter.
Μπορεί να λαμβάνει βιομετρικά δεδομένα από τους χρήστες και έχει πρόσβαση σε δεδομένα τοποθεσίας. Ο φόβος είναι ότι οι πληροφορίες θα μπορούσαν να διαβιβαστούν στην κινεζική κυβέρνηση.
Η TikTok απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε ότι έχει αναλάβει προσπάθεια να μεταφέρει εντός των ΗΠΑ όλα τα δεδομένα που προέρχονται από εκεί στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας που αποκαλεί Project Texas.