ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Σόνια Ευθυμιάδου: Απόψε την κατέταξα στους ιεραπόστολους της φυλής μας

Αρχικά, ένα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ που μας φέρατε τη Μαρία Ευθυμίου, τη σπουδαία αυτή ΔΑΣΚΑΛΑ, που απόψε απέδειξε στο κοινό ενός τεράστιου κατάμεστου αμφιθεάτρου πόσο δίκαια τιμήθηκε με το Βραβείο Εξαίρετης Πανεπιστημιακής Διδασκαλίας, αν και της αξίζουν πολύ περισσότερα βραβεία!
Δε θέλω να πω πολλά. Μόνο να πω πως μας συνεπήρε όλους με τον άμεσο και ολοζώντανο λόγο της τον τεκμηριωμένο, τον διανθισμένο με ωραίο χιούμορ, τον μεστό ουσίας και νοήματος! Έτσι κάνει πάντα, ξέρουμε. Αλλά άλλο είναι να τη βλέπεις στην οθόνη να διδάσκει και τελείως άλλο είναι να την έχεις μπροστά σου να μιλάει επί 2 ώρες, χωρίς να διακόπτει ούτε για μια γουλιά νερό, να γεμίζει την πληγωμένη ελληνική σου ψυχή με δικαιολογημένη περηφάνια!
Απόψε την κατέταξα στους ιεραπόστολους της Φυλής μας. Μην κάθεστε καθόλου! Αξιοποιήστε την όσο γίνεται περισσότερο!
Πληρώνετέ της τα έξοδα και στέλνετέ την από γωνιά σε γωνιά ελληνική, να ανάβει φωτιές στις παραδομένες και σβησμένες καρδιές, να υμνεί με αδιάσειστα στοιχεία την Ιστορία και τη Γλώσσα μας, την Ιστορία μέσω της Γλώσσας μας!
Γιατί απόψε αυτό ακριβώς έκανε: μιλούσε με ορμή και πάθος κι ο κόσμος-ιδίως ο νεαρόκοσμος, που σπάνια βλέπουμε σε τέτοιες συνάξεις-κρεμόταν από τα χείλη της!
Είμαι σίγουρη πως κι άλλη τόση ώρα να μιλούσε δε θα έφευγε κανείς! Άνοιξε το ταμείο της ψυχής της, το θησαυροφυλάκιό της, και σκόρπιζε τους πολύτιμους θησαυρούς της απλόχερα!
Και το ‘κανε με τη σοφία της πολύχρονης διαδρομής της, αλλά ταυτόχρονα με πάθος νεανικό! Εκρηκτικός συνδυασμός, γι’ αυτό και μας συνεπήρε όλους!
Στους εκπροσώπους θεσμών απευθύνομαι απόψε: μην την αφήνετε σε χλωρό κλαρί!
Αξιοποιήστε την όσο γίνεται περισσότερο! Ας οργώσει την Ελλάδα πέρα ως πέρα, σπέρνοντας αγάπη για την Ιστορία, τη Γλώσσα, για την ίδια την Ελλάδα! Είναι το δυνατότερο αντίδοτο στην απελπισία, στη δικαιολογημένη απαισιοδοξία, θα ‘ναι το δυνατότερο κι ωραιότερο έναυσμα για μια νέα αρχή, αντάξια της Ιστορίας μας!
ΥΓ: Αν ήμουν φοιτήτρια σήμερα θα ευχόμουν να γίνω Μαρία Ευθυμίου, αλλά δεν προλαβαίνω πια. Γι’ αυτό και ευχήθηκα να το ονειρεύτηκαν κάποιοι από τους νέους που βρίσκονταν μες στο αμφιθέατρο και την άκουγαν-μακάρι να το ευχήθηκαν και μακάρι να το πετύχουν!
Από το Facebook της Σόνιας Ευθυμιάδου

Το αδιαχώρητο στη διάλεξη της Μαρίας Ευθυμίου (σειρά φωτογραφιών – βίντεο)

 

 

Back to top button