Ελλάδα

Τουρισμός: «Πράσινο φως» για εργαζόμενους από τρίτες χώρες – Οι αντιδράσεις από ΠΟΕΕΤ, έρχονται απεργίες

Το «πράσινο φως» δόθηκε για εργαζόμενους από τρίτες χώρες που θα μπορούν να «εισάγουν» οι τουριστικές επιχειρήσεις, όπως αναφέρεται σε σχετική υπουργική απόφαση, προκειμένου να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές θέσεις εργασίας που προέκυψαν στον τουριστικό κλάδο μετά την πανδημία. Οι εργαζόμενοι, ωστόσο, στον τουρισμό αντιδρούν στη λήψη αυτού του μέτρου τονίζοντας στο ThessToday.gr ότι ενώ υπάρχουν οι λύσεις στο συρτάρι του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη εδώ και τρεις μήνες, η κυβέρνηση κωφεύει και δεν προχωρά στην επίλυση των προβλημάτων του κλάδου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Λίγο πριν κηρυχθεί και επίσημα η έναρξη της τουριστικής σεζόν στη χώρα μας (1η Μαΐου), οι κενές θέσεις εργασίας υπολογίζεται, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), ότι θα ξεπεράσουν τις 80.000 σε ειδικότητες όπως μάγειρες, σερβιτόροι, καμαριέρες και κηπουροί. Παρ’ όλα αυτά, στις 7 Μαρτίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ Β΄1314) υπουργική απόφαση που εντάσσει για πρώτη φορά τον τουρισμό στους κλάδους που μπορούν να δέχονται για εργασία πολίτες τρίτων χωρών ενώ αναμένεται και νέα απόφαση για τους όρους και τις προϋποθέσεις για την έναρξη της διαδικασίας.

Μπλόκο από ΠΟΕΕΤ-ΓΣΕΕ στους μετακλητούς εργάτες

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ Γιώργος Χότζογλου μαζί με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου πραγματοποίησαν πρόσφατα και παρέμβαση σε συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ), το οποίο είχε ξεκινήσει τη συζήτηση του αιτήματος από τους εργοδοτικούς τουριστικούς φορείς για την εισαγωγή των μετακλητών εργαζομένων από τρίτες χώρες. Εξέφρασαν τις έντονες διαμαρτυρίες και ενστάσεις τους, όπως είπε χαρακτηριστικά στο ThessToday.gr o γενικός γραμματέας της ΠΟΕΕΤ Δημήτρης Κουτούκης και εν τέλει, το ΑΣΕ κρίθηκε αναρμόδιο να αποφασίσει.

«Το ΑΣΕ βρήκε τον χρόνο να συνεδριάσει για τους μετακλητούς εργάτες αλλά ακόμη δεν έχει συνεδριάσει ώστε να γίνει γενικώς υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση. Η κυβέρνηση συνεχίζει να κωφεύει και να μην επιλύει τα προβλήματα του κλάδου τα οποία έχουμε τονίσει εκατοντάδες φορές προτείνοντας λύσεις», ανέφερε ο κ. Κουτούκης ενώ, όσον αφορά την εισαγωγή εργαζομένων από τρίτες χώρες επισήμανε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν εργασιακές ανισότητες και πρακτικές δυσκολίες καθώς δεν είναι γνωστό με ποιους όρους αμοιβής θα δουλεύουν και πόση διάρκεια θα έχει η σύμβασή τους.

Η ενεργή κλαδική σύμβαση

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της ΠΟΕΕΤ, αν και υπάρχει ενεργή κλαδική σύμβαση στον κλάδο των ξενοδοχοϋπαλλήλων με αμοιβές υψηλότερες από τις κατώτατες και υπογράφηκε τον Δεκέμβριο, δεν έχει κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτική με συνέπεια όσο ξενοδόχοι δεν είναι μέλη της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων να μην την εφαρμόζουν και να μην βρίσκουν προσωπικό. «Αν κηρυχθεί γενικώς υποχρεωτική -η οποία εδώ και τρεις μήνες βρίσκεται στο συρτάρι του κ. Χατζηδάκη- θα λυνόταν το πρόβλημα με τις θέσεις εργασίας. Κανείς εργαζόμενος δεν θα πάει για σεζόν εφόσον δεν την εφαρμόζουν», εξήγησε και πρόσθεσε ότι 80.000 εποχιακά εργαζόμενοι έχουν μείνει χωρίς εισόδημα από τον Ιανουάριο και στη Βόρεια Ελλάδα από τον Δεκέμβριο καθώς έχει τελειώσει το τρίμηνο επιδότησης για το οποίο έχουν ζητήσει επανειλημμένως την επέκταση του επιδόματος ανεργίας.

Σημειώνεται ακόμη ότι ένα μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων στον τουρισμό έφυγε στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ειδικότερα, σε Ισπανία, Πορτογαλία και Κύπρο καθώς οι αμοιβές και οι συνθήκες εργασίας είναι καλύτερες απ’ ότι στην Ελλάδα. «Στην Ισπανία για παράδειγμα ο κατώτατος μισθός στην Δ’ κατηγορία εργαζομένων στον τουρισμό (καθαρίστρια, λαντζιέρης) είναι στα 1.300 ευρώ ενώ στην Ελλάδα είναι στα 835 ευρώ», σημείωσε ο κ. Κουτούκης.

Απεργίες στην έναρξη της σεζόν

Τα σωματεία του τουρισμού έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατά την έναρξη της τουριστικής σεζόν σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. «Αφού η κυβέρνηση δεν προχωρά στην επίλυση των προβλημάτων του κλάδου, ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Το τουριστικό προϊόν της χώρας κινδυνεύει και το αφήνουν στην τύχη του. Έχει παρθεί η απόφαση να γίνουν μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις όταν ξεκινήσει η σεζόν σε όλους τους προορισμούς», είπε καταλήγοντας ο κ. Κουτούκης.

thesstoday.gr

Back to top button